Jak długo zajęło wam uczenie się podstaw BASICa ??
Jak długo zajęło wam uczenie się podstaw BASICa ??
Witam !
Tak jak w temacie . Pytam z czystej ciekawości . Bo ja mam ksiązk p.Góreckeigo ale jeszcze mało wiem i już trochę się zniechęciłem... A i jeszcze ile lat mieliście jak zaczynaliście ??
Tak jak w temacie . Pytam z czystej ciekawości . Bo ja mam ksiązk p.Góreckeigo ale jeszcze mało wiem i już trochę się zniechęciłem... A i jeszcze ile lat mieliście jak zaczynaliście ??
Kiedyś sporo pisałem w QBASIC'u Microsoftu w systemie MS-DOS. Umiałem całkiem sporo, przede wszystkim przez prostotę tego języka. A miałem wtedy jakieś 17 lat. Ale nigdy nie przeniosłem tego ma mikrokontrolery. Te programuję wyłącznie w asemblerze.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2010, 22:57 przez mr_x, łącznie zmieniany 1 raz.
-
keruseykaryu
Re: Jak długo zajęło wam uczenie się podstaw BASICa ??
Dwa tygodnie z Atarynką 800XL. A wiek? Nie no VI klasa podstawówki, to chyba 13 lat.Dawid 95 pisze:Witam !
Ja mam 32 lata, mikrokontrolerami zainteresowałem się około rok temu, zacząłem z BASCOM, wiele wiem, ale to wciąż bardzo mało. Potrafię napisać kilka programów, to co mi potrzebne umiem choć nie ukrywam że chciałbym wiedzieć znacznie więcej i znaleźć czas i chęci na naukę C dla procesorów.
Później ponoć łatwiej o programowanie w C na kompa no i wszyscy mówią że ładniej w CV wygląda jak napiszesz że znasz C niż jak napiszesz że znasz BASCOM, a i jeszcze C jest darmowy a za full bascoma trzeba zapłacić, pomijam fakt craców.
Później ponoć łatwiej o programowanie w C na kompa no i wszyscy mówią że ładniej w CV wygląda jak napiszesz że znasz C niż jak napiszesz że znasz BASCOM, a i jeszcze C jest darmowy a za full bascoma trzeba zapłacić, pomijam fakt craców.
Nie to żebym nic nie kumał z tego programowania ... Kupiłem ostatni płytkę ZL2AVR i w jeden dzień napisałem z 10 programów ( przeróżne ) . Gorzej jest z materiałem w ksiązce P.Góreckeigo ( ciężko mi z tym idzie ) . Może z powodu wieku.......
Teraz pytanie oderwane od tematu . Znacie moze jakieś czasopisma , lub strony internetowe ze schematami różnych urządzeń elektronicznych ?? Głównie chodzi mi o procesory. A może wy macie jakieś układy na oku ?? Chodzi mi o takie "średnie " układy , migające diody , wyświetlacz LED itp . mam już za sobą .... Myśłałem na zrobieniem " Światłoluba " , ale tam trzeba mieć " dobrą rękę " , której mi brak . ( estetyka ) .
Teraz pytanie oderwane od tematu . Znacie moze jakieś czasopisma , lub strony internetowe ze schematami różnych urządzeń elektronicznych ?? Głównie chodzi mi o procesory. A może wy macie jakieś układy na oku ?? Chodzi mi o takie "średnie " układy , migające diody , wyświetlacz LED itp . mam już za sobą .... Myśłałem na zrobieniem " Światłoluba " , ale tam trzeba mieć " dobrą rękę " , której mi brak . ( estetyka ) .
Zajrzyj -> TU DO MIRLEYA <- On ma dużo ciekawych projektów, głównie na prockach.
Jeśli chcesz bardziej zaawansowane a w tym przydatne projekty to zajrzyj -> TU DO KAMILA SZKUTNIKA <-. Ma ciekawe przydatne projekty.
Jeśli chcesz bardziej zaawansowane a w tym przydatne projekty to zajrzyj -> TU DO KAMILA SZKUTNIKA <-. Ma ciekawe przydatne projekty.
http://mirley.firlej.org/termometr_uniwersalny
A istnieje możliwość wsadzenia tam atmegi8 bez przerabiania programu ? Raczej chyba nie ... Bo ja się zająłem AVR-kami , a tu jest 8051 , w tym probblem. A schemat jest w miare prosty.
A istnieje możliwość wsadzenia tam atmegi8 bez przerabiania programu ? Raczej chyba nie ... Bo ja się zająłem AVR-kami , a tu jest 8051 , w tym probblem. A schemat jest w miare prosty.