Przechowywanie elementów elektronicznych

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Przechowywanie elementów elektronicznych

Post autor: Dawid2379 » 24 gru 2010, 14:34

Z tego co się orientuje elementy elektroniczne są podatne na rożne czynniki i nie wiem w czym je mam przechowywać przymieram się do kupna szufladek. Jest tu konkretny wymóg aby dobrze chronić elementy??

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 24 gru 2010, 14:54

Chyba gdzieś już o tym był temat.

Tranzystory JFET, układ NMOS i PMOS (CMOS już mniej) są wrażliwie na ładunki statyczne.
Ja elementy mniej wrażliwe przechowuje w pudełkach po masmixie. Pudełka opisane na bokach pisakiem niezmywalnym, łatwo znaleźć pudełko z elektrolitami, tranzystorami czy diodami z wylutu.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 24 gru 2010, 15:06

CMOS właśnie bardziej.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 24 gru 2010, 16:04

Ja chciałbym kupić regał z szufladkami, są tez antystatyczne tylko dość drogie. Najwyżej elementy które wymieniłeś będę trzymał w innym miejscu ale co konkretnie się na to nadaje? No i na elementy bierne taki regał z szufladkami powinien wystarczyć??

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 24 gru 2010, 16:50

Wystarczy do pudełka na np. układy CMOS włożyć gąbkę owiniętą folią aluminiową, która podczas przechowywania układów (tranzystorów) będzie zwierała ich wszystkie wyprowadzenia razem.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 27 gru 2010, 14:15

Jak długo zajmuję się elektroniką nie udało mi się uwalić jeszcze układu CMOS, kiedyś cmosy były bardziej wrażliwe niż teraz. Jeżeli już to można wykożystać torebki takie srebrzone, albo gąbke przewodzącą kupić. Teraz trzymam wszystkie części w szufladkach standardowych. Wszelkie droższe układy, czy też żadsze sample trzymam w oryginalnych opakowaniach które są ESD. Tak naprawdę musiał bym tworzyć całe stanowisko ESD by spełniać te wszystkie normy, wystarczy dotknąć palcem obudowy uziemionego urządzenia przed wzięciem w paluchy scalaka. Powtarzam nigdy mi nie zdażyło się uwalić scalaka biorą go w rękę, prędzej przez nieuwagę odwrotnie włożyłem co czasem kończyło się siwym dymem i śmiercią scalaka.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 27 gru 2010, 16:12

W takim razie decyduje się na szufladki jak zamawiam jakieś scalaki to są z gąbka przewodzącą także gąbką i do szufladki, Dzieki za odp. Pozdr.

ODPOWIEDZ