Witam! Projektuję ostatnio pewien układ. Jestem w trakcie tworzenia układu zasilania. Schemat jest umieszczony w załączniku.
Pokrótce funkcje poszczególnych elementów:
F1, D1 (transil dwukierunkowy) - ochrona przed przepięciami.
Diody D2 i D3 - zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją.
Potem szereg stabilizatorów (na napięcia 5, 3,9 i 3,3 v)
Max. napięcie zasilania układ U2 wynosi 12V - dlatego w celu uniknięcia zniszczenia połączyłem go szeregowo z U1 (napięcie zasilania 'zas' może przekroczyć wspomniane 12V)
Układ U4 jest automatyczną ładowarką dwucelowego akumulatora li-ion (li-poly).
Chciałem zapytać o poprawność dołączenia zasilania rezerwowego. Jako D5 wybrałem d. prostowniczą 1N5408 ( ze względu na mały prąd wsteczny - dla 25 stopni około 5uA) Niejednokrotnie spotkałem się z informacją o wybuchu akm. litowych... Myślę, ze ten prąd wsteczny nie wpłynie w żaden sposób destrukcyjnie na niego. Ogólne wydaje mi się, że układ jest poprawny, ale jako młody elektronik wolę się upewnić. Z góry dzięki za pomoc.
Układ zasilania - konsultacja
-
keruseykaryu
dlaczego proponujesz opcję z warystorem zamiast transila (ten drugi przecież jest o wiele szybszy)?
Do do układu ładowarki to maks napięcie na wyjściu to 8,4V (graniczna wartość napięcie na ogniwie li-ion... najpierw ładowanie odbywa się stałym prądem - do osiągnięcia wartości napięcie 4,2 * 2. następnie podawane jest stałe napięcie, do czasu aż prąd spadnie poniżej określonego progu) Wydaje mi się zatem, że podczas pracy na zewnętrznym zasilaniu dioda zawsze będzie spolaryzowana zaporowo.
Do do układu ładowarki to maks napięcie na wyjściu to 8,4V (graniczna wartość napięcie na ogniwie li-ion... najpierw ładowanie odbywa się stałym prądem - do osiągnięcia wartości napięcie 4,2 * 2. następnie podawane jest stałe napięcie, do czasu aż prąd spadnie poniżej określonego progu) Wydaje mi się zatem, że podczas pracy na zewnętrznym zasilaniu dioda zawsze będzie spolaryzowana zaporowo.