Sterowanie silnika komutatorowego
Sterowanie silnika komutatorowego
Witam.Chciałbym się was poradzić w jaki sposób najlepiej sterować fazowo za pomocą triaka + Atmega silnikiem od pralki.Silnik jest komutatorowy.Obroty na tabliczce 900-13000.Sterowanie zrobiłem z synchronizacja z siecią.Najprościej sterować można odczekując dany czas i załączać triaka ale to mało użytkowe.Poza tym silnik się "rozbiega".Wiem ze można by odczytywać napięcie z prądniczki , ale niestety mam zajęty przetwornik.Do sterowania chciałem wykorzystać PWM (100Hz) ale nie bardzo wiem jak go zsynchronizować z przerwaniem INT0.Pozdrawiam
Najprościej chyba napisać własną procedurę PWM dla przerwania INT0. Na przykład po wystąpieniu przerwania INT0 blokujesz przerwania, wyłączasz triak, wstawiasz zwłokę czasową, włączasz triak i odblokowujesz przerwania. Zakładam, że INT0 jest zsynchronizowane z siecią i masz przerwanie co 10ms, czyli 100Hz.
-
keruseykaryu
Bo jak nawet ustawisz 100Hz to bez synchro z siecią będziesz miał sygnał nie w fazie. Nawet jakbyś wstępnie zsynchronizował się, a potem puścił licznik samopas to i tak ci się to rozjedzie +/- 1Hz.kaliska5 pisze:Znalazłem w DS Atmega16 tryb pwm z ustawianiem częstotliwości i wypełnienia ale nie bardzo mi to chce działać.
Aktualnie nie mam jak przetestować pomysłu ale jakbym w przerwaniu INT0 które mi wykrywa 0 sieci włączał timer w trybie FASTPWM z częstotliwością 100hz to miało by to szanse działać ?. Zauważyłem ze na oryginalnym module z pralki silnik byl sterowany samymi dodatnimi polówkami sinusa(mostek greatza) czy to jakoś polepsza prace silnika lub wpływa na niego ?
-
keruseykaryu
-
keruseykaryu
Grupowe sterowanie do silników się nie stosuje. Można to zrobić, ale trzeba ciąć całe ćwiartki i być przygotowanym na dobre mocowanie - sterowałem tak wentylatorem dwufazowym. Terkotało, nieco biło, ale działało.
13000 obrotów i silnik komutatorowy AC? Coś mi tu nie pasuje. To może być sterowane falownikiem, a nie prosto z sieci. Ile to ma wyprowadzeń?
13000 obrotów i silnik komutatorowy AC? Coś mi tu nie pasuje. To może być sterowane falownikiem, a nie prosto z sieci. Ile to ma wyprowadzeń?
Wyprowadzeń 9.
1,2 - pradniczka tacho
3,4 - szczotki
5,6,7 stojan i zmiana prawo/lewo
8,9 termik
Na tabliczce od silnika pisze 900=13000RPM.Po podłączeniu wprost do sieci silnik rozpędza się do b.dużych prędkości i piszczy wiec dłużej niż na 10sek nie da się go włączyć. Te silniki podobno tak maja tzw rozbieganie.
Jest to silnik uniwersalny szeregowy.
Schemat ogolny
1,2 - pradniczka tacho
3,4 - szczotki
5,6,7 stojan i zmiana prawo/lewo
8,9 termik
Na tabliczce od silnika pisze 900=13000RPM.Po podłączeniu wprost do sieci silnik rozpędza się do b.dużych prędkości i piszczy wiec dłużej niż na 10sek nie da się go włączyć. Te silniki podobno tak maja tzw rozbieganie.
Jest to silnik uniwersalny szeregowy.
Schemat ogolny