Bramka
Układ działa:), jednak w rzeczywistości musiałem dobrać inne rezystory i kondensatory.
[ Dodano: 2010-12-22, 21:30 ]
No dobrze już trochę o bramkach było:) Ciesze się ze się cokolwiek dowiedziałem za co jestem wdzięczny:). Teraz układy scalone typu NE555 widzę ze jest dość popularny wiec tak z grubsza o co tu kaman?? Tyle wiem ze jest to układ czasowy ale jak w praktyce to się podłącza i do czego służy każde z wejść i wyjść??
[ Dodano: 2010-12-22, 21:30 ]
No dobrze już trochę o bramkach było:) Ciesze się ze się cokolwiek dowiedziałem za co jestem wdzięczny:). Teraz układy scalone typu NE555 widzę ze jest dość popularny wiec tak z grubsza o co tu kaman?? Tyle wiem ze jest to układ czasowy ale jak w praktyce to się podłącza i do czego służy każde z wejść i wyjść??
Tu masz wszystko o NE555
http://www.edw.com.pl/pdf/k01/19_11.pdf
http://www.edw.com.pl/pdf/k01/19_11.pdf
No fajny artykuł, mam zamiar kupić te kostkę tylko bez sensu jest zamawiac tylko to..., co jeszcze można by zamówić do celów edukacyjnych może inny rodzaj układu scalonego spełniający inne funkcje, możesz pomoc w tej kwestii?? No tylko jakieś w miarę proste tak aby nauczyć się czegoś nowego i ciekawego..
Postaram ci się wyjaśnić to na przerzutnikach.Przerzutnik mono stabilny to przerzutnik który ma 1 (mono) stan stabilny,czyli jeśli wyzwolisz go raz to on już tak zostanie i nic tego nie zmieni.Przerzutnik bistabilny ma 2 (bi) stany stabilne.Jeśli wyzwolisz taki przerzutnik to zmienia on stan na przeciwny i pozostaje w nim dopóki jeszcze raz go nie przełączysz.Jeśli przełączysz zmieni sie stan na przeciwny i tak w kolko.
Zacznijmy od początku
Generatory "cyfrowe" (przebiegu prostokątnego) czasami nazywane są przerzutnikami astabilnymi (czyli niestabilnymi) lub nawet generatorami astabilnymi.
Inna spotykana nazwa generatora przebiegu prostokątne go to multiwibrator.
Układy mające jeden stan stabilny, generujące po pobudzeniu jeden impuls i potem powraca do swojego stanu spoczynkowego, czekając na kolejne pobudzenie.
Układy takie często nazywane są uniwibratorami, monowibratorami, przerzutnikami monostabilnymi, przerzutnikami jednostabilnymi, a czasami także generatorami monostabilnymi lub generatorami jednostabilnymi.
No i bistabilny, inaczej dwustabilne, czyli mające dwa stany stabilne. Po przerzuceniu wyjścia w dany stan (niski/wysoki) wyjście może pozostać w tym stanie dowolnie długo.
Zresztą załączam plik z symulacją tych że trzech układów.
Generatory "cyfrowe" (przebiegu prostokątnego) czasami nazywane są przerzutnikami astabilnymi (czyli niestabilnymi) lub nawet generatorami astabilnymi.
Inna spotykana nazwa generatora przebiegu prostokątne go to multiwibrator.
Układy mające jeden stan stabilny, generujące po pobudzeniu jeden impuls i potem powraca do swojego stanu spoczynkowego, czekając na kolejne pobudzenie.
Układy takie często nazywane są uniwibratorami, monowibratorami, przerzutnikami monostabilnymi, przerzutnikami jednostabilnymi, a czasami także generatorami monostabilnymi lub generatorami jednostabilnymi.
No i bistabilny, inaczej dwustabilne, czyli mające dwa stany stabilne. Po przerzuceniu wyjścia w dany stan (niski/wysoki) wyjście może pozostać w tym stanie dowolnie długo.
Zresztą załączam plik z symulacją tych że trzech układów.
- Załączniki
-
- yenka0.1.rar
- (46.21 KiB) Pobrany 353 razy
No taka forma wyjaśnienia dożo mi pomogła;) teraz łatwiej jest czytać artykuły P. Góreciego (swoja droga chyba jesteś jego rodzina?? bo tak jasno tłumaczysz) Czekam na scalaki to będę mógł pobawić się i czegoś nowego nauczyć.
[ Dodano: 2010-12-28, 21:11 ]
W dopuszczalnych parametrach układu NE555 jest napisane: maksymalna moc rozpraszania 600mV, jak mam tu rozumieć słowo ROZPRASZANIA?
[ Dodano: 2010-12-28, 21:11 ]
W dopuszczalnych parametrach układu NE555 jest napisane: maksymalna moc rozpraszania 600mV, jak mam tu rozumieć słowo ROZPRASZANIA?
Jednym ze skutków przepływu prądu jest wzrost temperatury.
Czym większy prąd tym " cieplejszy przewodnik".
I dlatego dla rezystora podaje się maksymalną moc jaką może bezpiecznie rozproszyć w rezystorze. Przekroczenie mocy znamionowej powoduje zniszczenie rezystora na skutek przepalenia elementu oporowego.
I podobną sytuację mamy w wypadku tranzystorów czy też układów scalonych.
Np. popularne tranzystory w obudowie TO-92 mogą rozproszyć (wytrzymać) max od 300mW do 500mW.
Podobnie jest z NE555, jak będziesz chciał pobrać za dużo prądu to scalak się nagrzeje i w końcu spali. Bo jest w stanie rozproszyć "tylko" 600mW = 0.6W.
Choć tym parametrem nie powinieneś się zbytnio przejmować.
I przypominam, że moc w układzie elektrycznym obliczamy tego wzoru:
P = U * I = I² * R = U²/R
Czym większy prąd tym " cieplejszy przewodnik".
I dlatego dla rezystora podaje się maksymalną moc jaką może bezpiecznie rozproszyć w rezystorze. Przekroczenie mocy znamionowej powoduje zniszczenie rezystora na skutek przepalenia elementu oporowego.
I podobną sytuację mamy w wypadku tranzystorów czy też układów scalonych.
Np. popularne tranzystory w obudowie TO-92 mogą rozproszyć (wytrzymać) max od 300mW do 500mW.
Podobnie jest z NE555, jak będziesz chciał pobrać za dużo prądu to scalak się nagrzeje i w końcu spali. Bo jest w stanie rozproszyć "tylko" 600mW = 0.6W.
Choć tym parametrem nie powinieneś się zbytnio przejmować.
I przypominam, że moc w układzie elektrycznym obliczamy tego wzoru:
P = U * I = I² * R = U²/R
No trochę ogarnełem artykuł który mi podałeś, pojmuje wejście podłączenia kostki, RESET(jak podłączyć aby wyłączyć wszystkie funkcje kostki), CONTROL, DISCHARGE(kiedy konden. jest zwierany z masa a kiedy nie), problem z wejściami THRESLOD i TRIGGER w pracach monostabilnej i astabilnej czemu podłączamy je razem w pracy astabilnej i tez progi napiec 1/3, 2/3 itd tutaj się pogubiłem, bo najpierw czytam ze wej. TRIGGER ustawia wyjście OUT na wysokie jeśli napięcie na tymże wejściu nie przekroczy danej wartosci(1/3 napięcia zasilania) a THRESLOD je wyłącza jeśli napięcie na nim będzie miało daną wartość(2/3 napięcia zasilania) a potem czytam ze są razem podłączone w pracy astabilnej... To pierwszy mój układ tego typu który analizuje wiec proszę o wyrozumiałość, chciałem trochę poexperymentowac na kostce ale jeszcze czekam na przesyłkę bo nie zauważono mojej wpłaty(od półtora tyg.). W takim razie przedłuży mi się zanim zacznę bawić się w realu.
Ale co w tym dziwnego?
Przecież jak połączymy razem TRIGGER i THRESLOD to działania układu nagle nie ulega zmianie.
Na dodatek napięcie jednocześnie nie może być niższe niż 1/3 i wyższe niż 2/3.
Jak napięcie będzie niższe niż 1/3 to mamy stan wysoki na wyjściu.
Jeśli będzie większe niż 2/3 to mamy na wyjściu stan niski i dodatkowo załączony zostanie tranzystor DISCHARGE.
Ciekawie się robi dopiero wtedy jak podamy na przykład 1/2Vcc wtedy nie znając przeszłości (jakie napięcie było przed podanie tych 1/2) nie jesteśmy w stanie określić stanu na wyjściu. Możemy jedynie powiedzieć że mamy 50% szansy na stan wysoki jak i na stan niski.
Ale z reguły znamy "przeszłość" to nie ma z tym problemu.
I polecam za jakiś czas znowu przeczytać ten artykuł. Na pewno pomoże rozwiać wszelkie wątpliwości.
Przecież jak połączymy razem TRIGGER i THRESLOD to działania układu nagle nie ulega zmianie.
Na dodatek napięcie jednocześnie nie może być niższe niż 1/3 i wyższe niż 2/3.
Jak napięcie będzie niższe niż 1/3 to mamy stan wysoki na wyjściu.
Jeśli będzie większe niż 2/3 to mamy na wyjściu stan niski i dodatkowo załączony zostanie tranzystor DISCHARGE.
Ciekawie się robi dopiero wtedy jak podamy na przykład 1/2Vcc wtedy nie znając przeszłości (jakie napięcie było przed podanie tych 1/2) nie jesteśmy w stanie określić stanu na wyjściu. Możemy jedynie powiedzieć że mamy 50% szansy na stan wysoki jak i na stan niski.
Ale z reguły znamy "przeszłość" to nie ma z tym problemu.
I polecam za jakiś czas znowu przeczytać ten artykuł. Na pewno pomoże rozwiać wszelkie wątpliwości.
Achaaa.. no tak teraz rozumie( tak mi się bynajmniej wydaje:) ), te dwa wejścia są połączone ze sobą i mamy tam kondensator który wyznacza nam napięcia podczas ładowania się, wejścia odpowiednio do napiec załączają stan wysoki i niski OUT, oraz włączają i wyłączają odpowiednio tranzystor DISCHARGE aby go ładować i rozładowywać i cykl powtarza się na wyjściu OUT mamy raz stan wysoki raz stan niski i tak w kolko, a co jeśli osobno podłącze kondensatory do wejścia THRESLOD I TRIGGER oraz rzecz jasna rezystor do plusa, uzyskam niezależna regulacje czasu włączania i wyłączania? A co z tym napięciem 1/2 Vcc co się wtedy dzieje, właśnie jak czytałem nic nie było wspomniane na ten temat, jakie jeszcze można uzyskać funkcje NE555, i jak tu wyznaczyć te 1/2 Vcc zrobić zwykły dzielnik napięcia z dwóch rezystorów?
[ Dodano: 2011-01-03, 22:15 ]
Z ta niezależna regulacja czasu wł i wył. zauważyłem ze można regulować za pomocą dwóch rezystorów, dodałem tez diodę aby ładowanie konden. odbywało się za pomocą jednego rezystora a nie jak to było w artykule.
[ Dodano: 2011-01-03, 22:15 ]
Z ta niezależna regulacja czasu wł i wył. zauważyłem ze można regulować za pomocą dwóch rezystorów, dodałem tez diodę aby ładowanie konden. odbywało się za pomocą jednego rezystora a nie jak to było w artykule.
- Załączniki
-
- untitled8.rar
- (13.11 KiB) Pobrany 343 razy
-
- bez tytułu.GIF
- (11.18 KiB) Pobrany 3194 razy