Projekt stabilizatora impulsowego

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ADI-mistrzu
-
Kontakt:

Projekt stabilizatora impulsowego

Post autor: ADI-mistrzu » 19 gru 2010, 11:38

Witam!

Ostatnio zaprojektowałem taki oto stabilizator impulsowy:
Obrazek
R1 i R4 robią za dzielnik napięcia obniżający napięcie do 19V dla sterowania mosfetem.
Q1, Q2 i Q4 to driver do sterowania mosfetem.

Jak wiadomo, wraz z ładowaniem kondensatora wzrasta na nim napięcie, tak wieć wpadłem na pomysł aby wykorzystać to zjawisko do uzyskiwania odpowiednich napięć.
Dioda zenera (w tym przypadku 10V) pilnuje aby napięcie nie przekroczyło tego napięcia, gdy przekroczy, zatyka mosfeta i następuje rozładowywanie kondensatora, gdy rozładuje się poniżej napięcia przewodzenia diody zenera, ponownie się załącza i doładowuje kondensator.

Co o tym myślicie? Ma szansę to działać?
I jakie mogą być tego wady?

Pozdrawiam

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 19 gru 2010, 15:57

A gdzie tu jest dodatnie sprzężenie zwrotne?
Czy przypadkiem nie ustabilizuje się jakiś stan ustalony tak jak w "liniowym" stabilizatorze?

Awatar użytkownika
ADI-mistrzu
-
Kontakt:

Post autor: ADI-mistrzu » 19 gru 2010, 18:41

No sprzężenie jest realizowane na diodzie zenera, gdy jej wartość zostanie przekroczona, następuje zablokowanie MOSFET'a.
Bo z tego co wiem na tym po polega, że wartości wyjściowe wpływają na pracę układu.

Tylko właśnie nie wiem czy przypadkiem nie wyjdzie tak że zacznie liniowo pracować mosfet zamiast impulsowo.
Chciałem zrobić aby wyłączał go np. przy 12V a załączał przy 10V czy 11V, ale jeszcze do tego jak to zrobić nie doszedłem.

Awatar użytkownika
szimon
-
Kontakt:

Post autor: szimon » 19 gru 2010, 18:45

Charakterystyka diody zenera sprawi, że układ zachowa się jak stabilizator liniowy. Mosfet będzie pracował w obszarze pracy liniowej. Nie ma tutaj mowy o kluczowaniu elementu.

ODPOWIEDZ