Non problem zestronicujesz sobie ją po 2x 64KB. wykorzystując sobie jeden pin portu 1. Tak można podpiąć właściwie dowolną ilość RAM ,ale powyżej 128KB komplikuje to trochę programowania. Jeżeli teraz do tego napisz odpowiednio system operacyjny to masz 2x więcej dostępnej pamięci, choć Bios będziesz musiał w niej dublować.Do magistrali 16-bitowej?
Odczytywanie dużych tablic
No tak to ja wiem, pomyślałem tylko przez chwilę, że może nie jest on adresowany 16-bitowo.
Niekoniecznie, można zrobić jakąś procedurę skoku, trzeba tylko bardzo uważać, bo łatwo puścić program w maliny. Albo można zrobić jakieś "okienko" (w sumie może to być jakiś obszar z podstawowego bloku pamięci), przez które można dobrać się do dodatkowej pamięci.choć Bios będziesz musiał w niej dublować.
Wszystko zależy jak zaawansowany ma być system operacyjny na takim komputerku? Na 51, mając 4 zestawy rejestrów uniwersalnych da się zrobić nawet system wielozadaniowy, gdzie pracować będą "na raz" do 4 aplikacje. Ale wtedy dobrze by było mieć CPU z udoskonalonym rdzeniem 4 taktowym lub nawet 1 taktowym.
Trzeba wtedy bardzo uważać na stos, bo wiadomo, czym to grozi. Rozumiem, że miałeś na myśli układ '52 z 256B RAM, wtedy stos można przenieść pod adres 7Fh (a odkładanie zacznie się od 80h, czyli w 129 bajcie). Bo cztery banki Rn zajmą cały obszar od 0h do 7Fh.kayron pisze:Wszystko zależy jak zaawansowany ma być system operacyjny na takim komputerku? Na 51, mając 4 zestawy rejestrów uniwersalnych da się zrobić nawet system wielozadaniowy, gdzie pracować będą "na raz" do 4 aplikacje.