Bramka
Właśnie, po co budować i męczyć sie na bramkach jak można na tranzystorach... ale uczę się jakie są możliwości na bramkach, ale skoro będę robił coś na diodach na stale to użyje tranzystorów, w domu mam bc547 powinno działać?
[ Dodano: 2010-12-13, 16:32 ]
I w sumie układy scalone będę miał dalej do celów doświadczalnych
[ Dodano: 2010-12-13, 16:32 ]
I w sumie układy scalone będę miał dalej do celów doświadczalnych
Tez ten układ fajnie działa właśnie go zmontowałem, jednak musiałem zmniejszyć wartość jednego rezystora (R4) bo podejrzewam ze napięcie bramka-emiter było mniejsze i tranz. się nie otwierał, uklad zasilam z USb także mam tylko 5V, ale bardzo fajnie da się regulować Ton i TOFF
[ Dodano: 2010-12-13, 18:48 ]
Czy w programie Yenka da się obrócić tranzystor T1 w sposób pokazany jak na schemacie z linku który mi wysłałeś?
[ Dodano: 2010-12-13, 18:48 ]
Czy w programie Yenka da się obrócić tranzystor T1 w sposób pokazany jak na schemacie z linku który mi wysłałeś?
To super, ja nie wiem te programy napewno maja jakies ulomnosci w Yenka uklad dziala nagle sie zacina i procek wykonuje jakies operacje bo az slychac ale nic sie nie dzieje musze wylaczyc program, chce zbudowac to w crocodile i wogole nie dziala nawet jak parametry sa te same wybuchaja tranzystory chyba ze ja cos zle robie
Większość symulacji ma problemy z generatorami nawet te profesjonalne.
Więc nie ma co się dziwić, że te dla "dzieci" mają z tym problem.
Choć mój akurat nie ma problemu z tym generatorem na tranzystorze, i może spróbuj wcisnąć pauzę.
A te wybuchające tranzystor w krokodylu to nie "ułomność" programu.
Tylko tranzystory w tym programie mają niskie napięcie przebicia złącza emiter-baza.
dlatego jak symulujesz ten generator to tylko na zasilaniu 5V
I w załączniku wykres napięcia w generatorze z przerzutnikiem RS z programu Micro-Cap 9
Przebieg niebieski to napięcie w punkcie A, a czerwony to napięcie na wyjściu bramki.
Więc nie ma co się dziwić, że te dla "dzieci" mają z tym problem.
Choć mój akurat nie ma problemu z tym generatorem na tranzystorze, i może spróbuj wcisnąć pauzę.
A te wybuchające tranzystor w krokodylu to nie "ułomność" programu.
Tylko tranzystory w tym programie mają niskie napięcie przebicia złącza emiter-baza.
dlatego jak symulujesz ten generator to tylko na zasilaniu 5V
I w załączniku wykres napięcia w generatorze z przerzutnikiem RS z programu Micro-Cap 9
Przebieg niebieski to napięcie w punkcie A, a czerwony to napięcie na wyjściu bramki.
- Załączniki
-
- 0.1.PNG (2.86 KiB) Przejrzano 6407 razy
-
- 0.2.PNG (1.41 KiB) Przejrzano 6408 razy
Mam nadzieje ze kiedyś będę korzystał z takich programów nie dla dzieci ale to czas pokaże, chciałbym prosić o podanie schematu typu opóźniacz sygnału, powiedzmy jak do generatora który jest rys. wyżej podłączam diodę i bramkę NAND, i tak - opóźnić sygnał który włącza diodę czyli wyjście bramki aby ta dioda zaświeciła się nie od razu ale powiedzmy w granicach milisekund do kilku sek, oczywiście fajnie jakby dało się to ustalić za pomocą kondensatora czy rezystora..
[ Dodano: 2010-12-16, 20:58 ]
A dokładnie chodzi o to. Jak mamy stan wysoki na pierwszej bramce to dioda świeci dalej jest wolne wejście bramki, i zrobić taki układzik który opóźni stan wysoki wyjścia z pierwszej bramki na wolne wejście jak na rysunku, oczywiście aby ten układ z diodą został a kolejna dioda zaświeciła się z opóźnieniem
[ Dodano: 2010-12-16, 20:58 ]
A dokładnie chodzi o to. Jak mamy stan wysoki na pierwszej bramce to dioda świeci dalej jest wolne wejście bramki, i zrobić taki układzik który opóźni stan wysoki wyjścia z pierwszej bramki na wolne wejście jak na rysunku, oczywiście aby ten układ z diodą został a kolejna dioda zaświeciła się z opóźnieniem
- Załączniki
-
- bez tytułu.GIF
- (10.72 KiB) Pobrany 3075 razy
-
keruseykaryu
Układ rejestru przesuwnego 4014, ale musisz mu zadać jeszcze sygnał taktujący 4Hz aby się przesuwał w czasie 2 sekund. No i pamiętaj, że stan niski tez się będzie przesuwał. Regulując ten dodatkowy generator masz zmienne opóźnienie.Dawid2379 pisze:A dokładnie chodzi o to. Jak mamy stan wysoki na pierwszej bramce to dioda świeci dalej jest wolne wejście bramki, i zrobić taki układzik który opóźni stan wysoki wyjścia z pierwszej bramki na wolne wejście jak na rysunku, oczywiście aby ten układ z diodą został a kolejna dioda zaświeciła się z opóźnieniem
No ok, pewnie i tak się da.. tylko mi chodzi o to aby, to były elementy bierne... jeśli jest taka możliwość na niewielu elementach.
[ Dodano: 2010-12-17, 22:06 ]
Zrobiłem coś takiego.. pytanie czy układ będzie działał w realu... Pierwsza cześć z lewej, ta z diodą to układzik z programu, opóźniacze sygnału z jednego z artykułów P. Góreckiego no i w programie działa to tak że jedna dioda świeci za drugą po krótkim czasie i tak samo gasną, nie wiem czy to zadziała czy mogę go zmontować w realu oczywiście na płytce prototypowej.
[ Dodano: 2010-12-17, 22:06 ]
Zrobiłem coś takiego.. pytanie czy układ będzie działał w realu... Pierwsza cześć z lewej, ta z diodą to układzik z programu, opóźniacze sygnału z jednego z artykułów P. Góreckiego no i w programie działa to tak że jedna dioda świeci za drugą po krótkim czasie i tak samo gasną, nie wiem czy to zadziała czy mogę go zmontować w realu oczywiście na płytce prototypowej.
- Załączniki
-
- bez tytułu.GIF
- (13.51 KiB) Pobrany 329 razy
No właśnie ze Schmittem - tylko bramki są AND wtedy diody świeca jak należy, możne jednak spróbować zmontować tak jak jest....? rezystorki zmienię
[ Dodano: 2010-12-18, 16:14 ]
Tu jest plik z układem, tylko trzeba zmienić końcówkę na "yka" bo dla mnie te rozszerzenie jest niedozwolone.
[ Dodano: 2010-12-18, 16:14 ]
Tu jest plik z układem, tylko trzeba zmienić końcówkę na "yka" bo dla mnie te rozszerzenie jest niedozwolone.
- Załączniki
-
- untitled1.gif
- (12.61 KiB) Pobrany 2971 razy