Czy da się przerobić ten układ??

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 10 gru 2010, 12:22

- Heh głupio wyszło, poprostu zmęczenie wzięło górę. Diodę spolaryzowałem poprawnie. (schemat poprawiony w poprzednim poście)

-Nie, miganie pinu dp jakoś nie ładnie by wyglądało, taki migający przecinek nie wchodzi w grę. Chyba że miganie wyniku zajęło by mniej pamięci niż miganie diody.

- Tak, dioda LED ma być wygaszona gdy temperatura przekroczy te 30 stopni.

- odchyłka częstotliwości ok 0,5Hz. To nie musi być ustawione idealnie 1,5Hz, tak na oko ustaw żeby rytm migania był podobny do migania kierunkowskazów, tylko takich z normalnego auta a nie jakiegoś dojechanego dostawczaka :mrgreen:

- tej diody ja też nie kumam, założyłem że skoro była w schemacie tego poprzedniego autora, więc była potrzebna. Mi tam rybka czy ona będzie czy nie, nie jest to jakiś drogi element.

- W sumie masz rację jeśli chodzi o zasilanie, filtrowanie poprawiłem na schemacie, lecz podczas montażu da się jedną diodę równolegle do zacisków wejściowych, oczywiscie w kierunku zaporowym.
Z tego co mi świta to LM7805 ma zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją napięcia wejsciowego, ale dodatkowe zabezpieczenie nie zaszkodzi :grin: Zastanawiam sie tylko czy w samochodzie pojawiają sie szpilki które mają amplitudę ogromną ale polaryzację zgodną z polaryzacją zasilania. Jak przed takim czymś się zabezpieczyć??

- Docelowy czujnik to DS18B20

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 10 gru 2010, 12:43

Do zabezpieczenia układu przed szpilkami przekraczającymi napięcie zasilania układu stosuje się element zwany transilem.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 10 gru 2010, 16:13

Ja bym to zrobił tak, Pinów masz dosyć na wyświetlacz 4 cyfrowy. Jak ostatni odwrucisz na PCB o 180 stopni, to jego kropka dziesiętna wyląduje ci na górze i będziesz miał znak °C.
A i ważne nie ruszaj pinu RESET procesora jako portu, bo stracisz możliwość programowania, jak go wyłączysz.
Załączniki
termometr LED.JPG
termometr LED.JPG (5.71 KiB) Przejrzano 7699 razy
Ostatnio zmieniony 10 gru 2010, 16:15 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 10 gru 2010, 16:14

W tym układzie jest sens montować transila?? Może wystarczy jakaś zenerka na około 20V

[ Dodano: 2010-12-10, 16:17 ]
Muszę powiedzieć że sprytnie to wymyśliłeś z tym wyświetlaczem, ale nie zrobisz na nim litery V. A jesli zrobię tak jak proponujesz to całe urządzenie będzie niemiło wyglądało :wink:

[ Dodano: 2010-12-10, 16:18 ]
A i ważne nie ruszaj pinu RESET procesora jako portu, bo stracisz możliwość programowania, jak go wyłączysz.
Możesz dokładniej opowiedzieć??

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 10 gru 2010, 16:20

A po co ci dodatkowa dioda zabezpieczająca jak masz stabilizator, który ma zabezpieczenie w sobie. Transile stosuje się jako zabezpieczenie przepięciowe. Jedyne co sobie możesz dać dodatkowo to bezpiecznik polimerowy na 150 -200mA.
A na co ci literka V? pomijając że da się ją wyświetlić, tylko będzie przypominać duże U.
A jesli zrobię tak jak proponujesz to całe urządzenie będzie niemiło wyglądało
Dla czego ? sugerujesz sie pewnie tym -1. źle to narysowałem, taka sytuacja nigdy nie zaistnieje, bo max będziesz miał -55. czyli wyglądać będzie to tak jak na poprawionym obrazku.
Co do RESTEu, to po prostu nie wykorzystuj go do sterowania, nie pełni swoja normalną rolę, czyli pinu RST.
Załączniki
termometr LED.JPG
termometr LED.JPG (5.61 KiB) Przejrzano 7686 razy
Ostatnio zmieniony 10 gru 2010, 16:27 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 10 gru 2010, 16:27

Nie mam zamiaru wykorzystywać RESET'u jako pinu I/O :wink:

Wybacz Kayron ale diodę zabezpieczająca polaryzację dam dla swietego spokoju :wink:
Bezpiecznik także.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 10 gru 2010, 18:33

Proszę oto program:

[ Dodano: 2010-12-10, 20:26 ]
Proszę nie wlutowywać diody D1!
Załączniki
TM_1v0.zip
(4.48 KiB) Pobrany 521 razy

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 10 gru 2010, 21:45

Wielkie dzięki za programik. Jesteś fajny, zeby nie powiedzieć #@j!..$%^ :wink:

Ok diody wlutowywać nie będe. Jak tylko zdobędę programator i attiny dojdą to zamieszczę jak to działa. Bądźcie zdrowi koledzy c4v2 i kayron :wink:

Pozdrawiam

EDIT: Nie żebym się czepiał, ale mam małą prośbę o nie używanie wulgaryzmów, nawet tych na wpół maskowanych. Pozdr. RcTomek
Ostatnio zmieniony 11 gru 2010, 17:59 przez lutownik, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ