Bramka

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 29 lis 2010, 20:29

matrix pisze:Że niby ja się pomyliłem? Nie żebym nigdy się nie mylił, ale nie w tym przypadku. Dałem dobry przykład bramki AND.

Jeśli na obu wejściach (na obrazku na czterech) jest stan H czyli żaden z przycisków nie naciśnięty to na wyjściu jest H. Jeśli którykolwiek przycisk zostanie naciśnięty to przez jedną z diod podany zostanie poziom L i tym samym na wyjściu też będzie logiczne zero.
A jeśli tak na to patrzeć to rzeczywiście nie ma błędu.

Bo ja patrzyłem z perspektywy przycisków jak to się zwyczajowo robi.
matrix pisze: Zależy jak się ową diodę podepnie.

Ja pisałem o diodach pełniących funkcję bramki.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 lis 2010, 21:05

Jony130 pisze:Bo ja patrzyłem z perspektywy przycisków jak to się zwyczajowo robi.
Rozumiem tylko jakie to ma znaczenie skoro to i tak jest prawidłowa bramka AND?

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 29 lis 2010, 22:17

Zmontowalem uklad wyszlo mi tak ze stykniecie dwoch przyciskow powoduje ze swieci sie dioda zielona(stan H), sam styk S1 powoduje ze gasi sie dioda czerwona (zmontowalem jednak caly uklad), teraz napewno rozumie zasade dzialania bramki AND, widze tez ze dioda czerwona swieci sie caly czas(czyli jest to jakby dioda sygnalizujaca dzialanie ukladu?) to dziala na tej zasadzie ze na wejsciach bramki czerwonej diody mamy stany wysokie i wiec stan wysoki na wyjsciu( led sie swieci) kiedy nacisniemy S1 pradowi ze tak powiem jest latwiej przeplynac przez rezystor 10kR dlatego nastepuje spadek napiecia na wejsciach i bramka jest wylaczona. Mam racje? a teraz czy da sie zrtobic tak zeby jakas dioda po nacisnieciu i puszczeniu przycisku swiecila caly czas z tych bramek czy sa potrzebne inne bramki?? jeszcze kwestia kondensatora po wylaczeniu zasilania z ukladu powoli gasi sie dioda czerwona czyli nastepuje rozladowanie kondensatora ale wlasciwie jaka on tu pelni funkcje??

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 30 lis 2010, 15:35

matrix pisze:
Jony130 pisze:Bo ja patrzyłem z perspektywy przycisków jak to się zwyczajowo robi.
Rozumiem tylko jakie to ma znaczenie skoro to i tak jest prawidłowa bramka AND?
Z logicznego puntu widzenie traktujemy przyciski jako wejście bramki.
Stan niski gdy przycisk puszczony, stan wysoki gdy wciśniemy przycisk.

Więc w spoczynku gdy na wejściach mamy stan niski na wyjściu mamy wysoki.
Teraz wciśniecie któregokolwiek przycisku (stan wysoki na wejściu) zaowocuje stanem niskim na wyjściu. I gdzie tu widać bramkę AND?

I z tego właśnie powodu Piotr Górecki dał przyciski do plusa, przy ilustracji działania bramki AND.
Bo teraz wciśniecie jednego przycisku nie zmienia stanu na wyjściu, dopiero jak dwa przyciski się wciśnie układ zmieni stan.

I taka logika nie miesza w głowie początkującym tak jak logika ujemna.

[ Dodano: 2010-11-30, 15:37 ]
Dawid2379 pisze:widze tez ze dioda czerwona swieci sie caly czas(czyli jest to jakby dioda sygnalizujaca dzialanie ukladu?) to dziala na tej zasadzie ze na wejsciach bramki czerwonej diody mamy stany wysokie i wiec stan wysoki na wyjsciu( led sie swieci) kiedy nacisniemy S1 pradowi ze tak powiem jest latwiej przeplynac przez rezystor 10kR dlatego nastepuje spadek napiecia na wejsciach i bramka jest wylaczona. Mam racje?
No nie do końca.
Teraz nie mam czasu ale wieczorem odpisze.
A tak na szybkiego to zobacz jak włączona jest dioda czerwona.
I może przeprowadź pomiary woltomierzem
Załączniki
25.PNG
25.PNG (28.27 KiB) Przejrzano 7619 razy

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 30 lis 2010, 16:51

czyli chodzi tu o napiecia, wydaje mi sie ze jesli dioda sie swieci znaczy to ze mamy napicie na diodzie z rezystorem(4,40V) oraz reszta jest na bramce(0,50V) razem napiecie zasilania, po wcisnieciu dioda sie wylacza napiecie odklada sie na rezystorze 10kR jest rowne napieciu zasilania czyli bramka traci dana wartosc napiecia zeby mogla zadzialac i caly prad plynie przez rezystor 10kR?

[ Dodano: 2010-11-30, 18:34 ]
mierzylem na ukladzie ktory wyslales wczesniej

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 30 lis 2010, 20:02

Po pierwsze obwód wejściowy jest niezależny od wejściowego.
Bramka to "czarna skrzynka" w której krasnoludki sprawdzają napięcie jakie panuje na wejściach i w zależności od wartości napięcia na wejściach podłączają wyjście bramka a to do plusa baterii, albo do masy.

I teraz gdy wciśniemy obydwa przyciski bramka widzi na swoich wejściach napięcie bliskie 10V, stan wysoki H (logiczne 1) .
Krasnoludki podłączają wyjście bramki AND do plusa (stan wysoki H) i dioda świeci.

Obrazek

Gdy puścimy przyciski przez rezystory nie płynie już prąd, więc napięcie na wejściu bramki będzie równe 0V.
Bramka interpretuje to jako stan niski L ( logiczne 0) i przełącza wyjście do minusa baterii i dioda gaśnie ( wyjście w stanie niskim L).

Obrazek

Ale wystarczy podłączyć inaczej diodę i dioda będzie teraz świecić gdy na wyjściu bramki będzie stan niski.

Obrazek

I co jasne to jest teraz ?

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 30 lis 2010, 20:27

no teraz rozumie dobrze i teraz da sie zrobic z tych bramek po dodaniu kilku elementow tak aby dioda swiecila ciagle ? ps. w praktyce do czego sie stosuje takie uklady scalone z bramkami?

[ Dodano: 2010-11-30, 20:36 ]
jakby co to mam jeszcze uklad scalony z bramkami NAND 3-wejsciowe, szesciowejsciowy inwerter bufor z otwartym kolektorem (UCY 7406), i jeszcze jakis uklad z bramkami EX-NOR

[ Dodano: 2010-11-30, 20:38 ]
jak rysujesz te wszystkie schematy jest jakis programik? na tym co mam nie potrafie narysowac ukladu scalonego albo jest dosc ograniczony bo widzialem tylko podstawowe bramki...

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 01 gru 2010, 17:12

Dawid2379 pisze:da sie zrobic z tych bramek po dodaniu kilku elementow tak aby dioda swiecila ciagle ? ps. w praktyce do czego sie stosuje takie uklady scalone z bramkami?
Generalnie bramki AND i OR ni są zbyt popularne.
Najpopularniejsza bramka to bramka NAND (CD4093) i NOT (CD40106).
I do czego się stosuje, to już zależny od pomysłowości konstruktora.
Dawid2379 pisze:jak rysujesz te wszystkie schematy jest jakis programik?

Mam "szablony" i korzystam z paint'a.
Dawid2379 pisze: na tym co mam nie potrafie narysowac ukladu scalonego albo jest dosc ograniczony bo widzialem tylko podstawowe bramki...

A to dlatego, że elektronicy bardzo rzadko rysują tak schematy.
Tu przykład

Obrazek

Jak widzisz nie rysuje się obwodu zasilania układów scalonych i dodatkowo numeruje się nóżki układu scalonego.
Jak tu
http://www.edw.com.pl/pdf/k07/25_01d.pdf

Więc w "krokodylu" masz wszystkie bramki.
I np twój układ będzie wyglądał tak :
Obrazek
Zresztą zobacz załącznik
Załączniki
And.rar
(2.88 KiB) Pobrany 420 razy

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 gru 2010, 17:20

Zamiast Crocodile Clips proponuję używać darmowego do użytku domowego programu Yenka. bardzo fajny sofcik.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 01 gru 2010, 17:56

no wlasnie mamy tu z pierwszego zalacznika uklad ktory zbudowalem i dziala jak na schemacie odnosnie drugiego mamy dwa uklady ten z wykorzystaniem bramek dziala na zasadzie dwoch przyciskow gdzie jeden wlacza jedna dide i wylacza druga diode, chodzi o taki ukladzik zeby dzialalo na zadzadzie jak w drugim ukladzie jeden przycisk wylacza i wlacza naprzemian diody chociaz chodzilo o to zeby wlaczal i wylaczaj jedna funkcje (diode) ale tamten uklad do nauki zostawiam na pozniej nawet nie wiem co to jest,(ale na poczatek jaki scalak mam kupic tego typu do nauki?bede mial na pozniej) jak narazie chce cos takiego zrobic na bramkach jeden przycisk wl./wyl. jedna funkcje chyba ze sie nie da tego zbudowac na bramkach, jak narazie mam przy sobie EX-NOR, AND, NAND, inwenter bufor

[ Dodano: 2010-12-01, 17:59 ]
co do programu matrix sciagam Yenka 2.7.0 to odpowiednia wersja?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 gru 2010, 18:09

Dawid2379 pisze:co do programu matrix sciagam Yenka 2.7.0 to odpowiednia wersja?
Ja korzystam z v2.7.2.0. Na początku możesz mieć kłopot z obsługą tego programu, ale w sumie obsługa jest bardzo prosta.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 01 gru 2010, 20:35

Tu masz schemat o który prosiłeś
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=66761#66761

Ale przerysowali ci go i dałem bramkę NAND. I jak by te urządzenie pobierało dużo prądu to trzeba zastosować dodatkowy tranzystor.

A jeśli chodzi o Yenka to zobacz sobie tu na mój stary post.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 66#7996266 (jak znasz angielski to nie musisz tego czytać)
Załączniki
28.PNG

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 01 gru 2010, 22:47

A ten ostatni uklad to na jakiego typu bramkach jest zrobiony??

[ Dodano: 2010-12-02, 00:03 ]
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=66761#66761 zbudowalem ten uklad i nie dziala (po nacisnieciu przycisku jest tylko blysk diody) wykorzystalem uklad scalony UCY 7406, moze to zly scalak, podlaczylem go pod 5V, wejscia 3 pozostalych bramek podlaczylem pod plus, nie wiem moze sie tego nie robi w tym scalaku, no i pod wyjscie podlaczylem diode z rezystorem 220R do plusa. nie wiem gdzie jest bląd... (w scalaku jest szesc bramek inwerterow bufor, z otwartym kolektorem)

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 02 gru 2010, 17:42

Dawid2379 pisze:A ten ostatni uklad to na jakiego typu bramkach jest zrobiony??
CD4093
Dawid2379 pisze:zbudowalem ten uklad i nie dziala (po nacisnieciu przycisku jest tylko blysk diody) wykorzystalem uklad scalony UCY 7406, moze to zly scalak, podlaczylem go pod 5V, wejscia 3 pozostalych bramek podlaczylem pod plus, nie wiem moze sie tego nie robi w tym scalaku, no i pod wyjscie podlaczylem diode z rezystorem 220R do plusa. nie wiem gdzie jest bląd... (w scalaku jest szesc bramek inwerterow bufor, z otwartym kolektorem)
Dziwne by było jak by zadziałał. Winny temu stanu rzeczy jest "otwarty kolektor".

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 02 gru 2010, 18:30

Zanim przejdę do tematu układu on/off, dzięki za program Yenka przypadł mi do gustu jest prosty nawet jak na początkującego. (dziwnym jest dla mnie jednak ze zbudowałem ten układzik z inwerterów ((w Yenka)) i po przyciskaniu switcha dioda czasem się zaświeci czasem nie, aczkolwiek działa zazwyczaj po kilku naciśnięciach switcha...)

No i tak bramki z otwartym kolektorem co jest przyczyna ze w tych bramkach on nie działa to tez jakaś lekcja warto mieć te wiedzę.... a te uklady (UCY....U...) wydaja się być stare

No i układzik z bramkami NAND. Tutaj zauważylem ze sa to bramki schmitta, w domu mam zwykle, czy tez się nadają?? No i takie szybkie pytanie jakie zadanie spełniają bramki schmitta i jakie są zasadnicze różnice?? Pozdro

ODPOWIEDZ