Termometr oparty na LM35

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
eso
-

Post autor: eso » 30 lis 2010, 18:40

worner pisze:W samym kicie był błąd, więc jak się zdecydujesz na zakup, to napiszę Ci, co tam nie gra. ja ten układ złożyłem z zastosowaniem czujników LM 35 DZ i mam zakres od -19 stopni, tzn. tyle maksymalnie udało mi się zmierzyć.
Zamierzam najpierw wykonać termometr na płytce stykowej, a później na własnoręcznie wykonanej płytce drukowanej. Czy ten błąd dotyczył schematu czy płytki? Schemat znalazłem taki jak poniżej, chciałbym go przerobić na pojedynczy czujnik.
Załączniki
MT_1.JPG

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 30 lis 2010, 18:41

matrix pisze:
roman21 pisze:W tym przypadku będzie za to dużo zabawy w wyskalowaniu jego
Chyba niekoniecznie.
Roman pisze o pomiarze za pomoca diody krzemowej...
arek1996 pisze:Eso tu można kupić LM35DZ http://elektroniksc.com.pl/?sProdukt=lm ... Grupa=none
To wlasnie ma NIE BYC wersja DZ...

Ludzie, czytajcie posty! :neutral:

eso
-

Post autor: eso » 30 lis 2010, 20:34

Znalazłem chyba odpowiedni schemat - jest to kit AVT2322. Zastosuje tylko myk podany wcześniej przez Matrixa z czujnikiem LM35DZ.
Załączniki
MT_2.JPG

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 lis 2010, 21:03

W przypadku tego schematu co podałeś myk z diodami w obwodzie masy LM35 może nie być potrzebny, bo wejście IN LOW układu ICL7107 podpięte jest do masy a czujnik zasilany napięciem -5V wygenerowanym z ICL7660, więc tu już raczej przewidziano mierzenie temperatur ujemnych.

Poza tym LED1 robi tu za wyświetlanie znaku minus.

Awatar użytkownika
worner
-

Post autor: worner » 30 lis 2010, 23:46

eso pisze: Zamierzam najpierw wykonać termometr na płytce stykowej, a później na własnoręcznie wykonanej płytce drukowanej. Czy ten błąd dotyczył schematu czy płytki? Schemat znalazłem taki jak poniżej, chciałbym go przerobić na pojedynczy czujnik.
W kicie AVT 2389 rezystor R5 powinien mieć wartość 100k, a nie 10k jak jest na schemacie i w wykazie elementów. Przy wartość 10k czujniki zaniżają mierzoną temp. o około 5 stopni C.
Poz tym, zamiast wlutowywać diodę D1, jako wskaźnik ujemnych temperatur można podłączyć element G ostatniego wyświetlacza. Efekt zdecydowanie lepszy, niż z diodą.

Kolejny błąd dotyczy sposobu podłączenia samych czujników: w artykule na rysunku 3 narysowano błędnie sposób podłączenia czujników. Odwrotnie dołącza się zasilanie i masę. Błąd występuje także na płytce. Z odwrotnym podłączaniem LM35 trzeba być bardzo ostrożnym. Chwilowe podłączenie nie zrobi mu krzywdy, ale już parę sekund pod odwrotną polaryzacją nieodwracalnie go niszczy, o czym się sam przekonałem. I to dwukrotnie, przez swoją nieuwagę.

W swoim egzemplarzu zastosowałem jeszcze małą modyfikację. W obwód zasilania wyświetlaczy od strony wspólnej anody włączyłem tranzystor sterowany równolegle połączonym fotorezystorem i rezystorem o wartości 270k. To powoduje, że w nocy wyświetlacze świecą z mniejszą jasnością.

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 01 gru 2010, 16:07

Rzeczywiście "zabawa w skalowanie"dotyczy czujnika diodowego, kiedyś go zbudowałem i proces wyskalowania zajął mi sporo czasu. Co do schematu matrixa to jest on przystosowany do pojedynczego zasilania +5V, połączenie czujnika z płytką wykonane kablem ekranowanym, oraz wstawienie równolegle za rezystorem 18 kiloom układu RC złożonemu z rezystora 75 om z kondensatorem 1mikroFarad, zapobiegającemu wzbudzeniom.

eso
-

Post autor: eso » 02 sty 2011, 12:10

Witam
Chciałbym w schemacie MT_2 diodę odpowiedzialną za wyświetlanie minusa zastąpić wyświetlaczem LED. Czy będzie wszystko dobrze jak zmontuje to wg poniższego schematu?
Załączniki
MT_3.JPG

Rachel
-

Post autor: Rachel » 06 sty 2011, 14:13

ja ostatnio zrobiłem taki termometr :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 58#1856458

Działa bardzo dobrze, ujemne napięcie wytwarzane jest powielaczem, nie dodatkowym układem, pomiar dokładny.

ODPOWIEDZ