program do atmegi8 BASIC
program do atmegi8 BASIC
witam !
Jestem początkującym w tej dziedzinie ....
Ma może ktoś gotowy program na jakiś ciekawy projekt na atmege8 w języku BASIC ?? np : migająca dioda , odliczanie na wyświetlaczu 7 segmentowym.
Jestem początkującym w tej dziedzinie ....
Ma może ktoś gotowy program na jakiś ciekawy projekt na atmege8 w języku BASIC ?? np : migająca dioda , odliczanie na wyświetlaczu 7 segmentowym.
Zaglądnij do mikroprocesorowej oślej łączki.
http://www.btc.pl/index.php?ukey=produc ... ctID=20844
http://www.btc.pl/index.php?ukey=produc ... ctID=20844
Dawid prawie każdy program z innego procka AVR można zmienić na mege 8
Zmieniasz tylko konfiguracje pinów i linie z nazwą procesora.
$regfile = "twój procek.dat"
Więc przerób najpierw 32 Ćwiczenia z oślej łączki.
Jak będziesz miał problemy to Ci pomożemy.
Ściągaj i spróbuj zrozumieć datasheete do procków bo pytania w stylu jaki noga w procku mega8 robi to i to doprowadzają mnie do k.....cy.
PS1: Nie cierpię leni którzy się tłumaczą że czytali ale nie było.
Aha język angielski tez nie jest wymówką.
Ps2: dostałeś prywatną wiadomość ??
To tak na przyszłość że by wszystkim na forum oszczędzić nerwów.
Pozdrawiam
Zmieniasz tylko konfiguracje pinów i linie z nazwą procesora.
$regfile = "twój procek.dat"
Więc przerób najpierw 32 Ćwiczenia z oślej łączki.
Jak będziesz miał problemy to Ci pomożemy.
Ściągaj i spróbuj zrozumieć datasheete do procków bo pytania w stylu jaki noga w procku mega8 robi to i to doprowadzają mnie do k.....cy.
PS1: Nie cierpię leni którzy się tłumaczą że czytali ale nie było.
Aha język angielski tez nie jest wymówką.
Ps2: dostałeś prywatną wiadomość ??
To tak na przyszłość że by wszystkim na forum oszczędzić nerwów.
Pozdrawiam
Czasem masz inne peryferia, inaczej zbudowane lub pod inne piny podpięte.
Żeby wyjście licznika (PWM) / magistrala (I2C, UART) działało musisz odpowiedni pin skonfigurować jako wyjście. Jednak w innym procku to wyjście (PWM, UART, I2C) może być wyprowadzone na innym pinie/porcie i np. kolidować z LCD podpiętym do danego portu.
Żeby wyjście licznika (PWM) / magistrala (I2C, UART) działało musisz odpowiedni pin skonfigurować jako wyjście. Jednak w innym procku to wyjście (PWM, UART, I2C) może być wyprowadzone na innym pinie/porcie i np. kolidować z LCD podpiętym do danego portu.
Pojawił się nowy problem . Otóż mam dwie płytki , jedna z atmegą8 a druga z attiny2313. Dziś właśnie na atmege8 wgrałem program. Było okej " 192 bytes written to flash" . Wyjąłem złącze IDC10 i wsadziłem do attiny2313 , a potem znów wsadziłem do atmegi8 ... Wieciej ka była reakcja BASCOMA na kliknięcie ikonki send to chip ??? ERROR ! Jak to możłiwe , przecież w opcjach nic nie zmieniałem. ?????