charakterystyka amplitodowo czestotliwosciowa filtrow

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
xxx

charakterystyka amplitodowo czestotliwosciowa filtrow

Post autor: xxx » 28 maja 2005, 11:47

wie ktos jak wyglada charakterystyka amplitodowo czestotliwosciowa filtrow całkujących i różniczkujących
Podajcie jakis link albo rysunek

Gość

Post autor: Gość » 11 cze 2005, 15:19

hehe, filtrów to może nie ale układów całkujących i różniczkujących na wzmacniaczach operacyjnych to polecam przejść się do biblioteki jakiejś uczelni najlepiej i sprawdzić w książce:
"Podstawy Automatyki" Żydanowicza lub "Laboratorium Teorii Obwodów" Filipowicza
sam ostatnio robiłem symulacje tych układów ale jakieś dziwne te charakterystyki mi wyszły, przypomnij mi się w poniedziałek na maila to ci podeśle, bo teraz nie mam dostępu do tych wykresów
nfw-at-tlen-dot-pl

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Re: charakterystyka amplitodowo czestotliwosciowa filtrow

Post autor: Wojtek » 12 cze 2005, 9:27

xxx pisze:wie ktos jak wyglada charakterystyka amplitodowo czestotliwosciowa filtrow całkujących i różniczkujących ...
Trochę połączyłeś dwa pojęcia :) Jeżeli weżmiemy pod uwagę najprostszą postać filtru dolnoprzepustowego czy górnoprzepustowego jako układu RC, to mogą one przy spełnieniu odpowiednich warunków co do częstotliwości sygnału wejsciowego pełnić rolę układu odpowiednio całkującego i różniczkującego. Co do charakterystyk i ogólnego opisu filtrów to zerknij na ten plik a oprócz tego tak jak polecił Ci gość warto zerknąć do książek lub użyć wyszukiwarki www.google.pl bo tam po wpisaniu hasła np. "low-pass filter" znajdzie się interesujące materiały jak np. ten lub ten

ODPOWIEDZ