Problem z Bascom - could not identify chip
Problem z Bascom - could not identify chip
Witam !
Chcę zaprogramować attiny2313 lecz wyskakuje mi błąd could not identify chip with ID:fffff.
Sprawdzałem poprawność połączen , jest okej. Mam programator USBASP. Ten schemat. http://hobby.abxyz.bplaced.net/img/art001_schemat1.png
-----------------------
Poprawilem temat.
-c4r0
Chcę zaprogramować attiny2313 lecz wyskakuje mi błąd could not identify chip with ID:fffff.
Sprawdzałem poprawność połączen , jest okej. Mam programator USBASP. Ten schemat. http://hobby.abxyz.bplaced.net/img/art001_schemat1.png
-----------------------
Poprawilem temat.
-c4r0
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, 2:20 przez Dawid 95, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawid jest kilka kroków całej tej zabawy.
Podaj jakiś link do tego programatora bo nie wiem jaki to jest.
Ale na pewno po zainstalowaniu trzeba wybrać go w bascomie z listy.
Standardowo nie wiem czy ta opcja jest w tym programatorze trzeba zmienić częstotliwość programowania. A dlaczego bo procek ze sklepu ma ustawione taktowanie na wewnętrzne 8Mhz i ma włączoną jeszcze ckdiv (taki fuse bit) i to daje częstotliwość 1MHz.
A żeby można było programować częstotliwość programowania musi być 4 razy mniejsza niż częstotliwość z jaką jest taktowany procesor.
Jeśli ta opcja jest dostępna w twoim programatorze wybierz najniższa możliwą częstotliwość.
Teraz kilka opcji w samym bascomie
zobaczysz na samym print screenie.
Dobrą praktyką jest ustawianie wybranego procesora w opcjach i dodawanie $regfile do programu
Kolejna sprawa upewnij się ze układ jest zasilany i że połączenia są odpowiednie, sprawdź miernikiem czy masy są połączone miedzy programatorem i układem.
Objawy są typowe jak przy braku zasilania lub któregoś z połączeń pomiędzy samym układem i programatorem.
[ Dodano: 2010-11-24, 20:16 ]
podczas programowania widac wskaźnik na dole okna programatora
chyba ze jest to STK500 to wtedy nic nie widać pojawia się tylko czarne okno
Podaj jakiś link do tego programatora bo nie wiem jaki to jest.
Ale na pewno po zainstalowaniu trzeba wybrać go w bascomie z listy.
Standardowo nie wiem czy ta opcja jest w tym programatorze trzeba zmienić częstotliwość programowania. A dlaczego bo procek ze sklepu ma ustawione taktowanie na wewnętrzne 8Mhz i ma włączoną jeszcze ckdiv (taki fuse bit) i to daje częstotliwość 1MHz.
A żeby można było programować częstotliwość programowania musi być 4 razy mniejsza niż częstotliwość z jaką jest taktowany procesor.
Jeśli ta opcja jest dostępna w twoim programatorze wybierz najniższa możliwą częstotliwość.
Teraz kilka opcji w samym bascomie
zobaczysz na samym print screenie.
Dobrą praktyką jest ustawianie wybranego procesora w opcjach i dodawanie $regfile do programu
Kolejna sprawa upewnij się ze układ jest zasilany i że połączenia są odpowiednie, sprawdź miernikiem czy masy są połączone miedzy programatorem i układem.
Objawy są typowe jak przy braku zasilania lub któregoś z połączeń pomiędzy samym układem i programatorem.
[ Dodano: 2010-11-24, 20:16 ]
podczas programowania widac wskaźnik na dole okna programatora
chyba ze jest to STK500 to wtedy nic nie widać pojawia się tylko czarne okno
No dobra... A macie jakies programy na attiny2313 zeby dioda mrugała ?? Bo mam pewien z ksiązki p. Góreckiego ale on coś nie chce działac . Pojawia mi sie taki komunikat : Detected Micro ATtiny2313 does not match the selected Micro AT90S2313. A jeśli wgram inny to wszystko jest ok, nie ma zadnego komunikatu. Tylko ja chciałbym sprawdzić czy ten program w ogole zostanie przeniesiony na procesor. Macie moze jakies na mrugającą diodę n a attiny2313??
napisz tak:
ot cały program migania diodą, a nawet ośmioma podpiętymi do portu B.
Kod: Zaznacz cały
$PROG &HFF , &HE4 , &HDB , &H00 'wewnetrzny osc 8MHz
$regfile = "Attiny2313.dat"
$crystal = 8000000
config portb=output
set portb
do
toggle portb
wait 1
loop
end
Bo książka pana Góreckiego była pisana w czasach At90S2313, a obecnie jest sprzedawana do zestawów w których jest ATTiny2313, który tylko z numerku jest tak naprawdę kompatybilny z poprzednikiem. Tzn. jest wstecznie kompatybilny ale trzeba BASCOM o tym poinformować, przepisując programy z tej knigi.
Piotrek komentarze mu dodaj. szybciej zakmini.
Dawid pomyśl troszkę tak naprawdę jest to kwestia jednej linii kodu zmieniasz tylko to:
Jeśli jest jest to w pierwszej linii kodu.
A z tego co pamiętam w ćwiczeniach z książki nie było tego.
Musisz zmienić w ustawieniach kompilatora widać to na tym print screenie w moim poście u góry tam gdzie jest Chip i małe okienko wybierz z listy attiny 2313 i ma działać.
Dawid pomyśl troszkę tak naprawdę jest to kwestia jednej linii kodu zmieniasz tylko to:
Jeśli jest jest to w pierwszej linii kodu.
A z tego co pamiętam w ćwiczeniach z książki nie było tego.
Musisz zmienić w ustawieniach kompilatora widać to na tym print screenie w moim poście u góry tam gdzie jest Chip i małe okienko wybierz z listy attiny 2313 i ma działać.