Witam,
jestem dość początkującym elektronikiem i chciałbym prosić o poradę. Potrzebuję tranzystora P-N-P o następującej charakterystyce: mała wartość napięcia polaryzacji (min. 0,1V) w kierunku przewodzenia na złączu emiter-baza, przy jednoczesnej dość dużej zdolności przewodzenia przez złącze baza-kolektor ( napięcie ok. 5V i natężenie do 0,8 A). Ogólnie rzecz biorąc to chodzi mi o tranzystor sterujący, który po otrzymaniu niewielkiego napięcia na E-B rozpoczynałby przewodzenie większego prądu przez B-C. Chciałbym, żeby mi Pan zaproponował/podał jakieś konkretne modele tranzystorów pasujących do tej charakterystyki, o które mógłbym prosić w sklepie elektronicznym. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
tranzystor...
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
-
elektrokiler
- -
- Kontakt:
czy czasami nie chodzi tobie o to zeby po podaniu napiecia na baze od 0,1V (napisz w jakich graniczach) załączać jakiś układ (to powinno być miedzy kolektorem a emiterem), jesli chcesz tylko sterować jakimś układem to moze warto zastosować jakis tr. polowy (albo IGBT dla wiekszych pradów/napięć) , żeby podnieść próg zadziałania tranzystora, musisz zrobić dzielnik napieciowy wstępnie polaryzujący tr.