System chlodzenia lampy + zabazpieczenie przed przegrzaniem
System chlodzenia lampy + zabazpieczenie przed przegrzaniem
Witam
Sprawa jest taka. Jest pudelko w ktorym swieci lampa 110W HPS zasilana przez statecznik indukcyjny. Na dwoch przeciwleglych sciankach sa wiatraczki komputerowe zasilane zasilaczem antenowym. Za zadanie maja chodzic owa lampe aby nie dopuscic do przegrzania i ewentualnego spalenia badz pozaru... odpukac...
Poniewaz nie mam pojecia o elektronice, chcialem prosic o wymyslenie najprostszego do zlozenia i najtanszego schematu, ktory bedzie wylaczal lampe jesli zasilacz sie spali (brak napiecia ba wiatraczkach), a dodatkowo korzystal z np bezpiecznika termicznego i w przypadku podniesienia temp (gdyby np wiatraczki sie zatarly) takze odlaczal zasilanie lampy.
Do tego chcialbym dodac tylko regulacje reczna poredkosci obrotow wiatraczkow.
Bardzo prosze a wrecz blagam o lopatologiczna pomoc. Nie moge spac po nocach.
Z gory chcialem zuwazyc ze nie posiadam zadnych narzedzi elektronika oprocz lutownicy wiec jesli uklad ma byc na plytce drukowanej, to najlepiej na jakiesj uniwersalnej.
Pozdrawiam
Wartosci:
zasilacz 12V 100 mA
2 x wiatraczek 12V 0,11A
Sprawa jest taka. Jest pudelko w ktorym swieci lampa 110W HPS zasilana przez statecznik indukcyjny. Na dwoch przeciwleglych sciankach sa wiatraczki komputerowe zasilane zasilaczem antenowym. Za zadanie maja chodzic owa lampe aby nie dopuscic do przegrzania i ewentualnego spalenia badz pozaru... odpukac...
Poniewaz nie mam pojecia o elektronice, chcialem prosic o wymyslenie najprostszego do zlozenia i najtanszego schematu, ktory bedzie wylaczal lampe jesli zasilacz sie spali (brak napiecia ba wiatraczkach), a dodatkowo korzystal z np bezpiecznika termicznego i w przypadku podniesienia temp (gdyby np wiatraczki sie zatarly) takze odlaczal zasilanie lampy.
Do tego chcialbym dodac tylko regulacje reczna poredkosci obrotow wiatraczkow.
Bardzo prosze a wrecz blagam o lopatologiczna pomoc. Nie moge spac po nocach.
Z gory chcialem zuwazyc ze nie posiadam zadnych narzedzi elektronika oprocz lutownicy wiec jesli uklad ma byc na plytce drukowanej, to najlepiej na jakiesj uniwersalnej.
Pozdrawiam
Wartosci:
zasilacz 12V 100 mA
2 x wiatraczek 12V 0,11A
Ostatnio zmieniony 21 maja 2005, 10:44 przez swrp, łącznie zmieniany 1 raz.
ja jestem dopiero początkujący, ale możnaby w sumie napięcie na baze tranzystora dać i jakby znikło (awaria zaslacza) to by prąd odcinął, ale tutaj chyba triak by trzeba wykorzystać, no i do tego termistor aby badał temperature, ale lepiej żeby ktoś kto sie na tym doskonale zna wypowiedział, ja tylko zasugerowałem "ideowy" pomysł 
Dzieki dzieki!
Wpadlem na jeszcze jeden pomysl.
Jakby zastosowac fotokomorki na wiatraczkach i zrobic to na bramkach logicznych. Nie wiem dokladnie jak dziala fotokomorka, ale jakby bylo tak ze jesli wiatrzaczek sie kreci to fotokomorka wysyla 1, podlaczyc obie do bramki and ktora tylko przy iloczynie 1 (czyli pracy obu wiatraczkow) pozwalala by lampie swiecic. Tylko nie mam pojecia jak to zrealizowac elektronicznie.
Co wy na to???????
Jakie sa koszty fotokomorek i czy mozna uzyc np. takiej ze starej myszki???
Wpadlem na jeszcze jeden pomysl.
Jakby zastosowac fotokomorki na wiatraczkach i zrobic to na bramkach logicznych. Nie wiem dokladnie jak dziala fotokomorka, ale jakby bylo tak ze jesli wiatrzaczek sie kreci to fotokomorka wysyla 1, podlaczyc obie do bramki and ktora tylko przy iloczynie 1 (czyli pracy obu wiatraczkow) pozwalala by lampie swiecic. Tylko nie mam pojecia jak to zrealizowac elektronicznie.
Co wy na to???????
Jakie sa koszty fotokomorek i czy mozna uzyc np. takiej ze starej myszki???
rany, schemat w hand-CAD
The End
a może tak, na szybko?
czy mają być rezystory linearyzujące bramki to do dyskusji...
generalnie: wiatrak się kręci
lecą impulsy
na wyjściach przerzutników jest 1
AND
przekaźnik klapnięty jak się kręcą oba śmigiełka....

regulacja obrotów wentylatorków to zwykła aplikacja LM317
co Wy na to?
ps.
zapomniało mi się na malunku - 74123 ma zewnętrzny układ RC określający stałą czasową, teraz to pikuś, chodzi o pomysł..
a może tak, na szybko?
czy mają być rezystory linearyzujące bramki to do dyskusji...
generalnie: wiatrak się kręci

regulacja obrotów wentylatorków to zwykła aplikacja LM317
co Wy na to?
ps.
zapomniało mi się na malunku - 74123 ma zewnętrzny układ RC określający stałą czasową, teraz to pikuś, chodzi o pomysł..
Re: System chlodzenia lampy + zabazpieczenie przed przegrzan
Pomysł mi się podoba w ogólnej koncepcji, fajnie to wymyśliłaś.
Uwagi to takie:
- ja bym zrobił trochę inaczej wejście na bramki z fotoelementów, w bardziej
bezpieczny sposób, wstępnie podpolaryzowane do Vcc i fotoelement do gleby,
bo bramki TTL bardzie lubią być obciągane do zera szczególnie w starszych
technologiach jak LS. Co prawda zmieni to fazę generowanego sygnału, ale nie
będzie to miało w sumie znaczenia, czy przedłużysz impuls na zanik światła
czy na pojawienie się światła.
- raczej unikam w zastosowaniach układów uniwibratorów, bo są bardzo
chimeryczne w użytkowaniu, potrafią generować impulsy z powietrza (spróbuj
obok takiego układu użyć lutownicy transformaorowej a się o tym przekonasz),
ale w tym rozwiązaniu to chyba nie miałoby znaczenia,
- zabrakło dość istotnej informacji,a mianowicie, że stałą czasową dla 74123
trzeba dobrać w taki sposób, że jej czas jest kilkukrotnie większy od max.
czasu trwnia impulsu z fotoelementu wynikający z obrotu wiatraka, bo układ
74123 jest zaaplikowany do przełużania czasu trwania generowanego impulsu,
bo inaczej przekażnik może się lekko zdenerować.
swrp pisze:Witam
Hehe... Robaczki swietojanskieCo Ty w tym pudełku chodujesz ?
Wiem, wiem.. tyko czasem cos malego mozna zrobic w formie tzw. "pajaka". Glownie to mialem na mysli.swrp w dzisiejszych czasach nie da się praktycznie zrobić coś z elektroniki bez użycia płytek drukowanych w jakiejkolwiek formie
Ogolnie, uklad pozostawiam pod wasza dyskusje, bo ja, jak wspomnialem, nie mam o tym pojecia
wąż....? taki prawdziwy? ssssssyczący?
łał....
no to proszę ja Ciebie, "pajęcze" konstrukcje odpadają, bo to jakby nie patrzeć będzie "life support system"
a tak poważniej, jak bym Ci namalowała rysunek płytki, to byś zrobił?
przecież takie prościutkie pcb można nawet mazakiem wymalować, w jeden wieczór to poskładasz... tu nie ma żadnych czarów.
a ten timer to niby jak sobie wyobrażasz? napisz coś więcej....
miłego
tasssssssza
-
elektrokiler
- -
- Kontakt:
Proponuje poczytać: http://hyperreal.info/kanaba/go.to/art/2490Hehe... Robaczki swietojanskie Tak powanie jest to przejciowe pudelko dla pewnej odmiany weza pustynnego
Poprawiłem ci trohę ten link, bo nie działał
gaweł