Dobór rezystorów przy wzmacniaczu opartym na LF444

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
porlock
-

Dobór rezystorów przy wzmacniaczu opartym na LF444

Post autor: porlock » 04 lis 2010, 15:59

Chce zbudować taki układ.

http://www.akwa.org.pl/akwa_org_pl/ksia ... chemat.zip

Do Phmetru podłącza się sondę ph, która na zasadzie jakiś tam reakcji chemicznych generuje niewielkie napięcie rzędu kilkunastu mV które zmienia się w zależności od PH płynu w którym siedzi.

Karty wzmacniacza ktory jest tam zastosowany

http://www.matrixrunner.net/pdf/LF444.pdf

I mam pytanie, tam się skaluje wzmocnienie na 2 potencjometrach, a robi się to tak ze umieszczamy sondę we wzorcowym płynie o znanym ph i ustawiamy tak aby phmetr wskazywał właśnie tyle ile ma wzorzec. Tym z prawej strony kalibruje się w płynie o ph7 przy którym powinno być 0mV, a tym z lewej wg autora schematu kalibruje się w płynie 9ph, z tym ze ja potrzebowałbym skalibrować nie w 7 i 9 a w 7 i 4, i tu trzeba dać inne rezystory .. Tylko jakie ...

Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2010, 21:15 przez porlock, łącznie zmieniany 1 raz.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 04 lis 2010, 21:11

Układ wymaga zasilania symetrycznego i może na początek spróbuj skalibrować układ z tymi wartościami co na schemacie.

porlock
-

Post autor: porlock » 07 lis 2010, 21:20

Ok, autor na schemacie chcial podłączyć sondę przez kondensator 620pF i napisał ze to musi byc kondensator polistyrenowy.. w ogole czym rozni sie taki kondensator od zwykłego ceramicznego ?

Później znalazłem na innym forum ze taki kondensator jest ciężko dostępny obecnie i ze został zastąpiony przez ceramiczny 10nF zresztą na stronie autora
na zdjęciu tez jest 10n
http://www.akwa.org.pl/akwa_org_pl/ksia ... Hmetr2.jpg

Tyle ze nie wiem czy 10n poliestrowy czy ceramiczny ale może ktoś z Was rozpozna po wyglądzie.

Generalnie jaka jest różnica miedzy poliestrowym a ceramicznym i czy co powoduje taka zamiana ? Wybaczcie głupie pytania ale dla mnie to czarna magia :)

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 07 lis 2010, 22:21

Ja tam żadnych ceramicznych nie widzę, ceramiczne są dobre do dużych częstotliwości, bo najczęściej mają bardzo małą indukcyjność, natomiast te drugie mają lepsze parametry w precyzyjniejszych układach, nie są one trudno dostępne tylko trzeba poszukać, są za to droższe i to znacznie od ceramików. Sądzę, że tu przydałyby się dobre kondensatory, bo zły kondensator może bardzo fałszować wynik.

porlock
-

Post autor: porlock » 21 lis 2010, 19:25

To te 0,1uF to jakie są jak nie ceramiczne ?

ODPOWIEDZ