USB a LPT

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Bushi
-

USB a LPT

Post autor: Bushi » 01 kwie 2005, 11:29

Witam wszystkich!!!

Zwracam sie do wasz z malym pytanie. Otrzoz kupilem sobie laptopa ale niestety nie posiada on gniazda LPT (popularnego COM'a tez nie ma) ktore potrzebne mi jest do programowania mojego mikrokontrolera ATmega8. Widzialem na necie rozne przelotki z USB na LPT i moje pytanie tyczy sie tego czy dzieki takeij przelotce za pomoca mojego programatora zrobionego wlasnie na LPT bede mogl bez przeszkod programowac mojego mikroprocka (czy wogole oplaca mi sie kupowac taka przejsciowke??)?? Uzywam jakiejs starszej wersji WinAVR! Byc moze inny z programow oparty prostym programatorze LPT bedzie dzialal na tej przelotce.Prosze o jak najszybsza pomoc!!! Z gory dzieki.

Pozdrawiam.

Krzysiek13

Przelotka

Post autor: Krzysiek13 » 22 maja 2005, 11:48

Witam, widzisz mam podobny problem i co wymyslilem. Ano najlepszy sposob to zakupic do takiego notebooka replikator portow najlepiej przewidziany do twojego modelu. Na Allegro widzialem kupe takich za niewielka cene. Niestety do mojego Amilo V7010 kosztuje 350zl. Wiec sobie odpuscilem. Mozna tez znalezc replikator z usb na rownolegly i szeregowy i... to chyba najlepsze wyjscie bo widzialem takie za 100zl.

Komputer po zainstalowaniu takiego czegos widzi dokladnie nowy port rownolegly, tak jakby na stale byl zainstalowany w komputerze. I Jak narazie to wszystko mi ta takim czyms hula (drukarka, zapalanie sie diodek podlaczonych bezposrednio do tegoz portu) wiec podejrzewam ze nie bedziesz mial problemow z twoim programatorem, aczkolwiek ja takiego programatora na tym porcie nie testowalem (mam Progstara podlaczonego do tegoz samego replikatora tyle ze na porcie szeregowym).

Alem sie rozpisal mam nadzieje ze nie zanudzilem :) pozdrowienia

pxe

przelotka, re.

Post autor: pxe » 22 maja 2005, 18:37

Slyszalem o tym rozwiazaniu (chodzi o replikator portow), ale jesli sie nie myle to rownież czytalem gdzies, ze taki replikator nie podola takiemu zadaniu (dlatego w sumie dziwie sie twojemu przypadkowi - w sensie ze programuje ci sie uklad). Gosciu pisal gdzies,ze zaprogramowanie tego przez replikator (ewentualnie przelotke) nie za bardzo moze sie udac bo mikroprocesor wymaga programowania bezposrednio a nie przez przejsciowki (mam nadzieje ze niczego nie pomieszale bo jestem troche poczatkujacy jesli chodzi o elektronike). Jak mozesz to przesli mi schemta twojego programatora (kuopwales czy sam robiles ??). Z gory dzieki za wskazowki. Pozdrawiam.
Bushi !!!

ODPOWIEDZ