Chciałbym wykonać cewkę 160 mH, próbowałem obliczać jej wymiary programem mini RC-Calculator. Przy założeniu, że będzie to cewka powietrzna ilość drutu wychodzi kosmiczna, ewentualnie wymiary cewki robią się gigantyczne. Z rdzeniem ferrytowym nie próbowałem obliczać ponieważ nie wiem gdzie i jaki rdzeń kupić (a co za tym idzie nie znam jego parametrów). Czy da się wykonać taką cewkę w warunkach amatorskich?
I jeszcze jedno pytanie na koniec, jak rozumieć to oznaczenie? Cewka składa się z dwóch sekcji?
Cewka 160mH
Cewka 160mH
- Załączniki
-
- Cewka 160 mH
- cewka_160mH.png (449 Bajtów) Przejrzano 4413 razy
No i prosze, wystarczy przeczytac... Na schemacie jest narysowany transformatorek audio z radio-shacka, stad odczep po stodku i jedna polowa uzwojenia niewykorzystana. Transformatory audio maja rdzenie zelazne, wiec podejrzewam ze mozesz zastosowac dowolny niewielki zelazny rdzen. Poza tym, mozesz poszukac jakiegos innego malego transformatorka, ktory by sie tutaj nadal (zamiast tego z radio-skacka).L1, the inductor, can either be a 160-200 milliHenry choke or the Radio-Shack 1K to 8 ohm audio transformer available at Radio-Shack (cat. # 273-1380). Use the black and green or black and blue wires (the center-tap and one end of the primary winding).