Mam pewne pytanie odnośnie fragmentu artykułu z październikowego numeru EdW. Chodzi o artykuł z cyklu "Elektronika dla informatyków"; dotyczył on strat w transformatorach rzeczywistych. Mam pewne wątpliwości co do tego fragmentu:
Jako "komentarz graficzny" do powyższego cytatu zamieszczono rysunek pokazujący szeregowe połączenie 2 rezystancji (Rl i Rw) oraz źródła napięcia sinusoidalnie zmiennego."Ze szkolnych podręczników fizyki wiadomo, że źródło zasilania dostarczy do obciążenia maksymalną moc Pmax, gdy rezystancja obciążenia Rl będzie równa rezystancji źródła Rw (Rl=Rw). A gdy rezystancja obciążenia jest mniejsza i większa od Rw, wtedy moc dostarczana do obciążenia jest mniejsza od tej mocy maksymalnej Pmax."
Nie jestem co do tego przekonany. Przecież moc dostarczona do obciążenia Rl jest równa iloczynowi wartości obciążenia Rl oraz natężenia prądu przez niego płynącego podniesionego do kwadratu. Jeśli więc Rl będzie większe od Rw (a nawet dużo większe), ale ich suma będzie równa 2Rl, to natężenie prądu w obwodzie będzie takie same jak w cytowanym fragmencie, lecz ze względu na większą rezystancję obciążenia Rl moc dostarczona do obciążenia będzie większa, a więc nieprawdziwy jest warunek, że moc maksymalna jest dostarczana do obciążenia gdy Rl = Rw.
Chcę na koniec zaznaczyć, iż nie szukam na siłę błędu w artykule, lecz szukam błędu w swoim rozumowaniu, i proszę Was o wskazanie mi go.