Głośniki Logitech x530 - 'strzały'

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
LrPrl
-

Głośniki Logitech x530 - 'strzały'

Post autor: LrPrl » 29 paź 2010, 22:27

Witam. Wczoraj zakupiłem sobie głośniczki logitech x530 (w pewnym sklepie za 209zł - promocja ;P). Głośniczki super grają ale jest mała wada. Podczas 'normalnego' użytkowania są słyszalne 'strzały, pstryki' nie wiem jak to nazwać, coś takiego jak szuka się stacji w radiu tylko, że słyszane jest przez ułamek sekundy, po za tym, gdy ustawie głośniki na max'a i akurat nic nie leci bardzo wyraźnie słychać subufer - nawet mam wrażenie, że sam bass z muzyki leci(dość cicho). Sprawdziłem w google - zobaczyłem tylko, że innym to nawet radia odbiera, również tak jak i w moim wypadku wieczorem i w nocy narasta ten problem.
Więc dlatego tutaj jestem, jak to usunąć? Napiszę, co 'może' według mnie to powodować:
- zakłucenia biorące się z nie ładu za biurkiem (tona kabli: zasilający od głośników, monitora, rutera, kabel od monitora, ethernet(też od rutera), klawiatury, 2-3kable od 'małych' głośników )
- stary zasilacz, który może powodować skoki napięcia?
czy to co wyżej napisałem, może być powodem mojego problemu? Myślałem nad filtrem ferrytowy - ale gdzie, ile i czy w ogóle coś pomogą? Aj, zapomniał bym. Te 'strzałki' czasami(1na10) są głośniejsze niż muzyka z głośników - gdy mam je na minimum, że prawie nie słychać.
Od razu przepraszam za dość chaotyczne rozpisanie problemu, mam nadzieję, że wszystko zrozumiałem - jeżeli tak nie jest to piszcie.
Pozdrawiam Grześ.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 29 paź 2010, 23:00

Mam obecnie x240 i tez jest ten problem: wyrazny przydzwiek sieci w czasie gdy "nic nie leci", dosc duzy szum, trzaski, a telefon komorkowy to mi odbiera w obrebie calego pokoju. To jest po prostu zle zaprojektowany system, prawdopodobnie glownie kable. Nie wiem czy da sie cos sensownego z tym zrobic. Polecam przerzucic sie na Creativ-y :P W Polsce mam zestaw 2.1 SW320 (juz go chyba dawno nie produkuja) - nie ma tego typu problemow i ogolnie jestem bardzo zadowolony z tamtych glosnikow, czego nie moge powiedziec o Ligitech-ach.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 30 paź 2010, 9:35

Te "strzały" w głośnikach mogą być spowodowane niską jakością potencjometru regulacji siły głosu.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 30 paź 2010, 10:15

Na twoim miejscu reklamowałbym ten sprzęt. W twoim przypadku jest to wada ukryta, więc łaski nie zrobią i reklamację muszę uwzględnić.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 30 paź 2010, 19:14

W moim przypadku te trzaski pochodzą zdecydowanie z eteru lub sieci - to nie potencjometr.

LrPrl
-

Post autor: LrPrl » 30 paź 2010, 20:46

Właśnie spotkała mnie taka sytuacja: Mama włączyła mikrofale i właśnie pojawił się taki strzał. Ponadto stukałem pukałem w głośnik jak i samo pokrętło(w granicach rozsądku) i nie występują te 'strzały'. A głośników nie chce oddawać na gwarancję ponieważ wszystkie kable przed zauważeniem tego pochowałem ładnie w listwach i to jednak trochę roboty powyciągać :/ Chyba jednak spróbuję kupić 2-3 takie filtry i założyć, chyba, że ktoś już próbował, to mógł by zdać relacje ;)

edit:
Moje są podłączone do listwy 'acar' a w niej: 1kabel od lampki kabel od pc i monitora, zasilacz rutera* i głośniki*
* - są podłączone przez rozdzielacz
Ostatnio zmieniony 30 paź 2010, 20:55 przez LrPrl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 paź 2010, 20:51

Ja też mam głośniki 2.1 logitech i nie mam żadnych trzasków, tylko że wszystko jest przez listwę zasilane.
Ale wydaje mi się że nie bez znaczenia jest jak kable są poprowadzone, bo jak gdzieś blisko jest kabel zasilania monitora, to jest szansa że wy indukuje się przydźwięk sieci.
Ups.. a nie przepraszam głośniki są zasilane jednak z innego gniazdka niż komputer i kabel jest jakiś 1m od reszty przewodów.
Ale dużo zależy od głośników, bo jak bym podłączył stare to by buczały, jak słup elektryczny wysokiego napięcia.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 paź 2010, 21:05

według mnie to do jakiej listwy wszystko jest podpięte nie ma większego znaczenia. ja mam głośniki huk wie jakie i to 2.0 z jakiegoś hipermarketu, całość podpięta na rozgałęziaczu własnej roboty i nic mi nie strzela, a mam na biurku lampkę z włącznikiem jakimś mechanicznym który nie pamięta już lat.
nic.
wszystko czysto. przewody idą wszystkie razem gdzieś za biurko. jedyne co słyszę w głośnikach to jak telefon leży blisko, gdzieś na biurku to jak ktoś dzwoni to słyszę ten charakterystyczny dźwięk dz dzdzdz dzdz.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 30 paź 2010, 22:35

A według mnie to jednak wszystko idzie eterem a nie przez kable, Jeśli te głośniki są w stanie odbierać radio (a są) to nic dziwnego, że są trzaski przy włączaniu urządzeń dużej mocy, tym bardziej indukcyjnych (mikrofalówka). Moim zdaniem filtry na kablach tu nic nie dadzą (ale można spróbować) i tak jak napisałem wcześniej, to to jest po prostu zły projekt z elektronicznego punktu widzenia i naprawić może się tego nie dać. Odniesienie na gwarancję nie ma chyba sensu, jedynie sens by miało zwrócenie tych głośników i kupienie innych. Jeśli się na to zdecydujesz to zastanów się czy nie lepiej skorzystać z prawa rękojmi.

LrPrl
-

Post autor: LrPrl » 31 paź 2010, 12:05

c4r0 pisze:A według mnie to jednak wszystko idzie eterem a nie przez kable, Jeśli te głośniki są w stanie odbierać radio (a są) to nic dziwnego, że są trzaski przy włączaniu urządzeń dużej mocy, tym bardziej indukcyjnych (mikrofalówka). Moim zdaniem filtry na kablach tu nic nie dadzą (ale można spróbować) i tak jak napisałem wcześniej, to to jest po prostu zły projekt z elektronicznego punktu widzenia i naprawić może się tego nie dać. Odniesienie na gwarancję nie ma chyba sensu, jedynie sens by miało zwrócenie tych głośników i kupienie innych. Jeśli się na to zdecydujesz to zastanów się czy nie lepiej skorzystać z prawa rękojmi.
Hmm, a co innego za cenę ~200zł z dużym bassem kupię? Mogą być 2+1 ale lepsze są 5+1 ;P Bo szczerze mówiąc w tym sklepie to bieda z głośnikami - nic sensownego nie ma tylko tracery i inne takie :/ A przez internet nie zabardzo się opłaca (przesyłka)
Ponadto jak i co im mam mówić? Bo szczerze mówiąc pierwszy raz usłyszałem o prawie rękojmia.

Edit:
A po co Ci 5.1
dużo gram(zwłaszcza gta IV) i fajnie jest gdy masz dźwięk przestrzenny i to co masz słyszeć z tyłu to słyszysz z tyłu ;P
Ostatnio zmieniony 31 paź 2010, 19:29 przez LrPrl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 31 paź 2010, 19:13

Ja te Creativ-a kupiłem kilka lat temu za chyba 180zł. Teraz powinni mieć jakiś odpowiednik 2.1 tańszy. Zobacz dobrze oferty internetowe bo to dziwne że nie jest choć trochę taniej. Możesz też rozważyć używane, ale to trzeba by zobaczyć przed kupieniem. A po co Ci 5.1?

O rękojmi poczytaj chociażby na wikipedii. Ogólnie możesz z tego prawa skorzystać gdy towar ma wady, i zaletą jest to, że rękojmia dotyczy sprzedawcy (nie producenta, jak gwarancja) i to klient wybiera jak chce rozwiązać sprawę (obniżenie ceny, wymiana towaru na wolny od wad, w końcu zwrot kosztu). Jeśli udowodnisz, że te głośniki trzeszczą, pierdzą, strzelają i odbierają radio, to może uda się zwrócić je do sklepu i odzyskać kasę. A wtedy kupić jakiś inny zestaw.

W przypadku zakupów w internecie (nie dotyczy aukcji, ale dotyczy np. "kup teraz" na allegro) jest jeszcze taki myk, że przez ileś tam dni od zakupu możesz zwrócić towar nawet bez podawania przyczyny. Nie wiem tylko jak do się sprawdza w praktyce, no i pewnie towar musi być nienaruszony i przesyłkę pokrywa klient :P

LrPrl
-

Post autor: LrPrl » 31 paź 2010, 19:41

Chyba sprawa wyjaśniła się troszeczkę, trzaski pochodzą w 99% z skoków napięcia. Dowodem może być gdy ktoś zaświeci światło(bądź zgasi) - 1 'pstryk' występuje
i jeszcze dochodzi sprawa "nie łączenia" u mnie w włączniku światła (przewody aluminiowe i znowu nie łączy) i gdy się poruszy gniazdkiem światło miga a razem z nim głośniki potrzaskują :/ to też by wyjaśniało sprawę 'przybywania' trzasków wieczorem.
I właśnie tu wysuwa się pytanie - da się to samemu zrobić? Bo jeżeli nie to raczej skorzystam z tego prawa rękojmi.
Bo głośniczki naprawdę cudowne(oczywiście jak na cenę 200zł) i świetnie się spisują - tym bardziej, że są podłączone do zintegrowanej karty dźwiękowej.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 31 paź 2010, 21:32

LrPrl pisze:Chyba sprawa wyjaśniła się troszeczkę, trzaski pochodzą w 99% z skoków napięcia. Dowodem może być gdy ktoś zaświeci światło(bądź zgasi) - 1 'pstryk' występuje
i jeszcze dochodzi sprawa "nie łączenia" u mnie w włączniku światła (przewody aluminiowe i znowu nie łączy) i gdy się poruszy gniazdkiem światło miga a razem z nim głośniki potrzaskują :/ to też by wyjaśniało sprawę 'przybywania' trzasków wieczorem.
Każdy skok napięcia powoduje wyemitowanie fali elektromagnetycznej, i jeśli dane urządzenie jest wystarczająco czułym odbiornikiem szerokopasmowym, to będzie trzeszczeć. To wcale nie musi iść po kablach.
LrPrl pisze:Bo głośniczki naprawdę cudowne(oczywiście jak na cenę 200zł) i świetnie się spisują - tym bardziej, że są podłączone do zintegrowanej karty dźwiękowej.
No trochę nie bardzo "tym bardziej" :P Jeśli masz je podłączone do zintegrowanej karty to masz raczej ograniczoną możliwość oceny głośników z powodu niskiej jakości sygnału wejściowego.

LrPrl
-

Post autor: LrPrl » 31 paź 2010, 23:30

hmm może, źle się wyraziłem. Lepiej by pasowało 'pomimo to' :P
Ok to wszystko gitara.
Dziękuję wszystkim za pomoc! Niech wam to Bóg w dzieciach wynagrodzi ;P

ODPOWIEDZ