Najłatwiejszy program do programwoania mikrokontrolerów.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 24 paź 2010, 19:45

Dawid 95 pisze:Poszukuje jakiegoś tutorialu , kursu jak napisać program w języku BASIC . Szukałem , lecz nie mogę znaleźć tego czego oczekuję.... Macie może coś ???
BASCOM College sobie poszukaj.
Dawid 95 pisze:Zawsze się zastanawiam jak ci wszyscy piszą te programy dla procków... Czy oni to piszą tak jak jakieś opowiadanie na polski , czy siędzą nad tym kilka godzin ? ?? Jak to jest z tym ? Wy programujecie trochę ??
Powiem Ci: I tak i tak.
Dawid 95 pisze:A jeżeli mam np. gotowy program to jak mam go załadować na procka ( chyba na pamięć flash , tak ? )
Zależy co nazywasz "gotowy program": program napisany tekstem czy program napisany hexem (gotowy wsad do pamięci)?
Dawid 95 pisze:A jeszcze jedno. chodzi mi o polski help do bascoma .... Nigdzie nie mogę znaleźć tego .
Najciemniej oczywiście pod latarnią (dlatego jest to miejsce spotkań płci przeciwnej lekkich obyczajów).
http://www.mcselec.com/index.php?option ... &Itemid=54

[ Dodano: 2010-10-24, 20:54 ]
No i znalazłem taką oto informację http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... ?t=1487341 Dlatego nie znalazłeś.

Dawid 95
-

Post autor: Dawid 95 » 24 paź 2010, 20:01

Wiesz co ? Helpa znalazłem zaraz po napisaniu tego posta , ale nie wiem dlaczego nie zedytowałem posta , zeby nie zabierać innm czasy przy szukaniu. Ale nadal czekam na odpowiedź... Czy warto się za to brać ? Jest sens ? Jeszcze raz mówię , ze nie jestem studentem ( wiekowo i praktycznie ) - gimnazjalista...

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 24 paź 2010, 20:08

Dawid 95 pisze:Czy warto się za to brać ? Jest sens ?
Zadam pytanie pomocnicze: Czy jest Ci to potrzebne i masz jakiś w tym już upatrzony cel?

Dawid 95
-

Post autor: Dawid 95 » 24 paź 2010, 20:45

Nie mam upatrzonego celu i nie jest mi to potrzebne , chcę się tym zając jako hobby. Jakąś tam wiedzę o elektronice mam , bo mam książkę Góreckiego " Wyprawy ..." . Tam cała 5 i 6 wyprawa dotyczy elektroniki cyfrowej , dlatego zainteresowałem się prockami i programowaniem ... Lecz mam co do tego wątpliwosci, ponieważ na 99 % jeżeli zainwestwałbym w to , to i tak mało bym się pewnie nauczył , bo to jest troche truden. Dla hardcorów.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 24 paź 2010, 20:54

Ciężko będzie ci się nauczyć programować jak nie rozumiesz zasad działania mikroprocesora. A z twoich wypowiedzi wynika że nie masz zielonego pojęcia o tym. Najpierw zrozum podstawy działania systemów mikroprocesorowych potem zabieraj się za programowanie.
Polecam starą książkę K.Sacha i A.Rydzewski "Mikroprocesor w pytaniach i odpowiedziach". Ja mam wydanie z 1985r. Ale nie sugeruj się tym, książka jest napisana tak aby każdy ja zrozumiał, a każdy procesor działa tak samo, więc wiedza się nie przeterminowuje. Zresztą Z80 to ciekawy mikroprocesor, a i poprzednik 8051 czyli 8048 jest tam krótko opisany.
W EDW też był swego czasu cykl artykułów "opowieści mikroprocesorowe" czy coś w tym stylu, ale nie pamiętam dokładnie kiedy ? Musiał byś szukać w rocznikach 1996-98.
Jak szukasz książki o AVRach to poszukaj sobie takiej która opisuje także jego działanie i budowę, a najlepsza będzie chyba ta oparta o Mikroprocesorowa Oślą Łączkę

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 24 paź 2010, 20:57

Dawid 95 pisze: i tak mało bym się pewnie nauczył , bo to jest troche truden. Dla hardcorów.
dla hardcore'ów to jest zjazd na nartach po czarnym piachu.

nie musisz mieć celu żeby się tym zająć a zdecydować musisz sam bo nikt za Ciebie tego nie zrobi.

jeśli sam nie podejmiesz decyzji i nie zobaczysz" jak to się je i z czym to się je" to nie będziesz wiedział czy jest dla Ciebie. takie moje zdanie.

nie sądzę żeby ta dyskusja dalej miała jakiś sens. co moder na to?
bo my tu klepiemy i się produkujemy a "młody" nie bierze tego pod uwagę, jakby wcale nie czytał naszych postów.

Dawid 95
-

Post autor: Dawid 95 » 24 paź 2010, 21:08

Biorę , biorę ... I doceniam wasze wszystkie odpowiedzi. Temat w takim razie do zamknięcia, poszperam w internecie , poszukam jakichś książek itp. Coś sie zrobi...

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 24 paź 2010, 21:55

No cóż. Chciałby, ale się boi. Ludzkie.

JOLLY
-

Post autor: JOLLY » 11 lis 2010, 20:20

A ja bym polecił książki serii MIK Pana Stanisława Gardynika. Jeśli nic się nie rozumie z mikrokontrolerów, to tam jest chyba najprostsze tego wyjaśnienie.

Dawid 95
-

Post autor: Dawid 95 » 11 lis 2010, 21:01

Za późno , już kupiłem książkę pt. " Mikrokontrolery dla ..." P. Góreckiego. Jestem z niej zadowolony .

ODPOWIEDZ