Doradzcie mi.
Kończe właśnie gimnazjum a już mam zamiar przygotowywać się do Olimpiady fizycznej.
I potrzebuje jakąś książke do matmy, która mi wytłumaczy zagadnienia od funkcji do całek, różniczek, pochodych tak bym mógł ich zręcznie używać a co najważniejsze rozumieć oraz fizyka żeby się przygotować z całego materiału.
Co mi polecacie ?
książka do matematyki
Z wiedzą po gimnazjum to cieżko będzie ci dojść do całek czy pochodnych
Jeszcze cały materiał z LO przed tobą, który wryć porządnie na pamięć, jeśli faktycznie chcesz opanować, a nie tylko zdać sprawdziany i maturę
Z matmy, to na poziomie LO, mogę polecić ci zbiorki Kłaczkow, Kurczab, Świda dla 1 (niebieska okładka) i 2 (czerwona okładka) klasy, ale tylko w starszej wersji (poziom podstawowy i rozszerzony), bo jak mówi mój nauczyciel te nowe (poziom podstawowy) to są dla przedszkola
Z fizyki, książki Wybieram Fizykę (3 części) są fajne
Słyszałem też o jakimś 5tomowym kursie, który jest podobno bardzo dobry, ale to koszt 200zł 
Jeszcze cały materiał z LO przed tobą, który wryć porządnie na pamięć, jeśli faktycznie chcesz opanować, a nie tylko zdać sprawdziany i maturę
Z matmy, to na poziomie LO, mogę polecić ci zbiorki Kłaczkow, Kurczab, Świda dla 1 (niebieska okładka) i 2 (czerwona okładka) klasy, ale tylko w starszej wersji (poziom podstawowy i rozszerzony), bo jak mówi mój nauczyciel te nowe (poziom podstawowy) to są dla przedszkola
Z fizyki, książki Wybieram Fizykę (3 części) są fajne
- przemeksag
- Użytkownik
- Kontakt:
Dobrze że bierzesz się za OF już tak wcześniej bo pierwsze lata są poglądowe żeby zobaczyć co i jak. Z książek to tak jak mówili poprzednicy
Matma
Analiza cz.1 Krysicki Włodarski - nieśmiertelny podręcznik analizy.
Nie bój się pochodnej Ginter - dość łagodne wprowadzenie w rachunek różniczkowy zalatuje nawet popularnonaukowym tekstem.
Do matmy mogę polecić jeszcze nasz wydziałowy skrypt z repetytorium matematycznego
http://users.uj.edu.pl/~wronska/KursWyr ... skrypt.pdf
W skrypcie zebrane jest to co najważniejsze z programu rozszerzonego matematyki czyli to co umieć musisz a nawet od tego zacząć. I dopiero potem analiza i spółka.
Co do fizy to Halliday w 5 tomach + Feyman (lektura obowiązkowa jeżeli marzysz o finale). No i do tego masa książek i gazet popularnonaukowych, z gazet to polecę deltę i zadania z niej.
No i miłego zakuwania. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to służę radą.
Matma
Analiza cz.1 Krysicki Włodarski - nieśmiertelny podręcznik analizy.
Nie bój się pochodnej Ginter - dość łagodne wprowadzenie w rachunek różniczkowy zalatuje nawet popularnonaukowym tekstem.
Do matmy mogę polecić jeszcze nasz wydziałowy skrypt z repetytorium matematycznego
http://users.uj.edu.pl/~wronska/KursWyr ... skrypt.pdf
W skrypcie zebrane jest to co najważniejsze z programu rozszerzonego matematyki czyli to co umieć musisz a nawet od tego zacząć. I dopiero potem analiza i spółka.
Co do fizy to Halliday w 5 tomach + Feyman (lektura obowiązkowa jeżeli marzysz o finale). No i do tego masa książek i gazet popularnonaukowych, z gazet to polecę deltę i zadania z niej.
No i miłego zakuwania. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to służę radą.