!!! SPRAWA PILNA !!!

Jeżeli bezskutecznie poszukujesz danych technicznych elementów elektronicznych to jest to dobre miejsce do zadawania pytań.
ODPOWIEDZ
Zegewe
-

!!! SPRAWA PILNA !!!

Post autor: Zegewe » 17 maja 2005, 23:49

Witam
Mam powazny problem. Mój znajomy ma syna, który do 25 maja ma oddac Prace Dyplomowa. Poprosil mnie o pomoc a ja nie mogę przyniesc oczekiwanego efektu. A w sumie chodzi o drobny szczegol, który uwieczni cala prace sukcesem.
Jest to rejestr przesuwny, zrobiony na ukladach UCY 74132, UCY 7474, UCY 7476 i chyba UCY 7400. Przy odpowiednim polaczeniu po kazdorazowym zadawaniu impulsu przyciskiem monostabilnym (powracajacy do poczatkowego polozenia) , na tablicy kazdorazowo po kolei powinny się zapalac cztery diody. Obecnie jest tak, ze zapalaja się one roznie, raz wszystkie, raz 1 + 2 + 3 i 4 razem itp.
Dodam, ze na poczatku uklad zostal sprawdzony na posczegolnych bramkach i było O.K.
Po podlaczeniu okazalo się , ze czasami wystepuja stany nieustalone, chyba z powodu zbyt duzego spadku napiecia i zaczely się dziac cuda.
Jego promotor (profesor z tej samej szkoly) stwerdzil , ze sa to normalne objawy i wlutowal pare kondensatorow. Dzialanie ukladu się polepszylo ale nie do konca. Nastepnego razu kondensatory zastapil mniejszymi i dolozyl pare rezystorow. I tak zostalo do teraz , bo nastepnego razu nie było gdyz promotor wyladowal w szpitalu i nie ma mozliwosci z nim kontaktu na ten temat.
Proszę o podanie wartosci kondensatorow i ewentualnie oporow jakie trzeba wlutowac i w których miejscach aby sytuacja powrocila do normy.

SPRAWA PILNA !!!!

Z poważaniem
Zbyszek

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 25 lip 2005, 19:19

Już dawno "po potokach", nie natknąłem się wcześniej na tego posta...
Coś mi podpowiada, że to mogło być spowodowane efektem "iskrzenia styków" tego przycisku.

Awatar użytkownika
Mateusz
-
Kontakt:

Post autor: Mateusz » 12 lut 2006, 16:40

Trzeba spróbować podłaczyć kondensatory 100uF i 100nF do każdych dwóch końcówek zasilających. Może to coś pomóc(kiedyś sam natknąłem się na taki problem). Jeżeli są problemy z zakłoceniami za styków przełącznika warto dodać obwód RC, czyli szeregowy rezystor plus kondensator podłączony równolegle. Z wartościami trzeba pokombinować i zobaczyć przy, których będzie najlepszy efekt. Ja przeważnie daje 100nF i rezystor od 1k do 100k. Warto też sprawdzić czy nie ma nie podłączonych wejść. Jeśli są trzeba je podciągnąć do Vcc lub GND(najlepiej przez rezystor zabezpieczajączy od 1k do 10k) w zależności od funkcji jaką ma pełnić układ. Powodzenia
Załączniki
RC.JPG
RC.JPG (4.11 KiB) Przejrzano 4054 razy

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 12 lut 2006, 18:00

Panowie, ten temat był aktualny w zeszłym roku :).

ODPOWIEDZ