eagle - pomoc w rozmieszczeniu elementów na płytce
eagle - pomoc w rozmieszczeniu elementów na płytce
słuchajcie, mam drobny problem z rozmieszczeniem elementów na płytce w programie eagle. nie chodzi o samo rozmieszczenie a o to że nijak mi to nie idzie bo narzuciłem sobie pewne wymogi.
całość powinna wyglądać coś jak na fotce. tam gdzie niebieskie pola nie powinno być żadnego elementu ani ścieżki bo będą otwory pod potencjometr. oś potencjometru będzie wystawać nad każdą z 3 diod które są u góry zablokowane, a co za tym idzie nie można ich przesuwać bo są zwymiarowane pod konkretne otwory.
podobnie z dwoma długimi złączami. nie można ich obrócić. muszą być tak jak są a odległość względem siebie to 40,6mm od wewnętrznych pinów jednego złącza do zewnętrznych drugiego. długie złącze jednorzędowe składa się z dwóch bo nie było jednego długiego. też muszą być tak połączone ze sobą jak są.
normalnie mi to nie idzie. siedzę już drugi dzień i nie daję rady. pomożecie?
foto widać niżej a pliki eagla w załączniku.
a, jeszcze dwa wymogi. wszystkie złącza muszą być na dole czyli po przeciwnej stronie niż wyżej wymienione 3 diody i płytka najlepiej jednostronna z kilkoma zworkami.
trzy widoczne otwory nie do ruszenia, bo zwymiarowane pod mocowania.
całość powinna wyglądać coś jak na fotce. tam gdzie niebieskie pola nie powinno być żadnego elementu ani ścieżki bo będą otwory pod potencjometr. oś potencjometru będzie wystawać nad każdą z 3 diod które są u góry zablokowane, a co za tym idzie nie można ich przesuwać bo są zwymiarowane pod konkretne otwory.
podobnie z dwoma długimi złączami. nie można ich obrócić. muszą być tak jak są a odległość względem siebie to 40,6mm od wewnętrznych pinów jednego złącza do zewnętrznych drugiego. długie złącze jednorzędowe składa się z dwóch bo nie było jednego długiego. też muszą być tak połączone ze sobą jak są.
normalnie mi to nie idzie. siedzę już drugi dzień i nie daję rady. pomożecie?
foto widać niżej a pliki eagla w załączniku.
a, jeszcze dwa wymogi. wszystkie złącza muszą być na dole czyli po przeciwnej stronie niż wyżej wymienione 3 diody i płytka najlepiej jednostronna z kilkoma zworkami.
trzy widoczne otwory nie do ruszenia, bo zwymiarowane pod mocowania.
- Załączniki
-
- pomoc w rozmieszczeniu elementow.zip
- (66.53 KiB) Pobrany 351 razy
w eagle też można nazywać.Pikczu pisze:Ja tam wole kicada przynajmniej numeruje połączenia i można je nazywać.
niestety nie mogę z co najmniej dwóch powodów:Pikczu pisze:Zmień projekt na smd dwu strony i nie będzie problemu.
1. nie mam narzędzi do smd (lutowanie itp)
2. nie dam raczej rady wytrawić domowym sposobem smd. przewlekane owszem, wychodzą mi naprawdę nieźle, ale smd to będzie raczej porażka
o jest trzeci powód:
3. co będzie jeśli padnie mi atmega? do wymiany całość, a tak wymienię tylko moduł z procesorem.
-
keruseykaryu
Głupstwa opowiadasz. Rezystory 1206, kondensatory SMD-C albo -D, tranzystory SOT223, stabilizator TO252. Zobacz jak wyglądają te obudowy. Przecież to nie jest aż tak malutkie. A płytki SMD wychodzą nawet lepiej niż te z otworami bo nie trzeba dopasowywać wierteł do padów.matrix pisze:niestety nie mogę z co najmniej dwóch powodów:
1. nie mam narzędzi do smd (lutowanie itp)
2. nie dam raczej rady wytrawić domowym sposobem smd. przewlekane owszem, wychodzą mi naprawdę nieźle, ale smd to będzie raczej porażka
pisząc to co napisałem wyżej miałem na myśli atmega128 w obudowie TQFP i rozstaw nóżek. jest tak mały że aż trzęsę portkami.
pytanie pomocnicze. podobno w atmega128 programatora ISP nie podłącza się do standardowych lini MOSI i MISO?
znalazłem w -> TYM <- poście takową informację
pytanie pomocnicze. podobno w atmega128 programatora ISP nie podłącza się do standardowych lini MOSI i MISO?
znalazłem w -> TYM <- poście takową informację
W większości procków Atmela programowanie szeregowe ISP idzie po tych samych liniach co uniwersalna magistrala szeregowa SPI, co czasami powoduje konflikty.
Zgodnie z dokumentacją (nie sprawdzałem w praktyce), w Atmega128 do programowania są wykorzystane inne linie danych niż SPI, jednak ta sama linia zegarowa.
Zgodnie z dokumentacją (nie sprawdzałem w praktyce), w Atmega128 do programowania są wykorzystane inne linie danych niż SPI, jednak ta sama linia zegarowa.
Kolego Piotrze nie obraz się ale, powiem tak jak byś czytał więcej datasheet-ów to byś nie musiał zadawać tylu pytań na forum. A takie informacje są w datashee-cie
Uprzedzę twoje kolejne pytanie PDF-a po "polskiemu" znajdziesz tu:
http://www.jaglarz.com/ja/elektronika/atmega128.pdf
Atmega128 lutuje się lepiej jak mege8 bo jest większa.
Piotrek jak często padają procesory ????
Mi się zdarzyło raz w ciągu 10 lat i to nie padł tylko zablokowałem fusy.
Nawet jak wsadziłem 90s2313 odwrotnie w podstawkę to się tylko rozgrzał i działa do dziś.
Uprzedzę twoje kolejne pytanie PDF-a po "polskiemu" znajdziesz tu:
http://www.jaglarz.com/ja/elektronika/atmega128.pdf
Atmega128 lutuje się lepiej jak mege8 bo jest większa.
Piotrek jak często padają procesory ????
Mi się zdarzyło raz w ciągu 10 lat i to nie padł tylko zablokowałem fusy.
Nawet jak wsadziłem 90s2313 odwrotnie w podstawkę to się tylko rozgrzał i działa do dziś.
-
keruseykaryu
Marnych 64 pinów się boisz jeszcze z takim rozstawem? ATMega128 na pytce z termotransferu już parę razy lutowałem. Na drukach fabrycznych lutuję TQFP144 o rozstawie 0.5mm zwykłą stacją SL-20. Trzeba tylko dobrze zapozycjonować, żel fluxa nałożyć i grot minifala. I jedziemy.matrix pisze:pisząc to co napisałem wyżej miałem na myśli atmega128 w obudowie TQFP i rozstaw nóżek. jest tak mały że aż trzęsę portkami.
choć angielski kminię jakoś tam to datasheetów za Boga. kompletnie nie wiem co oni tam w nich wypisują?Pikczu pisze:powiem tak jak byś czytał więcej datasheet-ów to byś nie musiał zadawać tylu pytań na forum
już dawno mam a i tak na te ponad 100stron nie potrafiłem znaleźć info o programowaniu tegoż proca. fakt, nie szukałem dokładnie tylko pobieżnie.Pikczu pisze:Uprzedzę twoje kolejne pytanie PDF-a po "polskiemu" znajdziesz tu:
http://www.jaglarz.com/ja...a/atmega128.pdf
w sumie przekonaliście mnie. zrobię to na tej atmedze w TQFP. zobaczymy jak wyjdzie?