Witam
Otóż odziedziczyłem lapka Dell Inspiron 1501, chciałem na nim zainstalować Linuxa Ubuntu, poszukałem po internecie i znalazłem taka dystrybucje jak Hoża Hawajka, pobrałem zainstalowałem i tu problem za żadne skarby nie wiem jak połączyć się przez WI-FI do internetu. Sterownik Windowsowy zainstalowałem przez polecenie w menu „Zainstaluj sterownik windows” tam wskazałem na pendrive folder ze sterowniki, pojawił się komunikat ze sprzęt jest w tym komputerze i zainstalowano sterownik. A jak dalej połączyć się to nie wiem, brak jakiś ikonek dwóch komputerów w pasku systemowym, zupełnie nic. Jestem zupełnie ciemny, jeżeli chodzi o Linux, chce się przesiąść na ten system, ponieważ dość używania nielegalnego oprogramowania od MS.
Z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość
Dell Inspiron + Linux = problem z karta WI-FI
Witam
powinieneś mieć na górnym pasku ikonkę [z prawej części ekranu]. Klikając na nią masz do wyboru sieci z jakimi możesz się połączyc.
ps: osobiście bym polecił ubuntu 9.04 [ ostatnie ubuntu z starym grubem , powyżej już jest grub II], testowałem od 7.04 do 10.04 i tylko 9 z kwietnia była najbardziej dopracowana.
powinieneś mieć na górnym pasku ikonkę [z prawej części ekranu]. Klikając na nią masz do wyboru sieci z jakimi możesz się połączyc.
ps: osobiście bym polecił ubuntu 9.04 [ ostatnie ubuntu z starym grubem , powyżej już jest grub II], testowałem od 7.04 do 10.04 i tylko 9 z kwietnia była najbardziej dopracowana.