Wzmacniacz słuchawkowy, kit AVT-471 , jak działa ?

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
rickenbacker
-
Kontakt:

Wzmacniacz słuchawkowy, kit AVT-471 , jak działa ?

Post autor: rickenbacker » 16 paź 2010, 14:43

Witam, potrzebuję pomocy w wyjaśnieniu działania pewnego elementu wzmacniacza słuchawkowego z kitu AVT-471. Zamieszczę teraz cytat z opisu działania wzmacniacza:

"Układy scalone U3 i U4 pełnią dwie funkcje. Przede wszystkim realizują wstępne obciążenie wyjść U1 prądem o stałym natężeniu 5mA, co zapewnia dla napięć do 1100mV (wartość skuteczna) pracę wzmacniacza U1 w czystej klasie A (przy założeniu, że obciążenie stanowią 300Ω słuchawki). Dla niższych impedancji, punkt przejścia z klasy A w klasę AB komplementarnego wtórnika stopnia wyjściowego U1, przesuwa się
oczywiście w dół. Drugą funkcją komparatorów 1/2U3 i 1/2U4 jest wykrycie przesterowania. Dzielnik napięciowy R23 + R24 ustala na wejściach odwracających -8V. Jeśli ujemna połówka sygnału w dowolnym kanale przekroczy tą wartość - odpowiedni komparator rozładuje
kondensator C21 i zapali diodę LED D20. Czas jej świecenia określa iloczyn R21, C21. Wyjścia komparatorów LM393 są typu otwarty kolektor, dlatego można je łączyć równolegle. Realizacja obciążająca wzmacniacze wejściowe źródeł prądowych odbiega od standardowej. Stabilnym źródłem napięcia odniesienia są same komparatory. Prądy wejść wynoszą dokładnie 25nA. Wartość ta jest gwarantowana w dość szerokim zakresie temperatur. Prądy z 2 wejść odwracających sumują się na rezystancji R20, na której następuje zamiana prądu na napięcie równe 50mV. Czujnikiem wyjściowego prądu 5mA jest rezystor R9 (i odpowiednio R19), włączony szeregowo z ujemnym wyprowadzeniem zasilania (pin4). Prąd zasilania każdej z kości, zawierającej po 2 jednakowe komparatory, wynosi 0,4mA i niewiele zależy od napięcia zasilania. Wejście nieodwracające połączono także z pinem 4 i komparator wyrównuje różnicę napięć na swoich wejściach wprowadzając w stan przewodzenia wyjściowy tranzystor. Tym sposobem napięcie
na R9 (a zatem i prąd) utrzymywane jest stale na jednakowym poziomie."

Moja prośba brzmi następująco: Proszę o wyjaśnienie procesu wyrównania napięć przez komparator poprzez wprowadzenie w stan przewodzenia tranzystora, chodzi mi opisanie jak to się dzieje, element po elemencie, jak zmieniają się sygnały na poszczególnych elementach, i ile to będzie możliwe. Będę wdzięczny za każdą pomoc:).

W załączniku znajduje się schemat połączeń elektrycznych wzmacniacza.
Załączniki
AVT-471.JPG

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 16 paź 2010, 18:40

A widziałeś schemat wewnętrzny LM393?
Bo bez analizy tego schamieć niewiele zrozumiesz.
Bo to chodzi o ten tranzystor "wewnątrz" komparatora a tego na schamiejcie nie widać.
rickenbacker pisze:Proszę o wyjaśnienie procesu wyrównania napięć przez komparator poprzez wprowadzenie w stan przewodzenia tranzystora
A to wynika z samej istoty działania pary różnicowej która znajduje się na wejściach komparatora. Zresztą podobną sytuację mamy we wzmacniaczu operacyjnym.
I chyba wiesz jak działa wzmacniacz operacyjny i różnicowy?

Sam sposób przesuwania punktu pracy w stroną pracy w klasie A za pomocą źródła prądowego jest dosyć stary.
http://www.tubecad.com/2006/12/blog0088.htm

rickenbacker
-
Kontakt:

Post autor: rickenbacker » 17 paź 2010, 18:06

Hmm, właśnie o to mi chodziło, nie wiedziałem o który tranzystor chodzi, najwyraźniej nie przeczytałem dokładnie tekstu. Teraz już sobie poradzę. Dziękuję.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 17 paź 2010, 18:32

Dla uproszczenie możesz przeanalizować sobie ten układ.
W którym wzmacniacz stara utrzymać się U1 = U2 = R1 * Ib = Ie * R2 dzięki ujemnemu sprzężeniu zwrotnemu.

Jak masz jakieś wątpliwości to pytaj.
Załączniki
1.PNG

ODPOWIEDZ