jak wykryć zmianę na wejściu ADC ?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 16 paź 2010, 22:22

maja być dwa tryby pracy. w trybie auto obroty wentylatora regulowane są przez procesor od ledwo się kręci do 0,75 - 0,80 % mocy.
w trybie drugim - manual obroty regulowane są od 0 do max z tymże w tym trybie wartości prędkości obrotów zmieniane będą w czterech skokach jak to jest w oryginale.

i tu jeszcze jedna rzecz, prędkość wentylatora będzie ustawiana na podstawie wartości ADC z potencjometru.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 17 paź 2010, 7:29

Tzn. tak jeżeli w manualu prędkość ma być sterowana skokowo to traci jakikolwiek sens potencjometr, bo jeżeli jest z okrągła gałką to łatwiej go zastąpić enkoderem lewo-prawo i obsługiwać to całkowicie cyfrowo ze skokiem co 20%. 5 biegów (20%, 40%, 60%, 80%, 100%) i stop.
Nie bardzo rozumiem tryb AUTO, bo na jakich zależnościach temperatury chcesz to robić ? Zimą ja w moim Pluto robie to tak: Wyjadę ogrzewanie na MAX, a wentylator na MIN, jak temperatura wody zbliża się do 50% 2 bieg wentylatora, jak już czuje że dmucha fajnym ciepełkiem a mam ochotę na więcej to 3 bieg dmuchawy.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 17 paź 2010, 7:56

kayron pisze:Nie bardzo rozumiem tryb AUTO, bo na jakich zależnościach temperatury chcesz to robić ?
nie bardzo z kolei ja Cię rozumiem. tryb auto będzie służył do tego by doprowadzić do temperatury którą sobie ustawię na potencjometrze.
kayron pisze:jeżeli w manualu prędkość ma być sterowana skokowo to traci jakikolwiek sens potencjometr, bo jeżeli jest z okrągła gałką to łatwiej go zastąpić enkoderem lewo-prawo i obsługiwać to całkowicie cyfrowo
potencjometr przy pokrętle dmuchawy jest do tego, że na podstawie jego położenia będzie również podświetlany bieg na jakim chodzi wentylator (tylko w trybie manual)

zobacz na foto. jak ustawię na 1 to podświetli się jedynka, jak na dwa to dwójka itd. poza tym potencjometr będzie tańszy niż enkoder i obsługa polegać będzie na pobraniu wartości ADC.

Obrazek

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 17 paź 2010, 10:02

Czyli gałki działają tak :?:
Załączniki
Wentylacja.jpg

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 17 paź 2010, 10:15

na dole nie ma regulacji płynnej. jest tylko skokowa w czterech trybach. to co na dole to szerokość otwarcia kanału dolotowego.

chcę zastosować trzy potencjometry. do każdego pokrętła jeden. to umożliwi mi "wizualizację" w jakim miejscu znajduje się gałka i da dodatkowe możliwości co do sterowania.

gałka od intensywności nadmuchu w trybie manual ma działać w czterech pozycjach plus zupełne wyłączenie a dodatkowo jak całkowicie przestawię ją na zero to za pomocą serwa zamknie kanał dolotu powietrza co w tej chwili realizowane jest za pomocą linki.
potencjometr przy tym pokrętle pozwoli mi na podświetlenie odpowiednich miejsc adekwatnie do tego w jakim miejscu owe pokrętło się znajduje.
w trybie automat położenie tej gałki nie będzie miało znaczenia, czyli adc z tego potencjometru w trybie auto nie będzie pobierane.

gałka od ustawiania temperatury w trybie manual działa normalnie sterując serwem które przełącza powietrze ciepłe zimne adekwatnie do położenia co w tej chwili realizowane jest za pomocą linki.
w trybie auto ma służyć do ustawiania temperatury jaką chcę osiągnąć w przedziale od 15 do 25 stopni.
dodatkowo chciałbym sterować diodami rgb podświetlającymi ową gałkę. w skrajnym położeniu gdzie leci zimne powietrze świeciła by barwa niebieska, w połowie barwa zielona a na max ciepłego powietrza barwa czerwona z płynnym przechodzeniem od barwy do barwy.

gałka od kierunku nadmuchu to jedyne pokrętło gdzie linki nie zostaną usunięte a jedynie dodany potencjometr bym mógł jak w przypadku gałki od intensywności nadmuchu, określić w jakim miejscu się znajduje i podświetlić odpowiednie punkty.

uff. chyba dość jasno to określiłem. spora poprzeczka?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 17 paź 2010, 14:46

Dla tego chciałem się spytać, bo Niemcy robią owszem dobre maszyny, ale przekombinowane w każdej możliwej opcji. Dla tego przegrali wojnę. Ruski czołg umiało naprawić 2 chłopów w 3 godz, a do niemieckiego trzeba było 3 wykwalifikowanych mechaników, specjalnego sprzętu i całego dnia oraz 4 razy więcej części.

ODPOWIEDZ