Rimeda C1-131 - nie łapie synchronizacji

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Rimeda C1-131 - nie łapie synchronizacji

Post autor: Luminofor » 09 paź 2010, 22:35

Witam, mam oscyloskop Rimeda C1-131 i generator AVT-823.
Połączyłem je kablem bnc i zamiast sygnału zobaczyłem jakby 20 nałożonych na siebie sygnałów, na filmiku (zwłaszcza pod koniec) to dobrze widać. Kształt odczytuje dobrze i przez ułamki sekundy wyświetla poprawnie, zresztą jak widać na filmiku. Co może być nie tak? Moim zdaniem (ale ja się nie znam) to padło coś w oscyloskopie związane z synchronizacją albo wyzwalaniem. Proszę o pomoc co to i jak to naprawić.

http://www.youtube.com/watch?v=Ll9gMK6vSfU

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 10 paź 2010, 9:46

Cześć masz źle ustawione wyzwalanie w oscyloskopie, on jest raczej sprawny.
zacznij od mniejszej częstotliwości i ustaw na wewnętrzny trigger, zmień time/div i pokręć gałą od poziomu wyzwalania aż się przebieg zatrzyma.

PS Filmik jest w ogóle nie ostry ciężko cokolwiek zobaczyć.
Aha czekamy na zdjęcie warsztatu :)

Alberto86
-
Kontakt:

Post autor: Alberto86 » 10 paź 2010, 13:43

Ustaw sobie wzmocnienie tak, żeby "wstęga" zajmowała jakieś 50-70% szerokości kranu i ustaw ją sobie górnym pokrętłem na środku. Do ustawiania poziomu synchronizacji służy dolna gałka "yPOB"(poziom). Synchronizacja ma być względem kanału, który używasz. To się ustawia przyciskiem "CNHXP"(synchronizacja). Gałką kręć powoli do uzyskania zatrzymanego obrazu na ekranie. Synchronizację wewnętrzną ustawia się przyciskiem "BHEWH/BHyTP" (zewnętrzna/wewnętrzna). Zbocze wybierasz przyciskiem "Π/U" (zboczem dodatnim/ujemnym).

Tak przynajmniej wywnioskowałem ze zdjęcia tego oscyloskopu. Mam u siebie C-118A w wersji eksportowej (angielska płyta czołowa) ale instrukcję mam rosyjską.

ODPOWIEDZ