elektroniczna wersja rezystora nadmuchu w samochodzie

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

elektroniczna wersja rezystora nadmuchu w samochodzie

Post autor: matrix » 04 paź 2010, 18:58

ostatnio padł mi rezystor od nadmuchu w moim passacie, więc jako jakiś tam amator elektroniki postanowiłem (chyba) sam wykonać podmiankę. zamiast rezystora chciałem zastosować regulację PWM i nieśmiertelną kostkę NE555.

rezystor wygląda tak:

Obrazek

i na pewno padł. czy jeśli zastosuję układ jak w załączniku (chodzi głównie o tranzystory końcowe), to czy będzie ok? jaki powinienem dać tranzystor wykonawczy. sterowanie odbywa się z plusa instalacji więc dlatego tak narysowałem układ.

oczywiście mogę kupić zamiennik i wstawić bo koszt to cena rzędu 40zł, ale czy nie lepiej się wykazać elektronicznie? i zawsze można pokusić się o płynną regulację,
a nawet sterowanie z procka czyli udawany (zbyt daleko idące słowo, bo nie mam klimy) climatronic.

EDIT:
w załączniku jest pomyłka. błędnie podpiąłem R1 do pinu 8 a nie jak powinno być do 3
Załączniki
sterwnik namuchu.png
sterwnik namuchu.png (3.22 KiB) Przejrzano 4116 razy

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 04 paź 2010, 20:21

Witam
teoretycznie powinno być ok, w praktyce może być tak że silnik będzie "gwizdał", jak również mogą wystąpić zakłócenia w odbiorniku radiowym lub pogorszy się zasięg odbioru stacji radowych.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 04 paź 2010, 20:40

timo66 pisze:Witam
teoretycznie powinno być ok, w praktyce może być tak że silnik będzie "gwizdał", jak również mogą wystąpić zakłócenia w odbiorniku radiowym lub pogorszy się zasięg odbioru stacji radowych.
dlatego zwykle w samochodach stosują rezystory a nie PWM?

oczywiście schemat jest tylko poglądowy. na wyjściu na pewno zastosowany został by jakiś kondensator filtrujący no i całość trzeba by jakoś odsprzęgnąć, żeby owe gwizdanie zmniejszyć lub też spróbować całkiem wyeliminować.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 05 paź 2010, 5:32

Wymień ten termik koło rezystora i się nie baw z jakimiś układami. No i wymień sobie panewki tego silniczka, bo dlatego to pada.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 05 paź 2010, 16:49

keruseykaryu pisze:Wymień ten termik koło rezystora
wymienić muszę całość, bo na pewno rezystor ma przerwę.
keruseykaryu pisze:i wymień sobie panewki tego silniczka, bo dlatego to pada.
jest taka opcja, ale padło mi to pierwszy raz.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 05 paź 2010, 17:29

W polonezie w mondeo wentylatora nawiewu jest sterowany przez PWM.
Pewnie w innych też, choć u mnie w astrze są rezystory.

ODPOWIEDZ