prąd i napięcie dioda
prąd i napięcie dioda
czy prąd na diodzie jest zależny od napięcia a napięcie od prądu czy tylko maxymalny prąd jest zależny od napięcia ?
Jeśli mam być szczery to idealna dioda powinna mieć rezystancję równą 0 Ohma, więc jedynym ograniczeniem będzie prąd, który musi być odpowiednio durzy, napięcie będzie zależeć od rezystancji tylko w prawdziwej diodzie, ale wtedy trzeba znać rezystancje danego egzemplarza, przy czym rezystancja ta będzie zmieniać się w raz z prądem, który będzie nagrzewał diodę, charakterystyka może być różna w zależności od współczynnika przyrostu rezystancji (dodatni, lub ujemny).
Podobnie jest z żarówką, ogólna charakterystyka może być pokazana gdzieś w nocie, albo trzeba to zmierzyć, bo jak na mój gust to będzie trudne do określenia ze wzoru, a o zastosowaniach profesjonalnie takich obliczeń można praktycznie zapomnieć
Podobnie jest z żarówką, ogólna charakterystyka może być pokazana gdzieś w nocie, albo trzeba to zmierzyć, bo jak na mój gust to będzie trudne do określenia ze wzoru, a o zastosowaniach profesjonalnie takich obliczeń można praktycznie zapomnieć
Ostatnio zmieniony 07 paź 2010, 10:01 przez zaba, łącznie zmieniany 1 raz.