Początkujacy

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
ODPOWIEDZ
misiek1989
-

Początkujacy

Post autor: misiek1989 » 14 wrz 2010, 18:10

Witam,
widziałem już wiele tematów na ten temat , ale mam kilka pytań , których nie znalazłem.
Pierwsze , czy da się określić w jakim stopniu znajomość elektroniki jest potrzebna do projektowania systemów mikroprocesorowych , jakie materiały polecacie np. dla osób ewentualnie słabo znających elektronikę , jak czytać dokumentacje mikrokontrolera czy z tamtąd mam znaleźć jakie wartości rezystorów , kondensatów itd. mam dobierać . No i ewentualnie czy mógłby ktoś pokazać w jakimś skrócie jak zrobić coś takiego do mikrokontrolera . np. zbudować np. uklad zasilania , resetu itd. w oparciu o dokumentacje.
pzdr

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 14 wrz 2010, 19:37

Zacznij czytać EDW i się wszystkiego dowiesz. Nie ma określonej granicy znajomości elektroniki bo mikroprocesory dzisiaj znajdują zastosowanie wszędzie!!, tak więc przyda się tobie znajomość każdego działu elektroniki.

Proponuję kupić archiwalne numery EDW na płytach CD i czytać. Jeśli cię to nie przekonuje to idź do salonu prasowego, rzuć okiem, jeśli się spodoba to do kasy i czytaj.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 14 wrz 2010, 19:57

Wujek google i szukasz, czego potrzebujesz w notach katalogowych, w zależności, co podepniesz tak schemat będzie wyglądał, wszystko zależy od ciebie.
Zasilanie najlepiej wpisz lm117, albo 7805 w google i znajdź notę katalogową i już masz wszystko, co potrzeba ci do zasilacza.
Nie wiem, co chcesz konstruować z tych kondensatorów, ale poza kilkoma przypadkami przy mikro kontrolerach się nie przydają za bardzo ( tymi wyjątkami jest np. odsprzęganie, układy klawiszy pojemnościowych)

Jak chodzi o rezystory to prawo Ohma i wszystko z głowy, dla przykładu diody najczęściej podpina się przez 1k Ohmowy rezystor, ale to nie jest zasada to zależy od diody.

Jak widać magii nie ma, dopiero przy zabawie z czymś bardziej skomplikowanym zaczną się problemy.

Jeśli powiesz coś dokładniej to spróbujemy pomóc dokładniej

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 14 wrz 2010, 20:08

Powiedział bym ze można to podzielić na swego rodzaju bloki.

Pewne elementy i wartości spokojnie możesz kopiować ze schematów jak np układ resetu.Podłączenie Aref itp.

Większość tych wartości jest w PDF-ie zwykle w "Electrical characteristics"
tak jak np maksymalne prąd 40mA ale jest to max na 1 pin ale trzeba też pamiętać że nie można przekroczyć 400mA na całość więc bezpiecznie będzie brać z procesora 20mA.

Myślę że jak przeglądniesz kilka schematów z różnymi rozwiązaniami będziesz widział o co chodzi.

Polecam oślą łączkę z EDW

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 17 wrz 2010, 21:03

Czytanie nie zawsze wystarczy. Najpierw najlepiej pogadac z kimś, kto już się na tym zna. Zawsze na początku są nietypowe pytania, tak proste, że nigdzie sie na nie nie odpowiada i właśnie te pytania trzeba komuś zadać. Zajmowanie się notą katalogową procesora, bez znajomosci podstaw, to skok nie tyle na głęboką wodę, co do kałuży na główkę...

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 18 wrz 2010, 13:31

"projektowanie systemów mikroprocesorowych..." dość duże słowa... raczej tak "z biegu" ciężko będzie coś zaprojektować. do tego trzeba mieć pewną wiedzę i rozumieć dlaczego coś się dzieje tak a coś innego tak bo z nikąd się to nie bierze. ale próbuj. powodzenia

misiek1989
-

Post autor: misiek1989 » 23 wrz 2010, 18:13

Jeszcze mam takie dwa pytanka :
Jakie polecilibyście książeczki ewentualnie kursy dla osób:
1. Po np. LO z średnią znajomością matmy , nie mającej doświadczenia z mikrokontrolerami ?
oraz
2. Dla osób coś znających podstawy techniki cyfrowej i podstawy elektroniki ?
Ale chodzi mi o takie rzeczy bardziej od tej strony praktycznej . Tzn. żeby to nie była tylko sucha teoria . Tylko , żeby tą wiedzę dało się spożytkować.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 23 wrz 2010, 19:32

Ok, ale czym konkretnie kolega chciałby się zająć :?:
Chodzi koledze o naukę programowania mikrokontrolerów :?: Dowolnego typu, czy ma kolega jakąś konkretną rodzinę na myśli :?: Może interesuje kolegę jakiś szczególny język programowania :?:

Jeżeli na większość pytań odpowiadasz sobie NIE, to moją propozycją jest rozpoczęcie przygody z programowaniem od mikroprocesorów AVR. Jeżeli kolega w ogóle się nie orientuje w programowaniu to polecam język programowania BASCOM, a z nim książkę Marcina Wiązani "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM". Myślę, że jest to najbardziej sensowna pozycja na sam początek.

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 24 wrz 2010, 6:38

A ja radzę zacząć od 8051. Sam procesor jest prosty w obsłudze i programowaniu a ma potężne możliwości. Do tego książka Gałków i będzie si. Zaletą jest to że masz go w technikum i na studiach, więc masz się go gdzie uczyć.

misiek1989
-

Post autor: misiek1989 » 14 paź 2010, 23:15

Jeszcze mam takie jedno pytanie . Znalazłem taką książkę Paweł Hadam " Projektowanie systemów mikroporcesorowych " , czy mógłby mi ktoś pomóc określić , jakie jest minimum wiedzy , aby przystąpić do lekturki tego book'a .

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 15 paź 2010, 5:36

Tranzystor pisze:Jeżeli kolega w ogóle się nie orientuje w programowaniu to polecam język programowania BASCOM, a z nim książkę Marcina Wiązani "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM". Myślę, że jest to najbardziej sensowna pozycja na sam początek.
Książka Piotra Góreckiego "Mikrokontrolery dla początkujących" będzie tutaj lepszym wyborem od tego przetłumaczonego helpa w wersji książkowej.

ODPOWIEDZ