Silnik modelarski do modelu samolotu.
-
younger0001
- -
- Kontakt:
Silnik modelarski do modelu samolotu.
Na początek dodam że średnio znam się na modelarstwie.
Chciałbym zbudować model jednośmigłowego samolotu (awionetki). Poszukuje jakiegoś dobrego silniczka o dużej mocy (takiej aby siła nośna była zdolna unieść sklejkowy model). Silnik może żreć dużo prądu (aby mógł rozładować 8 akumulatorków AA lub AAA w ok. 10 min - oczywiście dłużej nie zaszkodzi), może trochę grzać (w modelu przewidziany prosty układ chłodzenia bezpośredniego). Tak to byle by nie był zbyt duży.
Chciałbym zbudować model jednośmigłowego samolotu (awionetki). Poszukuje jakiegoś dobrego silniczka o dużej mocy (takiej aby siła nośna była zdolna unieść sklejkowy model). Silnik może żreć dużo prądu (aby mógł rozładować 8 akumulatorków AA lub AAA w ok. 10 min - oczywiście dłużej nie zaszkodzi), może trochę grzać (w modelu przewidziany prosty układ chłodzenia bezpośredniego). Tak to byle by nie był zbyt duży.
-
younger0001
- -
- Kontakt:
Ja obecnie będę budował latacza z czterema silnikami takimi:
http://modelarski.com/produkt-Silnik_Em ... ,3357.html
Przy tym ciągu prawdopodobnie starczyłby dla niewielkiego samolotu.
Nie ma sensu, według mnie, bawić się przewijanie uzwojeń i wymianę magnesów w wirniku na neodymowe - za dużo z tym zachodu, zwłaszcza dla kogoś początkującego. Lepiej kupić porządny silnik BLDC w jakimś modelarskim, od razu jest jakiś w miarę porządny montaż, poza tym sklepy podają zawsze informację o tym, jakie śmigło jest najlepsze do danego silnika.
http://modelarski.com/produkt-Silnik_Em ... ,3357.html
Przy tym ciągu prawdopodobnie starczyłby dla niewielkiego samolotu.
Nie ma sensu, według mnie, bawić się przewijanie uzwojeń i wymianę magnesów w wirniku na neodymowe - za dużo z tym zachodu, zwłaszcza dla kogoś początkującego. Lepiej kupić porządny silnik BLDC w jakimś modelarskim, od razu jest jakiś w miarę porządny montaż, poza tym sklepy podają zawsze informację o tym, jakie śmigło jest najlepsze do danego silnika.
-
younger0001
- -
- Kontakt:
http://www.emodel.pl/emax-silnik-cf-2822-p-39.html - tu na przykład masz.
Do takiego silniku zakup regulator - kosztuje kilka dyszek a niewyobrażalnie upraszcza życie. Podajesz na wejście modelarski PWM (impulsy prostokątne co 20-25ms o czasie trwania 1-2ms), a regulator robi resztę - tzn. obraca wirnikiem - sterowanie samemu byłoby dość problematyczne. A do regulatora dobrze zamówić sobie programator, bo często regulatory mają różne ciekawe opcje, dzięki którym możemy zoptymalizować pracę silnika.
Do takiego silniku zakup regulator - kosztuje kilka dyszek a niewyobrażalnie upraszcza życie. Podajesz na wejście modelarski PWM (impulsy prostokątne co 20-25ms o czasie trwania 1-2ms), a regulator robi resztę - tzn. obraca wirnikiem - sterowanie samemu byłoby dość problematyczne. A do regulatora dobrze zamówić sobie programator, bo często regulatory mają różne ciekawe opcje, dzięki którym możemy zoptymalizować pracę silnika.
-
younger0001
- -
- Kontakt:
skoro to silnik trójfazowy to czy regulator umożliwia zmianę częstotliwości na fazach i zmianę ciągu?Podajesz na wejście modelarski PWM (impulsy prostokątne co 20-25ms o czasie trwania 1-2ms)
co do zasilania...
czy można zastosować inne źródło prądu niż LiPo (jednak są dobre więc się zastanawiam) ale od razu trzeba jakąś dobrą ładowarkę za kolejne kilka dyszek... po za tym nie mogę znaleźć 3Sek i ko kolejne kilka(naście... ) dyszek.
Po to właśnie masz ten regulator, żeby zmieniać częstotliwość przebiegu na wyjściu w sposób określony, przy prostym sterowaniu.
Jeśli chodzi o źródło zasilania, to LiPo są dobre, bo przy niewielkiej wadze mają dużą wydajność prądową i przyzwoitą pojemność. A taki silniczek to może i mały, ale kilkanaście ampów pociągnie. Drogie są, ale akumulatora żelowego do modelu samolotu nie wstawisz.
Jeśli chodzi o źródło zasilania, to LiPo są dobre, bo przy niewielkiej wadze mają dużą wydajność prądową i przyzwoitą pojemność. A taki silniczek to może i mały, ale kilkanaście ampów pociągnie. Drogie są, ale akumulatora żelowego do modelu samolotu nie wstawisz.
-
younger0001
- -
- Kontakt:
taki może być? http://www.emodel.pl/keda-regulator-12a-p-62.html tylko trochę drogi. a jak go programować?
nie chwalę się stosunkowo drogim reglem bo to jeden z tańszych i do aut a nie do samolotów. chodzi tylko o porównanie ceny. regiel który pokazał kolega wyżej to koszt rzędu 59zł a ten co pokazałem ja, rzędu 240zł, więc nie bardzo trafione jest kolegi spostrzeżenie o drogości regulatora.
jeszcze raz nadminię, niech kolega przejrzy -> TEN TEMAT <-.
podane są tu jak na dłoni informacje o które prosi kolega. to jest typowe forum modeli samolotowych i ludzie wiedzą co piszą. korzystałem tam parę razy z ich rad, które były mi bardzo pomocne.
ale do czytania nikogo nie zmuszę.
jeszcze raz nadminię, niech kolega przejrzy -> TEN TEMAT <-.
podane są tu jak na dłoni informacje o które prosi kolega. to jest typowe forum modeli samolotowych i ludzie wiedzą co piszą. korzystałem tam parę razy z ich rad, które były mi bardzo pomocne.
ale do czytania nikogo nie zmuszę.