Trudne poczatki

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Gość

Trudne poczatki

Post autor: Gość » 04 maja 2005, 22:19

Witam! Na wstepie musze wspomniec iz jestem zupelnym nowicjuszem w temacie elektroniki. Zainteresowalem sie tym przez przypadek ;) Uczac sie elektrotechniki na polibudzie, spojrzalem na uklad jakiegos efektu gitarowego i nagle stwierdzilem ze wiem co te dziwne znaczki oznaczaja :) Teraz caly czas szukam nowych materialow i ucze sie i ucze... I mam takie pytanie co jest potrzebne? Np. lutownica, wiertarka. Chodiz mi o taki warsztatowy niezbednik. Co bedzie mi potzrzebne do zlozenia jakiegos prostego ukladu. Jaka jest szansa powodzenia zrobienia takiego ukladu http://gnu.univ.gda.pl/~sobol/schematy/ ... z_face.gif za pierwszym razem :] Jestem ciekaw. Prosilbym o jakies sugestie od czego zaczac co najpierw kupic itd. Bede wdzieczny za kazda rade.
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 05 maja 2005, 20:52

Na początek to będzie potrzebna przede wszystkim lutownica i miernik napięcia (jakiś uniwersalny multimetr). Wiertarka (chciaż to taczej zależy jaka) raczej nie jest potrzebna, chyba, że zamierzasz wytwarzać własne płytki drukowane. Do zabaw prościej jest kupić uniwersalny laminat (to taki co ma dużo dziurek). Pewną alternatywą jest płytka stykowa (była o tym już dyskusja na forum, patrz: http://www.edw.com.pl/forum/viewtopic.p ... 856f96a6f4 ). Do niezbędnika warsztatowego można jeszcze zaliczyć jakiś zasilacz (dobrze jak ma możliwość regulacji napięcia). No i oczywiście pozostaje kwestia elementów...

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Re: Trudne poczatki

Post autor: Wojtek » 05 maja 2005, 21:01

Anonymous pisze:... I mam takie pytanie co jest potrzebne? Np. lutownica, wiertarka. Chodiz mi o taki warsztatowy niezbednik. Co bedzie mi potzrzebne do zlozenia jakiegos prostego ukladu. Jaka jest szansa powodzenia zrobienia takiego ukladu http://gnu.univ.gda.pl/~sobol/schematy/ ... z_face.gif za pierwszym razem :] Jestem ciekaw. Prosilbym o jakies sugestie od czego zaczac co najpierw kupic itd. Bede wdzieczny za kazda rade.
Pozdrawiam,
Zapoznaj sie z tą stroną http://www.kpsec.freeuk.com/index.htm
Co do tego fuzza to nie powinieneś mieć problemów o ile orintujesz sie co za elementy sa na tym schemacie a to chyba jak pisałes nie jest Ci juz obce :)

Treatle
-

Post autor: Treatle » 05 maja 2005, 23:11

Witam, tu ponownie ja, tyle ze juz po rejestracji ;) Wojtku dzieki za swietny adres kpsec! Tam jest naprawde wszytko! (przynajmniej na razie mi sie tak wydaje). Jeszcze raz dzieki!

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 06 maja 2005, 22:27

Napisz jak już poskładasz jak brzmi ten przester, kiedyś miałem go składać...jednak znalazłem bardziej interesujące mnie konstrukcje :wink:

Treatle
-

Post autor: Treatle » 09 maja 2005, 0:11

Witam mam probelm z tym ukladem http://gnu.univ.gda.pl/~sobol/schematy/ ... z_face.gif Mam pare pytan: 1.Czy kabel od gitary ma + i - ? tam(w gitarze) jest sygnal mono z tego co mi wiadomo. 2. Jesli jest + i - to martwi mnie pierwszy przelacznik od lewej. Jesli jest w tej pozycji co na schemacie to kondesator spolaryzowany 2.2uf bedzie zle podlaczony. + i - na wtyczce jack In przyjolem tak aby zgadzalo sie to z napieciem zrodla 9V. Nie wiem na ile bledne sa moje przypuszczenia ale prosilbym o jakies porady. I mam jeszcze jedno pytanie: w tym ukladzie gdzie fizycznie podlaczyc uziemienia? Zaznaczam ze jestem nowy w tym temacie. Pozdrawiam.

zdebel
-

Post autor: zdebel » 20 maja 2005, 21:31

od razu zaznaczam że mam 17 lat i dopiero zaczynam sie "bawić" (sam gram na gitarze i właśnie mi sie płytka do wah-wah trawi :D) gitara ma sygnał mono czyli sygnał + masa, jak amsz dużego jacka to pierwszy że tak powiem styk to jest masa, a ten krótszy za "plastikowym kółkiem" (czy jak to nazwać) to sygnał. O ile mi sie dobrze wydaje to ten pierwszy przełącznik "załącza" mase, czyli - bedzie szedł do - kondensatora. A ostatniego zdania nie do końca zrozumiałem, IN czyli sygnał od gitarki podłączasz do + bateri 9 volt (bądź zasilacza) i tam dalej idziesz. Jakbyś coś jeszcze potrzebował daj znać :D

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 20 maja 2005, 22:30

zdebel pisze:... sam gram na gitarze ...
Podeślij swój flagowy kawałek... ;)

zdebel
-

Post autor: zdebel » 20 maja 2005, 23:03

hehe dodam (znów :D) że gram na gitarze zaledwie pół roku :D, a wah-wah sie qrcze nadal trawi :/ (metoda pisakowa :D + FeCl3) ale do rana pewno będzie :D

zdebel
-

Post autor: zdebel » 20 maja 2005, 23:08

a jako zachęte dla kolegi Treatle zapodaje obrazek efektu compression a dokładnie "orange squeezer" :D
Obrazek
Obrazek
Więc to był mój pierwszy układ robiony na własnej płytce, proste robie na pająka, albo na uniwersalnej, namalowałem ścieżki markerem, ale za 1 razem za dużo wody dałem i sie ledwo co wytrawiło, za 2 razem natomiast nalałem malutko wody, byle by przykryło płytke, wsypałem chlorek żelaza tak "na oko" i po godzince śliczniutka płytka była :D, potem wiertareczką dziurki zrobiłem, zlutowałem i działa :D, teraz tylko musze obudowe jakąś skombinować :D

zdebel
-

Post autor: zdebel » 21 maja 2005, 8:35

qrde, poszedłem spać, zegarek sobie na 3 zrobiłem i sie qrde nie obudziłem i po płytce :/, trza korektor kupić

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 21 maja 2005, 8:54

Ech, przeczytałem Cię wcześniej, ale nie chciałem krakać...
Nie używaj chlorku, jest przede wszystkim bardzo szkodliwy dla zdrowia. Stosuj B327. Trawienie ma być zawsze pod kontrolą, a nie na noc. Powinno trwać co najwyżej 2 godziny. Jeśli zaczyna trwać dłużej, roztwór jest już zużyty i trzeba zrobić nowy (nigdy nie dodawaj B327 do zużytego już roztworu, rób roztwór świeży). Roztwór przechowuj w szklanym słoiku z plastikową nakrętką (zawsze ciut poluzowaną).

zdebel
-

Post autor: zdebel » 21 maja 2005, 9:09

będę musiał wypróbować :D, ale w sumie jak korektorem zrobie to może kilka dni leżeć i raczej nie przeżre :D, ale spróbuje ten preparat co Ty mi radzisz :D

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 21 maja 2005, 10:59

Przeżre zawsze! Nawet jeśli namalujesz ścieżkę tytanem kosmicznym, to po odpowiednio długim czasie (sen) zostanie Ci goły laminat i pasek tytanu kosmicznego... ;)
To efekt superzłożonegozjawiska, zwanego podtrawieniem.
Jak i czym byś nie robił, trzymaj się zasad:
1. Przenajczystsza miedź na laminacie.
2. Jak najszybsze nałożenie obrazu ścieżek.
3. Znów przenajczystsza miedź na laminacie dookoła obrazu ścieżek.
4. Jak najszybsze włożenie płytki do roztworu trawiącego.
5. Żadnego spania itp. w czasie trawienia.
6. Nie trawić nawet minuty dłużej, niż to konieczne (lupa i dobre światło).
7. Opłukać płytkę wodą, zmyć obraz ścieżek właściwym rozpuszczalnikiem.
8. Powiercić, pofazować otworki, wykończyć krawędzie płytki.
9. Znów przenajczystsza miedź ścieżek.
10. Jak najszybciej zabezpieczyć ścieżki przed utlenieniem i brudem.
:lol:

zdebel
-

Post autor: zdebel » 21 maja 2005, 12:18

hmmm, tą płytke co zamieściłem fotki to 2 godzinki sie trawiła, raz ją porządnie papierem przetarłem i tyle :D, ale musze rozpatrzyć sprawę tego tytanu kosmicznego :lol: , takie pytanie, JAK ZABEZPIECZYĆ ŚCIEŻKI PRZED UTLENIENIEM ????, oznacza to że moja płytka długo nie pożyje ?

ODPOWIEDZ