problem z drukarką epson stylus s20

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
BarKeT
-

problem z drukarką epson stylus s20

Post autor: BarKeT » 12 wrz 2010, 16:04

witam, nie jestem żadnym elektronikiem ani informatykiem, mało się na tym znam i mam problem z drukarką firmy epson, modelu stylus s20, gdy włączam drukarke ona tak jakby zaczyna drukować o czywiście nie drukuje (wariuje w środku wszystko jeździ z prawej do lewej i odwrotnie) co mam zrobić żeby było normalnie ? ostatnio wymienialem tusze, napewno są pełne

z góry dzięki

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 12 wrz 2010, 19:24

Może są zabrudzone / uszkodzone transoptory za wózkiem z głowicą i traci synchronizację. Może też być zabrudzona lub wytarta taśma która przez te transoptory przechodzi. Inna możliwość to uszkodzenie lub wysunięcie się taśmy łączącej głowicę z elektroniką drukarki.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 12 wrz 2010, 21:44

Może po prostu głowice są zaschnięte? W drukarkach Epsona wymienia się tylko pojemniki z atramentem, a głowice pozostają. Jak zaschną lub w inny sposób się uszkodzą to naprawa drukarki jest raczej nieopłacalna.

Bardziej bym stawiał na licznik wydrukowanych stron. Działa to w ten sposób, że drukarka liczy wydrukowane strony. Nie jest podobno ważne czy strona jest zadrukowana w całości czy np. w 10%. Kiedy drukarka zliczy zaprogramowaną liczbę stron np. 4000 to się blokuje. To w trosce o klienta (i jego portfel), żeby się nie pobrudził atramentem zebranym w pojemniku na zużyty atrament zwanym popularnie "pampersem". Jest to filcowy wkład w który wsiąka atrament zużyty np. podczas czyszczenia głowic. Oczywiście liczba stron po której drukarka się blokuje jest stosunkowo niska, po to aby klient jak najszybciej odwiedził serwis producenta i zapłacił za zresetowanie licznika lub kupił nową drukarkę. Oczywiście wizyta w serwisie do tanich nie należy.

Dla drukarek Epsona jest specjalny program do resetowania tych drukarek Sscserve ale nie wiem czy działa poprawnie z każdym typem drukarki. Jeśli chcesz możesz skorzystać z tego programu na własną odpowiedzialność.

Lista "obsługiwanych" przez program SScserve drukarek.

Jeszcze jeden link do materiałów związanych z resetowaniem drukarek Epson.

Na przykładzie drukarki Canon Pixma iP1000 znalazłem sposób na jej odblokowanie przez odpowiednie naciskanie klawiszy na jej obudowie po włożeniu wtyczki zasilania do gniazda 230V AC. Sposób ten jednak działał tylko do czasu jej wyłączenia. Inny sposób z użyciem specjalnego dla tej drukarki programu nie działał.

ODPOWIEDZ