12v z laptopa?
12v z laptopa?
Witam, z laptopa potrzebuje wyciągnąć napięcie 12v do zasilania linijki diod LED. linijka ma służyć za podświetlenie klawiatury w lapku wiec zależy mi żeby wyciągnąć to napięcie z wewnątrz. Myślałem żeby podpiąć sie pod wentylator chłodzący procesor jednak wydaje mi sie ze nie jest on zasilany cały czas tym napieciem, laptop to Dell 1501
Skuteczna wartość napięcia zasilającego wentylator zmienia się w zależności od temperatury procesora. Czemu nie możesz po prostu podłączyć się do baterii? Zdaje się, że ma ona 11V? Linijka może nieco słabiej świecić, ale wyższego napięcia i tak ze środka nie wyciągniesz. W każdym razie nie bez żadnego zewnętrznego układu.
Generalnie to napięcie 12V służy do zasilania mechaniki w komputerach stacjonarnych. W laptopach 90% urządzeń działa na 5V, 3.3V, lub niżej.
Wentylator ma zasilanie 5V lub 12V podawane przez jakiś tranzystor, gdyż nie kręci się on cały czas ze stałą prędkością. Możesz szukać tego tranzystora i włączyć się przed niego, ale nie wróże sukcesu. Już prędzej przerób linikę LEDów tak, aby chodziła na 5V i podłącz do portu USB (lub jak nie korzystasz, to ps/2).
Jeśli grzebiesz w laptopie, to sprawdź czy na ekran (a konkretnie inwerter od podświetlenia matrycy) nie wychodzi zasilanie 12V.
Trzecia opcja to możesz podłączyć się pod akumulator. Napięcie w granicach od 9V do 20V w zależności od typu, budowy i stopnia naładowania. Dla popularnych litówek to 9V...13V lub 12V...18V.
[ Dodano: 2010-09-11, 15:47 ]
Kolega mnie wyprzedził.
Wentylator ma zasilanie 5V lub 12V podawane przez jakiś tranzystor, gdyż nie kręci się on cały czas ze stałą prędkością. Możesz szukać tego tranzystora i włączyć się przed niego, ale nie wróże sukcesu. Już prędzej przerób linikę LEDów tak, aby chodziła na 5V i podłącz do portu USB (lub jak nie korzystasz, to ps/2).
Jeśli grzebiesz w laptopie, to sprawdź czy na ekran (a konkretnie inwerter od podświetlenia matrycy) nie wychodzi zasilanie 12V.
Trzecia opcja to możesz podłączyć się pod akumulator. Napięcie w granicach od 9V do 20V w zależności od typu, budowy i stopnia naładowania. Dla popularnych litówek to 9V...13V lub 12V...18V.
[ Dodano: 2010-09-11, 15:47 ]
Kolega mnie wyprzedził.
Linijkę wykonałem z elementów smd, będzie skomponowana z obudowa i klawiatura, jakby mi zależało na dyndającym kawałku giętkiego przewodu to bym tak zrobił mi chodzi o zupełnie inne podświetlenie
A moze by tak przetwornica 5 na 12 na elementach smd?
[ Dodano: 2010-09-12, 17:21 ]
Mam inny pomysł a jakbym zasilanie do linijki zaczerpnol bezpośrednio przy złączu gniazda ładowania, napięcie 19.5V, lapka tak mam rozebranego wiec przylutowałbym dwa przewody od strony wewnętrznej gniazda ładowania, tylko myk polega na tym żeby teraz obniżyć to napięcie z 19.5V na 12v, bo tyle mi potrzeba.
A moze by tak przetwornica 5 na 12 na elementach smd?
[ Dodano: 2010-09-12, 17:21 ]
Mam inny pomysł a jakbym zasilanie do linijki zaczerpnol bezpośrednio przy złączu gniazda ładowania, napięcie 19.5V, lapka tak mam rozebranego wiec przylutowałbym dwa przewody od strony wewnętrznej gniazda ładowania, tylko myk polega na tym żeby teraz obniżyć to napięcie z 19.5V na 12v, bo tyle mi potrzeba.
- siekierzyński
- Użytkownik