Jaki programator USB do płytki AVT 3500?
Jaki programator USB do płytki AVT 3500?
Witam Wszystkich
Być może temat był wałkowany, ale korzystając z szukajki do tej pory nic nie znalazłem na ten temat, a informacje, które udało się znaleźć są dość nieaktualne, jak np. TU .
Problem w tym, że mam zmontowaną płytkę AVT 3500 i kabel do portu równoległego (port drukarkowy). Płytkę kupiłem b. dawno temu i niestety nie miałem okazji zabrać się za naukę programowania. Problem pojawił się po zmianie kompa na laptop bez portów równoległych. Są same porty USB i nic więcej. I tu zaczynają się schody. Mnogość programatorów i kabli, kabelków przyprawia mnie o ból głowy. Dlatego proszę o pomoc wszystkich doświadczonych userów, jaki mam wybrać programator?
Z dotychczasowej lektury wnoszę, że chyba najlepszy będzie STK 500, ale w AVT i na alledrogo jest tego trochę, a brak doświadczenia w tych sprawach powoduje, że no nie wiem co kupić. Od razu dodam, że cena nie będzie decydującym kryterium, a raczej łatwość obsługi i bezproblemowe programowanie. Po prostu zielony całkowicie jestem w tych sprawach. System w lapku, to Vista 32.
Bardzo będę wdzięczny za pomoc.
Być może temat był wałkowany, ale korzystając z szukajki do tej pory nic nie znalazłem na ten temat, a informacje, które udało się znaleźć są dość nieaktualne, jak np. TU .
Problem w tym, że mam zmontowaną płytkę AVT 3500 i kabel do portu równoległego (port drukarkowy). Płytkę kupiłem b. dawno temu i niestety nie miałem okazji zabrać się za naukę programowania. Problem pojawił się po zmianie kompa na laptop bez portów równoległych. Są same porty USB i nic więcej. I tu zaczynają się schody. Mnogość programatorów i kabli, kabelków przyprawia mnie o ból głowy. Dlatego proszę o pomoc wszystkich doświadczonych userów, jaki mam wybrać programator?
Z dotychczasowej lektury wnoszę, że chyba najlepszy będzie STK 500, ale w AVT i na alledrogo jest tego trochę, a brak doświadczenia w tych sprawach powoduje, że no nie wiem co kupić. Od razu dodam, że cena nie będzie decydującym kryterium, a raczej łatwość obsługi i bezproblemowe programowanie. Po prostu zielony całkowicie jestem w tych sprawach. System w lapku, to Vista 32.
Bardzo będę wdzięczny za pomoc.
Ja mam AVR ISP MKII Atmela -jestem bardzo zadowolony dałem za niego jakieś 160zł w Kamami.
Ale Co użytkownik to opinia. Jest tego taka masa na rynku że głowa może rozboleć.
Ja wybrałem Atmela fabryczne rozwiązanie, bo przynajmniej mam pewność że jak się coś krzaczy to to nie jest to wina programatora.
Ale Co użytkownik to opinia. Jest tego taka masa na rynku że głowa może rozboleć.
Ja wybrałem Atmela fabryczne rozwiązanie, bo przynajmniej mam pewność że jak się coś krzaczy to to nie jest to wina programatora.
Ja używałem usbasp z fischl.de ,bardzo wygodny, polecam szczególnie jak masz tylko usb.
Programowanie przez avrdude w trybie tekstowym lub graficznym. Pozdro
Programowanie przez avrdude w trybie tekstowym lub graficznym. Pozdro
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Czy takie coś http://www.kamami.pl/?id_prod=5060900 by pasowało?
Bo mam do sprzedania (nieśmigany, rozpakowany w celu upewnienia się że na linuxie nic z tego
)
Bo mam do sprzedania (nieśmigany, rozpakowany w celu upewnienia się że na linuxie nic z tego
Dobra rzecz, mam taki sammichalstec1 pisze:Czy takie coś http://www.kamami.pl/?id_prod=5060900 by pasowało?
Bo mam do sprzedania (nieśmigany, rozpakowany w celu upewnienia się że na linuxie nic z tego )
Serio to w linuksie nie działa? A jakiś emulator, zęby odpalić windowsowy program?
Poczytałem sobie trochę i dość ciekawa propozycja. Chociaż myślałem bardziej chyba o czymś takim:michalstec1 pisze:Czy takie coś http://www.kamami.pl/?id_prod=5060900 by pasowało?
Bo mam do sprzedania (nieśmigany, rozpakowany w celu upewnienia się że na linuxie nic z tego)
Allegro
Chyba, że cena będzie równie atrakcyjna, choć jak pisałem, nie jest to dla mnie najważniejsze.
Jestem zielony, a wsparcie w rodzimym języku w postaci instrukcji, to nie lada argument. Poza tym gwarancja na dwa lata i kabel w zestawie. Nie muszę się chyba o nic martwić z takim zestawem, choć gdy czytałem jakie to niektórzy mają problemy z programatorami, to włos mi się na głowie jeżył. Co komputer, to inny kłopot.
Pikczu napisał:
Jest to argument, żeby kupić atmela. A co myślicie o tym z Allegro?a mam AVR ISP MKII Atmela -jestem bardzo zadowolony dałem za niego jakieś 160zł w Kamami.
Różnica pomiedzy tym od michalstec1 a tym z allegro jest w cenie prawie dwukrotna. Dlaczego ja np wybrałem ten droższy?
Mam viste x64 i tam te programatorki z allegro nie zadziałają (przynajmniej dawniejsze wersje nie działały). Kamprog korzysta ze sterowników HID, więc będzie działał, ma własny program sterujący (w tym wygodne ustawianie fusów) i wsparcie techniczne - gdybyś nie mógł odpalić to nie zostaniesz sam aż do rozwiązania problemu
Zrobisz jak uważasz, pewnie pójdzie ci i to i to, może warto pomyśleć o programatorze równoległym jeśli nie zależy ci na cenie?
Mam viste x64 i tam te programatorki z allegro nie zadziałają (przynajmniej dawniejsze wersje nie działały). Kamprog korzysta ze sterowników HID, więc będzie działał, ma własny program sterujący (w tym wygodne ustawianie fusów) i wsparcie techniczne - gdybyś nie mógł odpalić to nie zostaniesz sam aż do rozwiązania problemu
Zrobisz jak uważasz, pewnie pójdzie ci i to i to, może warto pomyśleć o programatorze równoległym jeśli nie zależy ci na cenie?
Gdzieś czytałem o tym programatorze równoległym. Pozwala on chyba odblokować procesor, który przez przypadek został zablokowany przez użytkownika, tak?
A gdzie takie programatorki można kupić?
O problemach z Vistą 64 też czytałem. Nie wiem, czy na szczęście, ale mam wersję 32 bitową.
Michalstec, wiele za ten programator sobie winszujesz?
A gdzie takie programatorki można kupić?
O problemach z Vistą 64 też czytałem. Nie wiem, czy na szczęście, ale mam wersję 32 bitową.
Michalstec, wiele za ten programator sobie winszujesz?
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam ponownie
Zdecydowałem się na ten programator: http://www.and-tech.pl/avr-prog-usb-v2 .
Oczywiście, zanim go uruchomiłem była intensywna wymiana korespondencji z producentem, gdyż nie chciał działać z Bascomem AVR w wersji demo, ale po kilku dniach rozwiązałem problem i teraz śmiga jak ta lala.
Dodatkowym atutem producenta jest naprawdę spora pomoc i chęć rozwiązania każdego problemu związanego z produkowanymi przedmiotami oraz forum, na którym można wiele rzeczy wyczytać na temat ich sprzętu i problemów.
Zdecydowałem się na ten programator: http://www.and-tech.pl/avr-prog-usb-v2 .
Oczywiście, zanim go uruchomiłem była intensywna wymiana korespondencji z producentem, gdyż nie chciał działać z Bascomem AVR w wersji demo, ale po kilku dniach rozwiązałem problem i teraz śmiga jak ta lala.
Dodatkowym atutem producenta jest naprawdę spora pomoc i chęć rozwiązania każdego problemu związanego z produkowanymi przedmiotami oraz forum, na którym można wiele rzeczy wyczytać na temat ich sprzętu i problemów.