pomoc w dobraniu elementów smd i pytania
nie bardzo rozumiem z tym przemiataniem kolego timo66. można tez inaczej, na przykład tak:
[center]
[/center]
szybki opis:
diody muszą mieć możliwość regulacji prądu tak by w stanie spoczynku nie odbijało się promieniowanie od podłoża.
włączam kolejno diody i sprawdzam czy z którejś dotarła wiązka odbita. jeśli dotarła, znaczy to że model znalazł się pod daną diodą i odbiornikiem. zamiast diod podczerwieni mogą być zwykłe żeby osłabić działanie.
całość oparta na jakimś procku, zależnym od tego jakie funkcje jeszcze będzie pełnić.
ma szansę działać?
wiem, powinienem złożyć i sprawdzić, ale wierzcie mi że szczypię się z każdym groszem i wolał bym poznać Waszą opinię. jeśli będzie działać to i tak złożę to nie za swoje pieniądze, ale muszę mieć choć cień nadziei że będzie działało.
[center]
[/center]szybki opis:
diody muszą mieć możliwość regulacji prądu tak by w stanie spoczynku nie odbijało się promieniowanie od podłoża.
włączam kolejno diody i sprawdzam czy z którejś dotarła wiązka odbita. jeśli dotarła, znaczy to że model znalazł się pod daną diodą i odbiornikiem. zamiast diod podczerwieni mogą być zwykłe żeby osłabić działanie.
całość oparta na jakimś procku, zależnym od tego jakie funkcje jeszcze będzie pełnić.
ma szansę działać?
wiem, powinienem złożyć i sprawdzić, ale wierzcie mi że szczypię się z każdym groszem i wolał bym poznać Waszą opinię. jeśli będzie działać to i tak złożę to nie za swoje pieniądze, ale muszę mieć choć cień nadziei że będzie działało.
matrix, zrobię jutro test bo akurat mam takie dwie linki jedną z diodami nadawczymi drugą z odbiorczymi, odbiorcze są podzielone.
Wydłubałem z bankomatu w pracy.

Tak sobie myślę a nie wystarczyło by dać tam kamerkę internetowa z jakimś laptopem i nagrywać??
Podłączyłem ta linijkę i dałem 20mA na diodę ale kiepsko to świeci w sumie jak zwiększyłem prąd to zmian jasności nie widać więc robię testy przy 20mA na diodę.

Zrobiłem zdjęcie kamera bo to jedyny sposób na podgląd jak świeci podczerwień i widać że coś słabo.
Muszą być ustawione na wprost siebie max odległość to jakieś 3cm(i tak było w środku bankomatu).
Wydłubałem z bankomatu w pracy.

Tak sobie myślę a nie wystarczyło by dać tam kamerkę internetowa z jakimś laptopem i nagrywać??
Podłączyłem ta linijkę i dałem 20mA na diodę ale kiepsko to świeci w sumie jak zwiększyłem prąd to zmian jasności nie widać więc robię testy przy 20mA na diodę.

Zrobiłem zdjęcie kamera bo to jedyny sposób na podgląd jak świeci podczerwień i widać że coś słabo.
Muszą być ustawione na wprost siebie max odległość to jakieś 3cm(i tak było w środku bankomatu).
Moim zdaniem przemiatanie jest jedną z lepszych form, to trochę tak jak multipleksowanie przycisków, kolejno sprawdzasz stan każdego z odbiorników, bawiłem się ostatnio diodami podczerwonymi i sygnałem ir z komórki, sygnał chwytał z ponad 15cm, ale jeśli dobrze skierowało się nadajnik na diodę, brakowało mi diod podczerwonych, więc nie robiłem testów odbiciowych, ale dioda podczerwona połączona z tranzystorem działała dobrze, z podwójnym jeszcze lepiej, ale reagował na światło słoneczne i żarówki drutowe
słuchajcie, podpiąłem pod proca (atmega8) odbiornik TFSM i napisałem prosty program:
nie ma sensu podawać szczegułów pragramiku bo nie o program chodzi. chodzi o to że wysyłając jakąkolwiek komendę z pilota RC5 wiązka praktycznie zawsze dociera do odbiornika.
jak zmniejszyć czułość? jak regulować tą czułość?
mam do dyspozycji tylko pilota. jakiś szybki sposób na napisanie generatora 36kHz na atmega8? podpiął bym do testów zwykła diodę poprzez rezystor i potencjometr do regulacji prądu (czułość)
trzeba by wywoływać przerwanie od timera 36tys razy?
Kod: Zaznacz cały
if pin jakiś = 0 then
lcd "LOW na pinie tym i tym"
end ifjak zmniejszyć czułość? jak regulować tą czułość?
mam do dyspozycji tylko pilota. jakiś szybki sposób na napisanie generatora 36kHz na atmega8? podpiął bym do testów zwykła diodę poprzez rezystor i potencjometr do regulacji prądu (czułość)
trzeba by wywoływać przerwanie od timera 36tys razy?
Wchodzisz na tą stronę http://www.planet-ian.com/start_e.htm s i ściągasz avr timer z działu software tools wypełniasz odpowiednie pola a on generuje kod w bascomie potem ctrl+C ctrl+V i masz gotowe.
Pikczu pisze:Wchodzisz na tą stronę http://www.planet-ian.com/start_e.htm
Kod: Zaznacz cały
Strona internetowa jest niedostępna.
Strona internetowa pod adresem http://www.planet-ian.com/start_e.htm może być tymczasowo niedostępna lub została na stałe przeniesiona pod nowy adres internetowy.