pomoc w dobraniu elementów smd i pytania

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 07 wrz 2010, 17:15

detekcja ma być na odcinku nie większym jak 15cm. a co do czułości to jeśli dałby regulację prądu diody to czy nie będzie działać regulacja czułości? wiecie, rezystor i w szereg potencjometr do regulacji.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 wrz 2010, 19:04

No to fakt, troche bedzie to tak dzialac. Ale ogolnie te odbiorniki sa cholernie czule, bo maja z zalozenia byc jak najbardziej czule. Je bym raczej cos sam z fotodiody zrobil zamiast pakowac sie w odbiorniki do pilotow.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 07 wrz 2010, 19:58

To co za problem wziąć 2 demultipleksery sterowane jednym generatorem i zrobić powiedzmy przemiatanie czujnikami z 1-10kHz ?Taki układzik zawsze by włączał 1 odbiornik + jeden nadajnik .

ps: jeśli dobrze zrozumiałem to proponuje to kolega C4r0

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 07 wrz 2010, 20:29

nie bardzo rozumiem z tym przemiataniem kolego timo66. można tez inaczej, na przykład tak:

[center]Obrazek [/center]

szybki opis:
diody muszą mieć możliwość regulacji prądu tak by w stanie spoczynku nie odbijało się promieniowanie od podłoża.
włączam kolejno diody i sprawdzam czy z którejś dotarła wiązka odbita. jeśli dotarła, znaczy to że model znalazł się pod daną diodą i odbiornikiem. zamiast diod podczerwieni mogą być zwykłe żeby osłabić działanie.
całość oparta na jakimś procku, zależnym od tego jakie funkcje jeszcze będzie pełnić.

ma szansę działać?
wiem, powinienem złożyć i sprawdzić, ale wierzcie mi że szczypię się z każdym groszem i wolał bym poznać Waszą opinię. jeśli będzie działać to i tak złożę to nie za swoje pieniądze, ale muszę mieć choć cień nadziei że będzie działało.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 07 wrz 2010, 21:16

matrix, zrobię jutro test bo akurat mam takie dwie linki jedną z diodami nadawczymi drugą z odbiorczymi, odbiorcze są podzielone.
Wydłubałem z bankomatu w pracy.
Obrazek
Tak sobie myślę a nie wystarczyło by dać tam kamerkę internetowa z jakimś laptopem i nagrywać??

Podłączyłem ta linijkę i dałem 20mA na diodę ale kiepsko to świeci w sumie jak zwiększyłem prąd to zmian jasności nie widać więc robię testy przy 20mA na diodę.
Obrazek

Zrobiłem zdjęcie kamera bo to jedyny sposób na podgląd jak świeci podczerwień i widać że coś słabo.

Muszą być ustawione na wprost siebie max odległość to jakieś 3cm(i tak było w środku bankomatu).

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 08 wrz 2010, 20:59

Moim zdaniem przemiatanie jest jedną z lepszych form, to trochę tak jak multipleksowanie przycisków, kolejno sprawdzasz stan każdego z odbiorników, bawiłem się ostatnio diodami podczerwonymi i sygnałem ir z komórki, sygnał chwytał z ponad 15cm, ale jeśli dobrze skierowało się nadajnik na diodę, brakowało mi diod podczerwonych, więc nie robiłem testów odbiciowych, ale dioda podczerwona połączona z tranzystorem działała dobrze, z podwójnym jeszcze lepiej, ale reagował na światło słoneczne i żarówki drutowe

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 10 wrz 2010, 12:02

słuchajcie, podpiąłem pod proca (atmega8) odbiornik TFSM i napisałem prosty program:

Kod: Zaznacz cały

if pin jakiś = 0 then
  lcd "LOW na pinie tym i tym"
end if
nie ma sensu podawać szczegułów pragramiku bo nie o program chodzi. chodzi o to że wysyłając jakąkolwiek komendę z pilota RC5 wiązka praktycznie zawsze dociera do odbiornika.
jak zmniejszyć czułość? jak regulować tą czułość?

mam do dyspozycji tylko pilota. jakiś szybki sposób na napisanie generatora 36kHz na atmega8? podpiął bym do testów zwykła diodę poprzez rezystor i potencjometr do regulacji prądu (czułość)

trzeba by wywoływać przerwanie od timera 36tys razy?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 10 wrz 2010, 12:32

Przerwanie od timera liczy czas i steruje generatorem 36Khz.
Generator możesz zbudować na bramkach lub użyć któregoś z liczników (tryb pracy generator).

Do ograniczenia czułości umieść odbiorniki w nieprzeźroczystych pudełkach z regulowanym otworem.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 10 wrz 2010, 13:11

Wchodzisz na tą stronę http://www.planet-ian.com/start_e.htm s i ściągasz avr timer z działu software tools wypełniasz odpowiednie pola a on generuje kod w bascomie potem ctrl+C ctrl+V i masz gotowe.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 10 wrz 2010, 23:00

Pikczu pisze:Wchodzisz na tą stronę http://www.planet-ian.com/start_e.htm

Kod: Zaznacz cały

Strona internetowa jest niedostępna.

Strona internetowa pod adresem http://www.planet-ian.com/start_e.htm może być tymczasowo niedostępna lub została na stałe przeniesiona pod nowy adres internetowy.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 11 wrz 2010, 8:30

Sprawdź jeszcze raz wieczorem coś było nie tak z tą stroną ale teraz jest ok.

ODPOWIEDZ