pomoc w dobraniu elementów smd i pytania

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

pomoc w dobraniu elementów smd i pytania

Post autor: matrix » 06 sie 2010, 14:11

słuchajcie, planuję zrobić pewne urządzenie optyczno-kontrolne i potrzebuję Waszego doświadczenia i pomocy w dobraniu elementów.

chcę wykonać urządzenie które za pomocą 4 czujników optycznych sprawdzi ile tych czujników zostało przesłoniętych a raczej który umieszczony najbliżej bandy?

wyglądało by to tak:
listwa o jakiejś tam długości nie przekraczającej 200mm a na niej rozmieszczone elementy optyczne. listwa umieszczona nad podłogą na wysokości około 15cm na podłodze brak odbłyśników.
zasada pracy - zbliżeniowa, czyli coś pod czujnikami przemknie to się dowiem które czujniki zostały przesłonięte?

cztery czujniki i banda:

* * * *|

pod czujnikami przemyka coś i ja dostaję info który z czujników umieszczonych jak najbliżej bandy, został przesłonięty? każdy czujnik powinien mieć możliwość kalibracji, czyli żebym mógł ustawić odległość działania czyli odległość czujnika nad podłogą. każdy czujnik miałby sygnalizację optyczną przesłonięcia (mała dioda kontrolna)

takich listew było by z 5 lub więcej.
teraz pytanka:

1. jakie czujniki zastosować? - oby jak najtaniej.
2. czy da się zebrać informacje w małym procku i wysłać to jakąś szyną po kablu około 10m z każdej listwy kolejno do procka głównego?

teraz z innej beczki.
A. jako że nie znam się na elementach smd bo do tej pory tylko przewlekane to pytanie.
potrzebuję stabilizator LDO +5V o wydajności około 1,5A, macie coś na oku?

B. wiem że termometr DS18B20 trzeba do pracy zarejestrować, ale czy ów termometr można zastosować jako klucz sprzętowy? czyli piszę program ale tak że nim wejdzie on w pętlę główną sprawdzi numer seryjny termometru i jeśli się zgadza z numerem który ja wpiszę programowo to wejdzie do pętli głównej. widzę to tak:

Kod: Zaznacz cały

deklaracje itp
if numer seryjny termometru = tyle i tyle then
  do
...
...
program wykonywalny
...
...
  loop
else
 stop program
end if
jeśli nie da się tak to jaki klucz sprzętowy można zastosować?

z góry dziękuję za Waszą ewentualną pomoc.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 06 sie 2010, 15:46

tylko najpierw musisz je znać a potem raczej tak po odczytaniu można je porównać.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 sie 2010, 17:38

wiesz, znać to można poznać pisząc na szybko jakiś sofcik do odczytu numeru takiego DS'a. tylko czy nie będzie problemem zastosowanie tego w projekcie?

a co z czujnikami i powyższym projektem? ktoś coś dopomoże?

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 06 sie 2010, 21:25

Spytam się, jaki rodzaj elementu ma tam ,,przemykać,, bo jeśli coś, co jest w stanie dać odbłysk to trochę sprawa się ułatwia.
Jeśli chodzi o czujniki to może coś takiego:
http://www.tme.eu/pl/katalog/index.phtm ... %3D19%2C20
Tam na dole strony jest jeden czujnik, i na kolejnych też są dość ciekawe i nie drogie

Że by zadziałały jednak musi być odblask, może wystarczy jasna podłoga albo odblask z przedmiotu, ale to zależy od przedmiotu.

Tylko zastanawiam się nad zbliżaniem, ma byś automatyczne czy ręczne??

Jeśli coś źle odebrałem proszę o poprawienie. Tak tylko dodam może nie musi być to bariera optyczna, można wykonać z elastycznej rurki coś w stylu zapory i kiedy przedmiot ją podniesie wciśnie się guzik.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 07 sie 2010, 20:56

zaba pisze:Spytam się, jaki rodzaj elementu ma tam ,,przemykać,
model samochodu w skali 1:10. urządzenie ma poinformować sędziego na zawodach driftingowych jak blisko bandy przeleciał bokiem model?
zaba pisze:Że by zadziałały jednak musi być odblask, może wystarczy jasna podłoga albo odblask z przedmiotu, ale to zależy od przedmiotu.
karoserie modeli są różnokolorowe więc nie ma co liczyć na odbłysk, a na podłodze leży ciemno bordowa wykładzina, więc tu też na nic bym nie liczył.
koniecznie muszą to być czujniki zbliżeniowe.
zaba pisze:Tylko zastanawiam się nad zbliżaniem, ma byś automatyczne czy ręczne??
co tu kolega szanowny ma na myśli?
zaba pisze:może nie musi być to bariera optyczna, można wykonać z elastycznej rurki coś w stylu zapory i kiedy przedmiot ją podniesie wciśnie się guzik.
myślałem nad taką opcją, ale jakoś bardziej mi się podoba optyczna bariera, choć jak nie będę mógł nic wykombinować z Waszą pomocą to trzeba będzie dzialać inaczej.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 07 sie 2010, 22:24

W podanych warunkach trzeba by dać źródła światła na podłodze (LEDy lub światłowodami). Tyle mi przychodzi do głowy z optyki.

Może ultradźwiękowe czujniki odległości (bo modele w skali 1:10 są dość wysokie) albo odrazu jeden czujnik odległości w bandzie?

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 08 sie 2010, 20:44

Właściwie to albo optyczne czujniki przemysłowe z matrycami, albo tak jak mówi kolega sonary ultra dźwiękowe, choć pytanie jest o kąt działania i szerokość toru, ale ten pomysł wydaje się najlepszy

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 08 sie 2010, 22:06

Odp A:
TL780-05CKTTR mają w TME

Odp B:

Kod: Zaznacz cały

$sim
$prog &HFF , &H3F , &HD9 , &H00                             ' generated. Take care that the chip supports all fuse bytes.
$regfile = "m8def.DAT"                                      'uc type
$crystal = 11059200                                         'crystal frequency
$baud = 9600

Config 1wire = Portd.2                                      '1Wire   na przyklad portb.2
Dim Program As Byte
Dim Dsx(8) As Byte                                          'tablica na 8 byteow do zapamietania numeru seryjnego
Dim Ds(8)as Byte
Dim Flag1 As Bit
Dim Index As Byte
Ds(1) = 10                                                  'to sobie zmienisz    w zaleznosci jakie beda oryginalne numery z ds-a
Ds(2) = 20
Ds(3) = 30
Ds(4) = 40
Ds(5) = 50
Ds(6) = 60
Ds(7) = 70
Ds(8) = 80
Do
Incr Program                                                ' to tak dla symualcji ze cos w tej pelti sie dzieje  jakis dlugi kod

If Program >= 250 Then
   Gosub Klucz                                              'ewentualnie mozna to dac na sam poczatek programu i sprawdzac tylko raz
End If

If Flag1 = 1 Then
   Do
     nop
        Loop
End If

Loop
End

Klucz:                                                      'sprawdznie klucza
Dsx(1) = 1wsearchfirst()                                    'szukaj ds na magistrali
If Err = 0 Then                                             'jesli znalazl ds-a
   For Index = 1 To 8
       If Ds(index) <> Dsx(index) Then                      ' porownaj numery z zapisanymi w zmiennej
          Set Flag1                                         'jelsi jaki kolwiek numer jest rozny to ustaw flage
          Next Index
       End If
Else
Set Flag1
End If
Return

Wiem że da się prościej i krócej ale to jest tylko przykład.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 09 sie 2010, 10:39

dzięki Pikczu. dość długi ten kod, ale coś zawsze można z tym zrobić. notabene nie lubię strasznie używania słowa flaga. jakoś wolę bardziej przyjazne dla siebie nazwy.
Pikczu pisze:Odp A:
TL780-05CKTTR mają w TME
a nie ma czegoś w innej obudowie? bo nie mogę w eagle znależć obudowy DPACK. znaczy jest DPACK ale akurat nie ma tego układu na ten przykład w TME.

a co do czujników. nie można by dać diody nadawczej podczerwieni i odbiornika TFSM i nadawać na RC5, a konkretniej na fali 36kHz? gdzieś w EdW kiedyś był taki projekt czujnika zbliżeniowego.

ustawić obok siebie diodę i odbiornik podczerwieni i rozdzielić je ścianką.
Załączniki
czujnik.JPG

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 09 sie 2010, 20:44

"Trza" sprawdzić bo teoria a raczej logika podpowiada że powinno działać

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 09 sie 2010, 22:25

Pod warunkiem odbicia, ale myślę, że powinno się odbić, właściwie to taki czujnik będzie działał jak sonar ultra dźwiękowy

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 10 sie 2010, 18:29

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 57aac2fa4c
Zobacz na to dział diy z elektrody.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 07 wrz 2010, 15:58

z mojego pomysłu chyba nic nie wyjdzie, bo fala jak się odbije od modelu to może dotrzeć do kilku odbiorników, a nie do jednego do którego powinna dotrzeć.
Pikczu pisze:http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 57aac2fa4c
Zobacz na to dział diy z elektrody.
będę musiał pomyśleć nad tym i przeanalizować to.

EDIT:
mam pytanie. czy odbiornik podczerwieni taki jak TFMS czy SFH współpracuje tylko z diodami podczerwieni? czy może być to zwykła dioda, ale kluczowanie musi być 36kHz?

bo jak ze zwykłą diodą będzie współpracować to może trochę by to uprościło sprawę.

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 07 wrz 2010, 17:04

Z zwykła dioda działa ale bardzo słabo. Obudowa tego odbiornika to filtr.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 wrz 2010, 17:08

Obudowy tych odbiornikow o ile wiem stanowia filtr blokujacy swiatlo widzialne (sa czarne) wiec pewnie nie bedzie zbytnio wspolpracowac ze swiatlem widzialnym, a przynajmniej bedzie wielokrotnie mniejsza czulosc. Do tego nie masz wplywu na prog zadzialania tego czujnika, co jest bardzo duzym utrudnieniem. W twojej aplikacji idealnie by sie sprawdzila detekcja synchroniczna.

[edit]
kaliska5 mnie uprzedzil :P

ODPOWIEDZ