Usunięcie ekranu wyboru systemów (bootloadera)
Usunięcie ekranu wyboru systemów (bootloadera)
Jak pozbyć sie pozostałości po WinXP w postaci ekranu wyboru systemu, zrezygnowałem z opcji Win98 i WinXP na jednym komputerze i chcę mieć tylko Win98, ale pozozstaje bootloader - jak się go pozbyć?
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
A po rezygnacji z XP był formatowany dysk? - tam gdzie znajdował się XP i 98?
Jeżeli nie to należy go sformatować, czyli będzie trzeba jeszcze raz Win98 zainstalować.
Ale można także chyba w prostszy sposób się tego pozbyć (gdzieś, kiedyś o tym czytałem) , ale to już bardzej zaawansowana informatyka.
Jeżeli nie to należy go sformatować, czyli będzie trzeba jeszcze raz Win98 zainstalować.
Ale można także chyba w prostszy sposób się tego pozbyć (gdzieś, kiedyś o tym czytałem) , ale to już bardzej zaawansowana informatyka.
No nie , formatowanie nie wchodzi w rachubę
Nie pomaga fdisk /mbr który jest skuteczny np przy zamazaniu bootloadera z linuxa, w tym przypadku to nic nie daje.
Problem wydaje mi sie leży w pliku boot.ini który powstał po zainstalowaniu WinXP. Usunięcie tego pliku powoduje że system w ogóle mi nie startuje. Zmodyfikowałem go więc tak że ma teraz wpis:
w miejsce starego:
Teraz jest niby ok bo nie mam ekranu wyboru, startuje mi automatycznie Win98 ale mam dalej plik boot.ini i wydaje mi się że tylko "obszedłem" problem a nie usunąłem przyczynę i to mnie wkurza 
Na innym komputerze z samym win98 nie ma pliku boot.ini
Nie pomaga fdisk /mbr który jest skuteczny np przy zamazaniu bootloadera z linuxa, w tym przypadku to nic nie daje.
Problem wydaje mi sie leży w pliku boot.ini który powstał po zainstalowaniu WinXP. Usunięcie tego pliku powoduje że system w ogóle mi nie startuje. Zmodyfikowałem go więc tak że ma teraz wpis:
Kod: Zaznacz cały
[boot loader]
timeout=30
default=c:\
[operating systems]
C:\ = "Microsoft Windows"
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(2)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(2)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
C:\ = "Microsoft Windows"Na innym komputerze z samym win98 nie ma pliku boot.ini
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
spróbuj jeszcze usunąć tę linijkę:
czyli ostatecznie, pozostaw tak:
i nie martw się, że coś obszedłeś. Chodzi - i to się liczy. Aczkolwiek, ten "Loader WinXP" pewnie jeszcze jest w kompie
.
timeout=30 Kod: Zaznacz cały
[boot loader]
default=c:\
[operating systems]
C:\ = "Microsoft Windows-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt: