Linux - pytania i (p)odpowiedzi
Linux - pytania i (p)odpowiedzi
mam nadzieję że szanowna moderacja mnie zrozumie i nie wywali tematu do kosza.
śledzący moje wątki wiedzą że ostatnio po awarii windy wsiadłem na linuxa. jako że dopiero się go uczę to mam parę pytań. więc zamiast zakładać wciąż nowe tematy piszę ten, gdzie będę pytał i mam nadzieję uzyskać odpowiedzi.
moje trzy pierwsze pytania to:
1. komendy w linuxie można zobaczyć gdziekolwiek wpisując w google odpowiednie hasło, ale gdzie znaleźć pełne nazwy tych komend?
ja jestem takim człowiekiem że nie zrozumiem niczego i nie będę wiedział jak stosować póki nie znam pełnej nazwy. przykład dla rozjaśnienia sytuacji? prosty CLS z bascoma. nic by mi nie dał sam skrót gdybym nie wiedział że to clear screen czyli czyść ekran.
był to przykład banalny ale dzięki temu wiecie o co chodzi.
2. jaki porządny soft do nagrywania pulpitu i tego co się na nim dzieje?
nadmienię że recordmydesktop nie spałnia moich oczekiwań głównie pod względem formatu pliku wynikowego, ale także pod względem tego że zmienia mi kolory, czyli inne widzę na swoim poulpicie a inne później pokazuje mi ów sofcik.
3. jakiś dobry konwerter formatów wideo na linuxa?
śledzący moje wątki wiedzą że ostatnio po awarii windy wsiadłem na linuxa. jako że dopiero się go uczę to mam parę pytań. więc zamiast zakładać wciąż nowe tematy piszę ten, gdzie będę pytał i mam nadzieję uzyskać odpowiedzi.
moje trzy pierwsze pytania to:
1. komendy w linuxie można zobaczyć gdziekolwiek wpisując w google odpowiednie hasło, ale gdzie znaleźć pełne nazwy tych komend?
ja jestem takim człowiekiem że nie zrozumiem niczego i nie będę wiedział jak stosować póki nie znam pełnej nazwy. przykład dla rozjaśnienia sytuacji? prosty CLS z bascoma. nic by mi nie dał sam skrót gdybym nie wiedział że to clear screen czyli czyść ekran.
był to przykład banalny ale dzięki temu wiecie o co chodzi.
2. jaki porządny soft do nagrywania pulpitu i tego co się na nim dzieje?
nadmienię że recordmydesktop nie spałnia moich oczekiwań głównie pod względem formatu pliku wynikowego, ale także pod względem tego że zmienia mi kolory, czyli inne widzę na swoim poulpicie a inne później pokazuje mi ów sofcik.
3. jakiś dobry konwerter formatów wideo na linuxa?
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2010, 18:43 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.
-
keruseykaryu
Jak już znasz samo polecenie to wystarczy uruchomić konsolę i wpisać man polecenie. Wyświetlą się obszerne informacje co to za polecenie, jak się go używa, jakie ma przełączniki i jakie są polecenia powiązane z nim.matrix pisze:1. komendy w linuxie można zobaczyć gdziekolwiek wpisując w google odpowiednie hasło, ale gdzie znaleźć pełne nazwy tych komend?
co do Ubuntu to nie masz najmniejszego problemu z dokumentacja. Sciagnij sobie w pdf ksiazke Unix dla kazdego, pomimo kilku roznic masz tam pieknie i lopatologicznie wszystko wyjasnione jak takie systemy dzialaja.
po drugie na www.ubuntu.net, czy jakos tak masz polski podrecznik ubuntu, wiec zero problemu, tylko trzeba przez te 120 stron przebrnac
po drugie na www.ubuntu.net, czy jakos tak masz polski podrecznik ubuntu, wiec zero problemu, tylko trzeba przez te 120 stron przebrnac
ad 1. "pełne nazwy" pochodzą często z epoki gdy powstawał UNIX stąd np.:
tar - tape archiver - kiedyś archiwizowało się na taśmach magnetycznych
Niektóre są grą słów:
cat - wypisz plik tac - wypisz odwracając kolejność linii
more - oferuje "więcej" niż cat bo pozwala oglądać plik ekran po ekranie
less - przekornie jeszcze więcej niż more np.: możemy przewijać plik w tył
Nie ma chyba sensu uczyć się tych rozwinięć, ponieważ jako ciekawostki wchodzą w krew z czasem. Kilka innych ciekawych przykładów:
pwd - print working directory - wyświet katalog gdzie jesteśmy
od - octal dump - wyświetl plik w formacie ósemkowym
nohup - no HUP (hangup signal) - wykonaj program z kontynuacją po wylogowaniu
grep - od komendy edytorów: g(lobal)/RegularExpression/p(rint)
su - switch user
dd - data description - przepisz z urządzenia na urządzenie (przydatne to obrazów płyt)
du - disk usage
df - disk free
vi - visual editor - bo widzimy co piszemy
wc - word count - policz słowa/linie/bajty pliku
Generalnie trzeba się przyzwyczaić do częstego zaglądania do mana i wyszukiwania w nim pod slashem dzięki temu nie ma praktycznie problemów z poleceniami.
ad 3. mencoder (w pakiecie z mplayerem) jest przyzwoitym konwerterem różnych
formatów filmowych. Przy powtarzających się konwersjach można napisać skrypt
i ułatwić sobie pracę.
tar - tape archiver - kiedyś archiwizowało się na taśmach magnetycznych
Niektóre są grą słów:
cat - wypisz plik tac - wypisz odwracając kolejność linii
more - oferuje "więcej" niż cat bo pozwala oglądać plik ekran po ekranie
less - przekornie jeszcze więcej niż more np.: możemy przewijać plik w tył
Nie ma chyba sensu uczyć się tych rozwinięć, ponieważ jako ciekawostki wchodzą w krew z czasem. Kilka innych ciekawych przykładów:
pwd - print working directory - wyświet katalog gdzie jesteśmy
od - octal dump - wyświetl plik w formacie ósemkowym
nohup - no HUP (hangup signal) - wykonaj program z kontynuacją po wylogowaniu
grep - od komendy edytorów: g(lobal)/RegularExpression/p(rint)
su - switch user
dd - data description - przepisz z urządzenia na urządzenie (przydatne to obrazów płyt)
du - disk usage
df - disk free
vi - visual editor - bo widzimy co piszemy
wc - word count - policz słowa/linie/bajty pliku
Generalnie trzeba się przyzwyczaić do częstego zaglądania do mana i wyszukiwania w nim pod slashem dzięki temu nie ma praktycznie problemów z poleceniami.
ad 3. mencoder (w pakiecie z mplayerem) jest przyzwoitym konwerterem różnych
i ułatwić sobie pracę.
i o to właśnie mi chodziło. a co z repozytoriami? czemu często w terminalu pisze się:
get to pobierz, a apt?
najbardziej zależy mi teraz na tej konwersji, żeby wyszło bardzo dobrze.
-> FILMIK POGLĄDOWY <-
pytanie pomocnicze:
w jakim języku pisze się w konsoli ?
Kod: Zaznacz cały
apt-getmam dwa skrypty dla tego kodeka, obydwa to Ogv to Flv Converter v1.x. jedne to wersja 1.1 a drugi 1.3, ale obydwa konwertują bardzo mizernie.Earl pisze:ad 3. mencoder (w pakiecie z mplayerem) jest przyzwoitym konwerterem różnych
i ułatwić sobie pracę.
najbardziej zależy mi teraz na tej konwersji, żeby wyszło bardzo dobrze.
-> FILMIK POGLĄDOWY <-
pytanie pomocnicze:
w jakim języku pisze się w konsoli ?
dziękuję za link do kursu języka konsoli, natomiast:
EDIT:
słuchajcie, przy instalacji systemu linux wydzieliłem na niego 100G z dysku 500G. te 100G podzieliłem na dwie partycje (30G system i reszta) podczas reinstalacji lub też aktualizacji do lamparcika UBUNTU 10.04 PL mam tylko te 30G systemowe. i tu pytanie:
jak odzyskać (uwidocznić) pozostałe 70G ?
najgorsze jest to że nie ogarniam języka programowania po angielsku, a translator robi z tego sieczkę, więc szukałem tylko po polsku.Earl pisze:W sieci jest mnóstwo tutoriali jak użyć mencodera do konwersji na przykład tu:
>>
EDIT:
słuchajcie, przy instalacji systemu linux wydzieliłem na niego 100G z dysku 500G. te 100G podzieliłem na dwie partycje (30G system i reszta) podczas reinstalacji lub też aktualizacji do lamparcika UBUNTU 10.04 PL mam tylko te 30G systemowe. i tu pytanie:
jak odzyskać (uwidocznić) pozostałe 70G ?
Na tej stronie są raczej same komendy na poszsczególne przypadki konwersji. Można je wkleićnajgorsze jest to że nie ogarniam języka programowania po angielsku, a translator robi z tego sieczkę, więc szukałem tylko po polsku.
do konsoli i tylko pozmieniać nazwy plików.
Jeśli chodzi o zaginione miejsce to system go nie widzi bo ta partycja nie jest zamontowana.
W UNIXach nie ma specjalnych miejsc dla partycji po prostu mówimy systemowi, że dana partycja ma być widoczna w wybranym katalogu.
W nowoczesnych wydaniach system ma narzędzia, by zlokalizować partycje i zamontować
je automatycznie w katalogu /media/
Można nakazać systemowi montowanie partycji tam gdzie my chcemy za pomocą edycji pliku
/etc/fstab
Na początek sugeruję sprawdzić jak wygląda rozkład partycji na twoim dysku:
sudo fdisk -ljest taka opcja bo nigdy nie tworzyem partycji pod linuxem.Earl pisze:Może zapomniałeś tam utworzyć partycji i jest to po prostu 'free space' na dysku?
mam taki wpis:
Dysk /dev/sda: 500.1 GB, bajtów: 500107862016
głowic: 16, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 969021
Jednostka = cylindrów, czyli 1008 * 512 = 516096 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Identyfikator dysku: 0xf3ad7ddb
Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System
/dev/sda1 * 59525 969019 458385418 f W95 Rozsz. (LBA)
/dev/sda2 1 59524 30000064+ 83 Linux
/dev/sda5 183549 969019 395877352+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda6 59525 69445 5000121 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda7 69446 183548 57507880+ 83 Linux
Wpisy w tablicy partycji nie są w tej kolejności, co na dysku
polecenie:c4v2 pisze:Próbował Pan polecenia mount?
mountKod: Zaznacz cały
according to mtab, /dev/sda7 is already mounted on /home
mount failed
wygląda na to i z tego by wynikało:
/dev/sda6 59525 69445 5000121 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda7 69446 183548 57507880+ 83 Linuxpytanie małe tylko mam. czemu utworzyła się taka mała partycja?
/dev/sda2 1 59524 30000064+ 83 Linux
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2010, 17:10 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.