Ja zrobiłem coś takiego na LM358N, ale niestety dioda gaśnie gdy napięcie spada poniżej referencyjnego, bo testy prowadziłem na diodzie, a zapala się gdy wzrośnie, więc bez zmian
Rozładowarka pojedynczych ogniw Nixx
Zmagania jak widać wyżej
Testowałeś ten układ (1.GIF) w jakimś programie? Ja próbowałem w PSPICE 9.1 STUDENT, ale niestety program wywala mi jakiś error ciągle, że rezystor jest podłączony do opampa tylko z jednej strony i na tym zakończyłem moje testy NASA :/
Ja zrobiłem coś takiego na LM358N, ale niestety dioda gaśnie gdy napięcie spada poniżej referencyjnego, bo testy prowadziłem na diodzie, a zapala się gdy wzrośnie, więc bez zmian
Mam nadzieję, że wrzuciłem dobrą wersję pliku bo mam ich kilka 
- Załączniki
-
- ComparatorTimeDelay.PNG (3.1 KiB) Przejrzano 15069 razy
Nie ma lepszej symulacji jak zbudowanie układu w realu, model zbudowałem na płytce stykowej z wykorzystaniem LM358, bo gdzieś LM311 posiałem.e-lektryk pisze:Testowałeś ten układ (1.GIF) w jakimś programie?
I by układ działał poprawnie z LM358 musiałem wprowadzić drobne zmiany układowe.
I tak, jak masz jakąś diodę schottkiego (np. 1N5711) to montujesz wersję czerwoną.
Przy braku diody schottkiego montujesz obwód zielony.
A tak naprawdę to układ można uprościć do tej postaci "3.GIF".
Choć i tak ja bym się skłaniał ku tej prostej wersji z 3 tranzystorami z poprzedniego postu.
PS górny rezystor (33K) powinien mieć wartość ok 12.3 razy większą od dolnego by uzyskać 0.9V. Więc lepiej by było dać 39K
Pozdrawiam
Oczopląsu można dostać na tych Twoich schematach, ale i tak jestem wdzięczny za zainteresowanie tematemJony130 pisze:Nie ma lepszej symulacji jak zbudowanie układu w realu, model zbudowałem na płytce stykowej z wykorzystaniem LM358, bo gdzieś LM311 posiałem.e-lektryk pisze:Testowałeś ten układ (1.GIF) w jakimś programie?
I by układ działał poprawnie z LM358 musiałem wprowadzić drobne zmiany układowe.
I tak, jak masz jakąś diodę schottkiego (np. 1N5711) to montujesz wersję czerwoną.
Przy braku diody schottkiego montujesz obwód zielony.
A tak naprawdę to układ można uprościć do tej postaci "3.GIF".
Choć i tak ja bym się skłaniał ku tej prostej wersji z 3 tranzystorami z poprzedniego postu.
PS górny rezystor (33K) powinien mieć wartość ok 12.3 razy większą od dolnego by uzyskać 0.9V. Więc lepiej by było dać 39K
Pozdrawiam
Ja zastosowałem potencjometr 1K i rezystor 10K żeby można to było ładnie wyregulować, ale ograniczenie jest od 0 do niespełna 1.2 V, Testowałem też zwykły potencjometr do druku (100K) i też działa, chociaż jest problem z dokładnym wyregulowaniem.
Muszę zainwestować w płytkę stykową, chociaż czytałem, że są problemy z tymi płytkami.
Tak będzie dziobiąc z LM358N.e-lektryk pisze:więc czy ten 3.GIF będzie działał w tej wersji z LM358N. Co robią te diody czerwona i zielona na wyjściu?
Diody jak to diody służą do sygnalizacji stanu układu.
Zielona dioda akumulator rozładowany.
Czerwona dioda sygnalizuje, że trwa proces rozładowywania
Jak ma się dobrą płytkę stykową to nie ma się żadnych problemów.e-lektryk pisze:Muszę zainwestować w płytkę stykową, chociaż czytałem, że są problemy z tymi płytkami.
- Załączniki
-
- 3_678.gif
- (7.51 KiB) Pobrany 10050 razy
Nie pisz mi tu takich głupot.e-lektryk pisze:Użycie tranzystora PNP spowoduje, że 12 V będzie dochodziło bezpośrednio do dzielnika na jego środek, więc różnica potencjałów będzie wynosić około 12 V czyli nie będzie działać.
Jeśli podłączysz baterie o napięciu większym niż 0.9V i włączysz zasilanie to układ na pewno poprawnie zadziała. W innej sytuacji konieczna może być wciśnięcie przycisku reset.
Ta jest dobravito1 pisze:Możesz podać przykład dobrej płytki stykowej i gdzie można ją kupić ?Jony130 pisze: Jak ma się dobrą płytkę stykową to nie ma się żadnych problemów.
http://www.prodin.pl/p,9835,uniwersalna ... owa-1.html
No tak - sprawdziłem to jeszcze raz wlutowałem uszkodzony tranzystor, albo go wlutowałem na odwrót (każdy pdf pokazuje inne wyprowadzenia - to jest obłęd), albo gdzieś niechcący zrobiłem zwarcie, w każdym bądź razie się sfajczył, puścił smugę i musiałem wlutować inny. Teraz połączone jest niby ok, ale i tak układ się nie wyłącza na zasilaczu. Zapala się czerwona lampka gdy napięcie jest wyższe od znamionowego, później gdy napięcie spada lampka gaśnie i zapala się zielona, a gdy napięcie znowu wzrośnie zapala się czerwona, a nie powinna, więc będę musiał sprawdzić to jeszcze raz... znalazłem resztki z odsysacza między nogami scalaka więc może to będzie to.
Wygląda na to że wlutowałeś odwrotnie diody.
Po włączeniu zasilania bez baterii powinna zapalić się dioda zielona.
Teraz podłączenie baterii o napięcie większym niż 0.9V nie zmieni stan układu.
A to dlatego, że dodatkowy tranzystor PNP podaje pełne napięcie na nóżkę 6. ( W razie niepoprawnego działania w tej sytuacji, konieczne może okazać dodanie rezystora 1K szeregowo z kolektorem, choć model testowy działał poprawnie bez tego rezystora )
Więc napięcie na nóżce 6 na pewno będzie większe niż na 5.
A to na pewno zagwarantuje stan niski na wyjściu opampa.
Wciśniecie przycisku reset powinno zapalić diodę czerwoną (zatyka się tranzystor PNP) pod warunkiem, że napięcie na nóżce 6 jest większe od 0.9V.
Poczytaj sobie o zasadzie działania opampa
http://www.edw.com.pl/pdf/k01/46_08.pdf
A to dlatego, że dodatkowy tranzystor PNP podaje pełne napięcie na nóżkę 6. ( W razie niepoprawnego działania w tej sytuacji, konieczne może okazać dodanie rezystora 1K szeregowo z kolektorem, choć model testowy działał poprawnie bez tego rezystora )
Wciśniecie przycisku reset powinno zapalić diodę czerwoną (zatyka się tranzystor PNP) pod warunkiem, że napięcie na nóżce 6 jest większe od 0.9V.
- Załączniki
-
- 3_678_178.gif
- (7.66 KiB) Pobrany 8622 razy
Diody wlutowałem jak na schemacie.Jony130 pisze:Wygląda na to że wlutowałeś odwrotnie diody.
Mój układ pracuje tak: Po włączeniu świeci zielona, po podłączeniu aku świeci czerwona dopóki aku nie osiągnie napięcia referencyjnego (bynajmniej tak wychodzi na zasilaczu - przez jakiś czas świecą obie diody, później gdy napięcie spadnie poniżej referencyjnego świeci tylko zielona (jak przy braku podłączonego akumulatora). Reset u mnie nie działa w ogóle, poza tym układ sam się przełącza. Użyłem A1015 i C327 - efekt ten sam. Jakiego tranzystora PNP powinienem użyć? Przy rozładowywaniu aku prąd dochodzi do 0.5 A a miało być 0.3 A, więc chyba mi padł BC548 i dla tego tak jest jak jest.
Zrobiłem test na aku. Układ zatrzymuje się gdy Vbat osiągnie napięcie równe Vref. Zrobiłem pomiary między pinami i dla LM358N V1/4 = 3.37 V (1/4 - oznacza napięcie między pinami 1 i 4) V2/4 = 0.89 V (referencyjne) V3/4 = 0.89 V (akumulator). Układ zatrzymuje się w momencie gdy napięcie referencyjne zrówna się z napięciem akumulatora. Wtedy świecą obie diody, a reset nie działa w ogóle, więc jest zbędny. Sądzę, że układ będzie zachowywał się w ten sam sposób, bez tego całego ustrojstwa (pnp + reset + rezystor).
Wymieniłem jeszcze raz tranzystor PNP - tym razem na BC327 i efekt jest taki sam, reset nie działa, a układ pracuje jak napisałem wyżej. Dodanie rezystora też niczego nie zmieniło. Co powinien robić ten tranzystor?
Tranzystor PNP pracuje gdy na bazie napięcie jest niższe od napięcia na emiterze. Prąd przepływa z emitera do kolektora. Napięcie gdy świeci zielona dioda (układ nie pracuje) między pinami 1 i 8 LM358N wynosi 11.41 V, a gdy świeci czerwona wynosi 1.60 V. Te dwa rezystory 10k to klasyczny dzielnik napięcia, który dzieli je na pół. Gdy napięcie aku jest równe referencyjnemu świecą obie diody, a napięcie między pinami 1 i 8 wynosi 8.57 V. Układ powinien pracować po naciśnięciu resetu, ale pracuje bez naciskania i kończy pracę gdy świecą obie diody. A w zasadzie nie może jej skończyć :/ I nie zaczyna pracy od naciśnięcia resetu.
Natomiast układ z rysunku 12b jest
zupełnie nieprzydatny w praktyce. Bę−
dzie się on “zatrzaskiwał”, czyli wpadał
w jeden ze stanów nasycenia i trudno go
będzie wyprowadzić z tego stanu. - to cytat z tego PDF'a o opampach, więc chyba powinien być połączony + a nie - z wyjściem, żeby układ się zatrzymał. Chociaż nie wiem czy właśnie o to mi chodzi.
Zadaniem tranzystora PNP jest zatrzaśnięcie układu po rozładowaniu akumulatora (dodatnie sprzężenie zwrotne).
I nie wiem jakim cudem u ciebie nie włącza się tranzystor PNP.
Włączenie tranzystora PNP powinno zwiększyć napięcie na nóżce 2 do pełnego napięcie zasilania.
W moim modelu działo to bez problemu, choć jutro sprawdzę to raz jeszcze.
I najlepiej by było jak byś zrobił taki test:
1. Podłącz nóżkę 3 do masy.
I teraz dokonaj pomiaru napięcia na :
AD1 - nóżce 1
AD2 - nóżce 2
Aha i zasilasz układ z 12V tak ?
I pamiętaj że "japońskie i amerykańskie" tranzystory mają inny typ wyprowadzeń niż "europejskie" (BC/BD).
I nie wiem jakim cudem u ciebie nie włącza się tranzystor PNP.
Włączenie tranzystora PNP powinno zwiększyć napięcie na nóżce 2 do pełnego napięcie zasilania.
I najlepiej by było jak byś zrobił taki test:
AD1 - nóżce 1
AD2 - nóżce 2
Aha i zasilasz układ z 12V tak ?
I pamiętaj że "japońskie i amerykańskie" tranzystory mają inny typ wyprowadzeń niż "europejskie" (BC/BD).
Wpinałem tranzystor na różne sposoby. Ja mam układ rezystor - potencjometr do regulacji napięcia i było 12 V na pinie 2 ale potencjometr strasznie się grzał, aż poszedł z niego dymek - dalej działa ale tranzystor BC327 się spalił. Po dodaniu rezystora 1 k było ponad 5 V. Sprawdzę to jeszcze raz tyle, że nie wiem jakie są konkretnie wyprowadzenia w tym tranzystorze i to mnie najbardziej wkurza, bo mam 1000.000 datasheetów i w każdym piszą co innego, a ten tranzystor nie ma żadnych oznaczeń.
Układ zasilam z dobrego 12 V zasilacza uniwersalnego ze stabilizacją.
Pomiar:
- między 1 (+ miernika), a 2 (- miernika) = - 2.40 V
- między 1 (+), a 3 (-) = 1.33 V
- między 1 (+) a GND (-) = 1.33 V
- między 2 (+) a GND (-) = 3.73 V
Te (+) i (-) w nawiasach oznaczają końcówki miernika przyłożone do wyprowadzeń (+) to czerwona a (-) to czarna.
*W aplikacji użyłem tranzystora BC327-25 (hfe 400), zamiast rezystora 1K między kolektorem a napięciem referencyjnym wstawiłem rezystor 2.2K, napięcie referencyjne uzyskuję za pomocą 1K potencjometru zamiast rezystora 3.3K z Twojego schematu i 10K rezystora zamiast tego 33K.
e-lektryk napisał/a:
Użycie tranzystora PNP spowoduje, że 12 V będzie dochodziło bezpośrednio do dzielnika na jego środek, więc różnica potencjałów będzie wynosić około 12 V czyli nie będzie działać.
W oryginalnej aplikacji z LM393 dioda 1N4148 podbijała napięcie po zapaleniu się diody (gdy napięcie Vin wzrośnie powyżej 9V czyli Vref), co powoduje trwałe zatrzaśnięcie układu i świecenie diody LED, więc w tym wypadku zakończenie rozładowywania powinno trwale podbijać napięcie dochodzące do nóżki 2, a nie podbijać to napięcie od początku pracy układu, bo wtedy nic z tego nie będzie, bo zmiana Vin nie wpłynie na działanie układu. Dzieje się tak, bo tranzystor PNP non stop podbija napięcie referencyjne i jedynym przypadkiem, w którym nie podbija tego napięcia jest wciśnięcie resetu.

W PDF od BC327 napisali, że UBE (On) max to -1.2 V tranzystor pracuje cały czas nawet po wciśnięciu i puszczeniu resetu, a między B i E jest 0.67 V.
W końcu sprawdziłem ten tranzystor miernikiem i wyprowadzenia są na pewno dobrze (CBE). Zamiast 1k rezystora dodałem rezystor 2.2k między kolektorem a napięciem referencyjnym (pin 2), bo mój potencjometr 1k mocno się grzał i teraz jest 3.71 V napięcia referencyjnego. Po wciśnięciu przycisku układ odzyskuje napięcie referencyjne 0.90 V i zaczyna rozładowywać, ale gdy go puszczę układ wraca do stanu poprzedniego. Na pinie 2 pojawia się napięcie 3.71 V i układ przestaje rozładowywać akumulator. Więc mogę dodać, że układ zatrzaskuje się na dobre i nawet po podłączeniu akumulatora reset nie robi na nim większego wrażenia, bo po puszczeniu resetu układ się zatrzaskuje i przestaje rozładowywać.Jony130:
Zadaniem tranzystora PNP jest zatrzaśnięcie układu po rozładowaniu akumulatora (dodatnie sprzężenie zwrotne)
Układ zasilam z dobrego 12 V zasilacza uniwersalnego ze stabilizacją.
No dobra, mogę to zrobić, tyle, że nie wiem gdzie mam wykonać ten pomiar, tak to napisałeś. Między pinami 1 i 3 oraz 2 i 3 (3 podpięte do GND)? Czy między pinami 1 i 2?Jony130:
AD1 - nóżce 1
AD2 - nóżce 2
Pomiar:
- między 1 (+ miernika), a 2 (- miernika) = - 2.40 V
- między 1 (+), a 3 (-) = 1.33 V
- między 1 (+) a GND (-) = 1.33 V
- między 2 (+) a GND (-) = 3.73 V
Te (+) i (-) w nawiasach oznaczają końcówki miernika przyłożone do wyprowadzeń (+) to czerwona a (-) to czarna.
*W aplikacji użyłem tranzystora BC327-25 (hfe 400), zamiast rezystora 1K między kolektorem a napięciem referencyjnym wstawiłem rezystor 2.2K, napięcie referencyjne uzyskuję za pomocą 1K potencjometru zamiast rezystora 3.3K z Twojego schematu i 10K rezystora zamiast tego 33K.
e-lektryk napisał/a:
Użycie tranzystora PNP spowoduje, że 12 V będzie dochodziło bezpośrednio do dzielnika na jego środek, więc różnica potencjałów będzie wynosić około 12 V czyli nie będzie działać.
Jony130:
Nie pisz mi tu takich głupot.
Jeśli podłączysz baterie o napięciu większym niż 0.9V i włączysz zasilanie to układ na pewno poprawnie zadziała. W innej sytuacji konieczna może być wciśnięcie przycisku reset.
Przeczytaj to uważnie, parę postów wcześniej napisałeś mi, że gadam głupoty, a teraz piszesz, że pojawi się pełne napięcie zasilania (czyli 12V) i mówisz, że u Ciebie na modelu to działało. Jaki masz na myśli model? Bo parę postów wcześniej pisałeś, że układ nie powstał w programie do symulacji tylko przetestowałeś go w rzeczywistych warunkach.Jony130:
W oryginalnej aplikacji z LM393 dioda 1N4148 podbijała napięcie po zapaleniu się diody (gdy napięcie Vin wzrośnie powyżej 9V czyli Vref), co powoduje trwałe zatrzaśnięcie układu i świecenie diody LED, więc w tym wypadku zakończenie rozładowywania powinno trwale podbijać napięcie dochodzące do nóżki 2, a nie podbijać to napięcie od początku pracy układu, bo wtedy nic z tego nie będzie, bo zmiana Vin nie wpłynie na działanie układu. Dzieje się tak, bo tranzystor PNP non stop podbija napięcie referencyjne i jedynym przypadkiem, w którym nie podbija tego napięcia jest wciśnięcie resetu.
W PDF od BC327 napisali, że UBE (On) max to -1.2 V tranzystor pracuje cały czas nawet po wciśnięciu i puszczeniu resetu, a między B i E jest 0.67 V.
U sporo się napisałeś, ale skoro wykryłeś, że PNP cały czas jest otwarty to musisz zmniejszyć wartość rezystora zaznaczonego na niebiesko.
Choć jest to naprawdę niezwykłe ze tranzystor jest otwarty gdy napięcie na nóżce 1 wynosi 10.4V.
Na resztę pytań odpowiem jutro
Choć jest to naprawdę niezwykłe ze tranzystor jest otwarty gdy napięcie na nóżce 1 wynosi 10.4V.
Na resztę pytań odpowiem jutro
- Załączniki
-
- 3_678_178.gif
- (7.92 KiB) Pobrany 8433 razy