Witam,
troszeczkę przekształciłem kod ze strony, który podaje kolega i niestety mam mały problem. Nie wszystkie karty SD są przez niego widziane. Nie wiem jaka jest tego przyczyna. Posiadam kartę SD Kingstona 2GB, taką najzwyklejszą(niebieska). Próbowałem również na karcie SDHC SanDisk-a Extreme III. Niestety obie karty nie chcą współpracować. Próbowałem też z kartą MMCplus Transcend-a i tu wszystko pięknie działa. Później pożyczyłem kartę SDHC Kingstona Class 4 i tu również wszystko działa. Nie bardzo rozumiem czemu dwie pierwsze karty w ogóle nie chcą się zainicjować... Podczas inicjacji wyskakuje mi na ekranie mojego urządzenia błąd INIT ERROR, czyli karta nawet nie została poprawnie zainicjowana. Nie wiem ktoś może jak rozwiązać ten problem
Odpowiedzi na pytania, które podejrzewam, że zostaną zadane:
1. Częstotliwość SPI podczas inicjacji karty 250kHz.
2. Nóżka MISO nie ma podciągniętego wejścia poprzez rezystor do plusa zasilania.
3. Nóżki SCK, MOSI, SS są skonfigurowane jako wyjścia, konfiguracja dokonana przed włączeniem SPI.
4. Karta zasilana stabilizatorem impulsowym, napięcie 3,5V (czyli w zakresie obsługiwanym przez kartę).
5. Na wejścia karty czyli nóżki SCK, MOSI i SS podłączone są rezystory, które ustalają napięcie dla stanu wysokiego na ok. 3,45V.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-09-05, 18:11 ]
Witam ponownie,
znalazłem niewielki błąd w programie, który zmienił nieco działanie mojego urządzenia

Niektóre karty SD po wysłaniu komendy i odebraniu odpowiedzi, oczekują na kolejne 8 cykli zegarowych. Właśnie z tego względu karta SD Kingstona nie chciała współpracować. Niestety karta SDHC Extreme III SanDisk-a w dalszym ciągu nie działa.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-09-05, 20:16 ]
Witam,
chciałbym poinformować, że wszystkie karty działają poprawnie. Problem z tymi kartami wynikał z braku wysłania tego pustego bajtu. Dlaczego SDHC nie działała po zmianie

Dlatego, że wpisałem w złą część programu wysyłanie jednego bajtu. Należy go umieścić zawsze na samym końcu, po odebraniu pełnej odpowiedzi od karty. I wszystko działa jak trzeba.
Bardzo przepraszam za zamieszanie.
Pozdrawiam