Witam po przerwie (problem z netem)
Postanowiłem dokładnie przeanalizować artykuł o Fuse Bitach i dopatrzyłem się informacji
RSTDISBL (wartość początkowa 1) - Określa funkcję pinu Reset.
RSTDISBL Znaczenie
1 Pin PC6 używany jako wejście sygnału RESET
0 Pin PC6 używany jako zwykły port I/O
UWAGA! Należy starannie obchodzić się ustawianiem tego bitu konfiguracyjnego. Zaprogramowanie go wartością 0 skutkuje zablokowaniem sobie dostępu do mikrokontrolera poprzez programator szeregowy (w tym ISP). Aby taki mikrokontroler odblokować należy zastosować programator równoległy.
Zastanowiłem się, ale RESET działa mi OK, bo jest specjalny jumper i po zwarciu go z plusem układ się resetuje. ale pomyślałem by zaprogramować układ z LPT, gdyż program opisywany w artykule korzysta z LPT. Poza tym w książce programowało sie układ z BASCOM-AVR a nie z AVR studio. nie było też programatora więc po prosty łączyło się piny LPT z ISP zgodnie ze schematem:
Pin 5V (zasilanie) był podłączony do Portu gier (GAME PORT) ja nie mam takiego więc pomyślałem o USB (miałem kabel tylko z pinami zasilania ze starego podświetlacza). Dodam że masę kabla USB zwarłem z masą LPT czego autor nie zrobił z portem gier (tylko 1 kabelek). Jednak nie włączałem kompa i w ogóle nie sprawdzałem. Poza tym z programatora z artykułu też można skorzystać (i trzeba) ponieważ można ustawić porty LPT.
w miejscu STK200... trzeba wybrać Custom pins i poustawiać zgodnie z rysunkiem. tylko nie wiem co znaczy to SCK i czy to to samo co CLK (sygnał zegara)
Z tym pony progiem jeszcze zobacze (bo ma funkcje równoległego i szeregowego programowania)
Tylko nie wiem jaki posiada Pan programator...
AVT PROG2 tak naprawde to jest konwerter USB - RS232 i programator COM w jednym.
[ Dodano: 2010-09-01, 21:04 ]
A i jeszcze jedno.
nie jest możliwe, żebyś miał problemy z PonyProg'iem, chyba że ściągnąłeś złą wersję.
Proszę, oto link do wersji, z której korzystam: LINK.
Akurat wersję ściągnęłem dobrą (sprawdzałem). Tylko że zapewne korzystasz z programatora LPT gdyż napisałeś że wybierasz Paralell (równoległe) a ja korzystam (tak jak napisałem) z wirtualnego portu COM (mi się ustawiło COM4) czyli interfejsu szeregowego. jednak mogę sprawdzić na zmontowanym na drucikach łączu LPT.