Problem z ICL7106
Problem z ICL7106
Zmontowałem najbardziej typowy miliwoltomierz z datasheetu układu ICL7106 i tu wystąpił problem - po załączeniu zasilania napięcie na wyświetlaczu rośnie powoli do 199 mV, następuje przepełnienie i wyświetla się typowe -1. Także po załączeniu nie ma na wyświetlaczu 000, tylko rosnąca wartość kilkudziesięciu mV. Sprawdziłem wejście IN HI i IN LO - faktycznie, nie wiadomo skąd pojawia się na nim rosnące napięcie w mV. Sprawdziłem kilka układów - jest to samo. Co może być tego przyczyną?
Nie bedziesz mierzyl napiecia na zwartych wejsciach. Ale tez nie bedziesz mierzyl na wejsciach nigdzie nie podlaczonych, nie? Jak podlaczysz napiecie to bedzie dobrze mierzyc. Jak nie podlaczysz nic, to beda sie cuda dzialy. To tak jak bys mial znaczek pocztowy na wietrze i chcial mierzyc na jakiej jest wysokosci. Jak go puscisz to pomimo ze nie nadales mu jakiejs wysokosci bedzie sobie latal i wskazanie wysokosci bedzie latac razem z nim. Jak chcesz miec wysokosc zero, to musisz go przydepnac do chodnika
To samo jest z wejsciem - jak nic nie podlaczysz to kondensator ktory tam jest sie bedzie powoli ladowaz przez rozne upluwnosci i w koncu sie naladuje powyzej 200mV i miernik sie przepelni. Tak jak KrzyciekK pisze, wstaw rezystor rownolegle z wejsciem, np. 10k. To powinno zablokowac te cuda na wejsciu.