windows padł po aktualizacji linuxa
windows padł po aktualizacji linuxa
panowie i panie pomocy.
wczoraj zaktualizowalem linuxa do wersji 10.x i później kompa wyłączyłem. dzisiaj odpalam i chcę włączyć windę a tu lipa. xpek nie odpala się tylko powoduje ponowny restart. nawet nie da siię uruchomić trybu awaryjnego.
wczoraj zaktualizowalem linuxa do wersji 10.x i później kompa wyłączyłem. dzisiaj odpalam i chcę włączyć windę a tu lipa. xpek nie odpala się tylko powoduje ponowny restart. nawet nie da siię uruchomić trybu awaryjnego.
nie tylko na innej partycji ale też na zupełnie innym dysku.Goofy1991 pisze:Sama instalacja linuxa nie może Ci ot tak 'uszkodzić' systemu ponieważ operujesz tutaj na innej partycji
wersja linuxa to Ubuntu 10.04 LTS - Lucid LynxGoofy1991 pisze:co to za linux
nie wiem, po prostu zgadzałem się na to co proponuje zktualizator. robiłem to pierwszy raz więc nie wiem jak to miało się odbyć.Goofy1991 pisze:zapewne nie dodałeś do niego Windowsa
EDIT:
słuchajcie, odnośnie tytułu tegoz tematu, znalazłem gdzieś na stronie coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
Odratowujemy GRUBa po reinstalce Windowsa
Jeżeli mamy na dysku Windowsa i Linuxa i musimy zreinstalować Windowsa to po wykonaniu tej operacji stracimy menu wyboru GRUB, jednak możemy go przywrócić do życia, do tego potrzebujemy płytki Live CD oraz wiedzy na której partycji jest zainstalwe Ubuntu:
Uruchamiamy Live CD i tworzymy katalog (zakładamy że partcja z linuxem to hda5)
sudo mkdir /media/hda5
do którego montujemy partycję:
sudo mount /dev/hda5 /media/hda5
I na końcu instalujemy GRUBa
grub-install --root-directory=/media/hda5 /dev/hda
Po wykonaniu tej operacji resetujemy system i powinniśmy cieszyc się oknem wyboru systemu.skąd mam wziąć płytkę Live CD?
Nie, to by pomogło gdybyś nie mógł się dostać do Linuxa. Jeśli chodzi o Twój problem to poszukaj sobie jak poprawnie skonfigurować Grub i dodać do niego oba systemy.
Grub jest to taki bootloader, który instaluje się w sekorze MBR dysku twardego i za którego pomocą potem ładowany jest wybrany system operacyjny.
Zapewne nie dodałeś właśnie partycji Windowsa tylko samą Linuxową.
W ogóle to mało napisałeś, co wyświetla bootloader ? jakie masz tam wpisy w menu ?
Grub jest to taki bootloader, który instaluje się w sekorze MBR dysku twardego i za którego pomocą potem ładowany jest wybrany system operacyjny.
Zapewne nie dodałeś właśnie partycji Windowsa tylko samą Linuxową.
W ogóle to mało napisałeś, co wyświetla bootloader ? jakie masz tam wpisy w menu ?
no właśnie po aktualizacji linuxa nie ładuje się GRUB. natomiast ładuje się cały ekran samego wyboru systemu, czyli mam linijka pod linijką jak w DOS'ie że mogę uruchomić linuxa, jakieś tam testy pamięci i na samym dole jest winda, ale przy próbie wybrania systemu windows całość wraca ponownie do początku czyli test pamięci i znowu ładuje wybór systemu.
Zainstalowanie ponownie GRUB'a wydaje mi się dobrym rozwiązaniem 
nie wiem jaki jest powód takiego zachowania, ale ja tego nie robiłem tylko TY, dlatego teraz poszukaj sobie jak skonfigurować ponownie GRUB'a i jazda, w końcu jak chcesz używać Linuxa to trochę trzeba się nauczyć jego obsługi
Pisz jak coś nie tak.
nie wiem jaki jest powód takiego zachowania, ale ja tego nie robiłem tylko TY, dlatego teraz poszukaj sobie jak skonfigurować ponownie GRUB'a i jazda, w końcu jak chcesz używać Linuxa to trochę trzeba się nauczyć jego obsługi
Pisz jak coś nie tak.
Co do pobierania Ubuntu zobacz tutaj, ja na swoim komputerze mam zainstalowany Ubuntu 10.04PL Lśniący Lamparcik i jak na razie nie miałem z nim problemów. Do pobrania jest płyta CD ~ 700MB.
Linuksa zapoczątkował Linus Torvalds, a później "to się samo potoczyło" - to tak w ogromnym skrócie. Polscy studenci zapewne dostosowali Ubuntu 10.04 LTS do polskich realiów i powstała najnowsza dystrybucja nazwana jako Lśniący Lamparcik.
Linuksa zapoczątkował Linus Torvalds, a później "to się samo potoczyło" - to tak w ogromnym skrócie. Polscy studenci zapewne dostosowali Ubuntu 10.04 LTS do polskich realiów i powstała najnowsza dystrybucja nazwana jako Lśniący Lamparcik.
linuks jest na zagranicznych stronach bo ubuntu wydaje hamerykancka firma canonical i ona udostepnia serwery za darmo, dla swoich wersji jezykowych. system po aktualizacji nie chce wstac (windows) bo tym razem dochodzi jeden szkopul : w ubuntu 9.xx byl grub 1.5 , a w 10.04 jest grub 2 (to chyba drugie distro z tym bootloaderem) wiec do naprawy gruba przyda sie live cd z ubu 10.04 bo jak zapodasz starsze to nie bedzie sie zgadzala wersja gruba. popytaj na forum ubuntu, tam masz setki postow jak Twoj i na pewno pomoga. ja niestety smigam na debianie i mimo ze ubuntu sie od niego wywodzi, nie pomoge Ci bo mam gruba 1.5.
ewentualnie w pliku gruba recznie jako root zaadresujesz partycje z winda, ale to musze sprawdzic.
jak ustale to sie odezwe
PS kilka linkow :
http://forum.ubuntu.pl/
http://ubuntu-manual.org/downloads
jak poszperasz to jest tez polski podrecznik.
powodzenia
ewentualnie w pliku gruba recznie jako root zaadresujesz partycje z winda, ale to musze sprawdzic.
jak ustale to sie odezwe
PS kilka linkow :
http://forum.ubuntu.pl/
http://ubuntu-manual.org/downloads
jak poszperasz to jest tez polski podrecznik.
powodzenia
to jest to samo. polska wersja rozni sie paroma skryptami, ktore dodaly najpopularniejsze u nas softy.
mozesz to tak zaktualizowac.
PS. tak samo jak w tym kodzie ktory wkleiles mozesz podmontowac partycje windy i powinno wystartowac.tylko musisz znac jej adres. i wtedy reinstalka gruba, bo rozumiem ze lamparcika juz sciagnales ?
mozesz to tak zaktualizowac.
PS. tak samo jak w tym kodzie ktory wkleiles mozesz podmontowac partycje windy i powinno wystartowac.tylko musisz znac jej adres. i wtedy reinstalka gruba, bo rozumiem ze lamparcika juz sciagnales ?
ściągam. zostało jakieś pół godzinki i powinienem go mieć na kompie. natomiast jakby boję się samej podmiany i instalowania żeby nie padło wszystko.rozumiem ze lamparcika juz sciagnales ?
natomiast jest inna kwestia. nie mogę zamontować cdromu. wywala komunikat
Kod: Zaznacz cały
mount: special device /dev/scd0 does not existto w biosie zmien kolejnosc bootowania, nawet jesli masz cd-rom pierwszy, to zmien na przypadkowa, a potem znowu daj cd jako pierwsze. czasami dzieje sie tak, ze biosowi odwali. potem live poleci juz samo bez problemow 
bo oczywiscie wiesz, ze live sie odpala tak jakbys goly system instalowal? bo z Twojego posta zrozumialem, ze chcesz odpalic live spod dzialajacego ubu? jesli tak, to masz to zrobic zupelnie inaczej. czyli dac plytke w naped, zrestartowac kompa i w biosie ustawic boota z cd w pierwszej kolejnosci. potem na uruchomionym live-cd poprawiasz gruba
niestety co do jego lokalizacji to nie pamietam gdzie ona w ubu byla, bo wydaje mi sie ze to akurat jest inaczej jak w Debianie.
bo oczywiscie wiesz, ze live sie odpala tak jakbys goly system instalowal? bo z Twojego posta zrozumialem, ze chcesz odpalic live spod dzialajacego ubu? jesli tak, to masz to zrobic zupelnie inaczej. czyli dac plytke w naped, zrestartowac kompa i w biosie ustawic boota z cd w pierwszej kolejnosci. potem na uruchomionym live-cd poprawiasz gruba
niestety co do jego lokalizacji to nie pamietam gdzie ona w ubu byla, bo wydaje mi sie ze to akurat jest inaczej jak w Debianie.