Asembler

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
Goenitz
-

Asembler

Post autor: Goenitz » 23 sie 2010, 9:38

Mam zadanie w którym muszę zmienić liczbę (dec) co ma jeden bajt na liczbę w systemie bin, hex i oct. Nie mogę wykorzystywać operacji dzielenia, tylko przesunięcia. Czy mógłby prosić by mi ktoś w bardzo prosty sposób wytłumaczyć jak ja mam to zrobić? Dzięki z góry.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 23 sie 2010, 10:28

Może taka mała podpowiedź: dzielenie przez 2 w systemie dziesiętnym (dec) to to samo, co przesunięcie o 1 pozycję w prawo w systemie binarnym (bin). Najstarszy bit uzupełniasz zerem, najmłodszy ginie, resztę przesuwasz.

hex to bin pogrupowany w czwórki i te czwórki zastępujemy symbolami hexa, przykład:
37dec = 100101bin = 0010 0101bin (grupujemy w czwórki i uzupełniamy zerami do pełnej czwórki z lewej) = 25hex
cyfry 10, 11, 12, 13, 14, 15 to odpowiednio A,B,C,D,E,F

Oct to samo, co wyżej, tyle że grupujesz w trójki.

A jeżeli chcesz to zrobić w asemblerze (jak sugeruje temat) to najlepiej przesuwać w prawo ciągle i spisywać resztę na bieżąco, potem odczytujesz te reszty od końca i już masz bin. Grupujesz w czwórki/trójki i masz hex/oct.

Czyli przykład:
25dec
>> - przesunięcie o 1 pozycję w prawo
25 >> 1 = 12 r. 1
12 >> 1 = 6 r. 0
6 >> 1 = 3 r. 0
3 >> 1 = 1 r. 1
1 >> 1 = 0 r. 1
I od końca jedziemy:
25dec = 11001bin

I masz bin.
Hex/oct wystarczy pogrupować teraz i zastąpić czwórki/trójki bitów odpowiednimi cyframi.

Co do kodu w asm, na jaki procesor to ma być? Jeżeli 8051 to może pomogę i z kodem ;) Ale gotowca nie dostaniesz.

Goenitz
-

Post autor: Goenitz » 23 sie 2010, 12:44

Luminofor pisze: Co do kodu w asm, na jaki procesor to ma być?
Składnia Intela (kompilator tasm).
Luminofor pisze: Ale gotowca nie dostaniesz.
Za dobrze by mi było :grin:. I wtedy nic się nie nauczę :razz:. A oto chodzi w tym wszystkim by pod waszym okiem tu na waszym forum idąc za waszymi radami lub tylko Twoimi Luminofor napisać to.
Luminofor pisze: Czyli przykład:
25dec
>> - przesunięcie o 1 pozycję w prawo
25 >> 1 = 12 r. 1
12 >> 1 = 6 r. 0
6 >> 1 = 3 r. 0
3 >> 1 = 1 r. 1
1 >> 1 = 0 r. 1
I od końca jedziemy:
25dec = 11001bin
Czyli to będzie coś takiego:

mov al, 25 ; a tu trzeba wartość podawać binarnie (w tym wypadku 11001) czy tak normalnie pisać 25?
shr al, 1
shr al, 1
shr al, 1
shr al, 1
shr al, 1

W takim wypadku gdzie pojawia się ta reszta z tego przesunięcia o której mówisz i jak ją można wziąć od końca i wypisać na ekran?
Za pomocą pętli i przerwania int 21h bit po bicie? np.

mov dl, reszta
mov ah, 02h
int 21h

Jeden obrót pętli i wypisuje 1. Drugi obrót i znowu 1. Trzeci i 0 i tak długo aż powstaje liczba 11001 z tych 25 dec?
Luminofor pisze:hex to bin pogrupowany w czwórki i te czwórki zastępujemy symbolami hexa, przykład:
37dec = 100101bin = 0010 0101bin (grupujemy w czwórki i uzupełniamy zerami do pełnej czwórki z lewej) = 25hex
cyfry 10, 11, 12, 13, 14, 15 to odpowiednio A,B,C,D,E,F

Oct to samo, co wyżej, tyle że grupujesz w trójki.
A jaką opcją się to grupuje w trójki, czwórki i dopisuje zera?

Powiedz mi proszę jeszcze jak stworzyć bufor na tą 8-bitową liczbę tak by nie można było podać liczby większej czy wpisać jakiegoś znaku.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 23 sie 2010, 12:56

Goenitz pisze:Składnia Intela (kompilator tasm).
Czyli asembler 8086... Niestety tego asm znam w stopniu mizernym, 8051 juz całkiem całkiem.
Goenitz pisze:Za dobrze by mi było :grin: . I wtedy nic się nie nauczę :razz: .
No właśnie. :razz:
Goenitz pisze:Czyli to będzie coś takiego:

mov al, 25 ; a tu trzeba wartość podawać binarnie (w tym wypadku 11001) czy tak normalnie pisać 25?
shr al, 1
shr al, 1
shr al, 1
shr al, 1
shr al, 1

W takim wypadku gdzie pojawia się ta reszta z tego przesunięcia o której mówisz i jak ją można wziąć od końca i wypisać na ekran?
Niestety nie znam zbytnio tego asemblera x86
Ale pierwszy link w google:
http://rudy.mif.pg.gda.pl/~bogdro/dos/a_kurs13.htm
Niech na początku AX = 1010 0101 1010 0101 (A5A5h).
...
Instrukcja SHR działa w drugą stronę niż SHL: bit zerowy jest umieszczany we fladze CF, każdy inny bit wchodzi na miejsce bitu młodszego o 1, a do najstarszego bitu wkładane jest zero.
Dlatego teraz po wykonaniu SHR AX,1 w rejestrze AX będzie 0001 0110 1001 0100 (1694h), bo poprzednie bity AX przesunęliśmy o 1 miejsce w prawo, oraz CF=0.
Podawać binarnie raczej nie trzeba, a z cytatu wynika, że resztę masz we fladze CF - musisz ją sobie po każdym przesunięciu gdzieś przepisać np. do jakiegoś rejestru bo przy następnym przesunięciu ulegnie nadpisaniu. Przepisujesz i przesuwasz w lewo żeby zrobić miejsce dla następnej reszty, i dodajesz or'em żeby znowu nie nadpisać poprzednich reszt.
Goenitz pisze:Za pomocą pętli i przerwania int 21h bit po bicie? np.

mov dl, reszta
mov ah, 02h
int 21h

Jeden obrót pętli i wypisuje 1. Drugi obrót i znowu 1. Trzeci i 0 i tak długo aż powstaje liczba 11001 z tych 25 dec?
Tu niestety nie pomogę - assembler 8086 nie jest moją mocną stroną, preferuję asm 8051 ;)
Goenitz pisze:A jaką opcją się to grupuje w trójki, czwórki i dopisuje zera?
Musisz to sam wymyślić, gotowej funkcji w asemblerze na to nie ma ;)
W 8051 było coś takiego jak LOW/HIGH i tam to chodziło chyba o górny/dolne 4 bity z bajtu ale pewny nie jestem. Może w 8086 jest coś podobnego. Zawsze możesz zastosować "maskowanie" tzn. robisz maskę 1111 0000 i dajesz logicznego and'a i już masz 4 starsze bity.
Goenitz pisze:Powiedz mi proszę jeszcze jak stworzyć bufor na tą 8-bitową liczbę tak by nie można było podać liczby większej czy wpisać jakiegoś znaku.
Bufor możesz stworzyć w jakimś rejestrze pomocniczym. A i instrukcje skoków warunkowych też ktoś po coś wymyślił. ;) I kod ASCII też.

P.S. z kodem pod 8086 Ci nie pomogę, ale przedstaw algorytm słowami to się wypowiem :)

Goenitz
-

Post autor: Goenitz » 23 sie 2010, 22:05

Luminofor pisze: P.S. z kodem pod 8086 Ci nie pomogę, ale przedstaw algorytm słowami to się wypowiem :)
Tylko, że jeszcze nie mam pomysłu na algorytm. Nawet nie widzę w swojej głowie jeszcze jak taki programik konwertujący ma wyglądać.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 24 sie 2010, 0:17

Myślę, że podpowiedziałem Ci wystarczająco.
Możesz próbować też na google z hasłami typu "dec to hex converter asm" i podpatrzeć, jak inni to zrobili.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 24 sie 2010, 16:38

W sumie każda książka o Z80 (poza instrukcjami rozszerzonymi) czy 8080/85 odpowie na twoje pytania, bo jak dobrze pamiętam procesory 8086/88 są wstecznie kompatybilne z 8080/85 czyli wykonają program dla niego napisany, przy czym trzeba pamiętać o specyficznym sposobie adresownia pamięci w x86.
Jeżeli nie możesz używać instrukcji mnożenia i dzielenia, to napisz sobie 2 procedury które będą to robiły instrukcjami przesunięć.
Ps. gdzieś mam wydruk gotowej biblioteki arytmetycznej dla 8080, muszę poszukać. SIN, cos, BCD<>BIN, mnożenie, dzielenie i coś tam jeszcze.
Pocedura konwersji 6 znaków ASCII reprezentujących liczbę ósemkową na 16-bitową wartość przekazywaną do pary HL.
UWAGA I:
Nie sprawdza się poprawności znaków i ewentualnego przekroczenia pojemności pary HL.
UWAGA II:
Przepisywałem ze starego Xero wiec mogłem się przypadkiem gdzieś pomylić. Procedura jest wycinkiem całej biblioteki dla I8080.

Kod: Zaznacz cały

ASOCT: PUSH PSW ; PRZECHOWAJ REJESTRY
            PUSH B
            PUSH D
            XCHG       ; INDEKS DO DE
            LXI H,0     ; W HL BEDZIE WYNIK
            MVI B,6    ; LICZNIK PETLI NA 6 ZNAKOW
PETLA:  LDAX D     ; ZNAK W AKUMULATORZE            
            ANI 177Q  ; ZERUJ BIT PARZYSTOSCI
            SUI 60Q    ; KONWERSJA ZNAK ASCII->CYFRA
            ORA L       ; SKLADANIE WYNIKU
            MOV L,A