c i asemler jak zacząć
c i asemler jak zacząć
powiem od szczała z mikro kontrolerami dopiero zaczynam i niestety już drugi dzień szukam konkretnych materiałów na ten temat i chciałbym się spytać jaki program polecają koledzy do programowania w tych dwóch językach i w jakie książki warto się zaopatrzyć nie tylko na start??
Jeśli chodzi o AVRy to książka: Andrzej Pawluczuk "Sztuka programowania mikrokontrolerów AVR" - jeden tom teoria, drugi programy dość rozbudowane. Do tego taka stronka: http://mikrokontrolery.net/index.htm
-
keruseykaryu
Możliwości jest. W zasadzie to program "wszystko w jednym" to jest jeden: AVR Studio 4.18 SP3. Może już nie długo zostanie oficjalnie wypuszczona atmelowska wersja kompilatora AVR-GCC (jako następstwo przejęcia projektu WinAVR). Wersje beta - ale działające - można znaleźć w sieci na stronach norweskich Atmela.zaba pisze:chciałbym się spytać jaki program polecają koledzy do programowania w tych dwóch językach i w jakie książki warto się zaopatrzyć nie tylko na start??
W AVR Studio będziesz mógł pisać programy w C jak i w asemblerze. Będziesz je mógł kompilować, a potem testować. Choć AVR Studio bez JTAG-a (łączysz się z procesorem i go podglądasz) to jak człowiek bez jednej ręki. Warto zainteresować się jakimś modulum uniwersum w stylu AVR Dragon, które zresztą drogo nie kosztuje. A pomaga.
Oczywiście zawsze możesz sobie pobrać ostatnią wersję WinAVR i AVRA, i pisać w notatniku, albo w innym edytorze programy, a potem wydać "z palca" odpowiednie polecenie (MAKE, AVRA.EXE program.asm). Ale to czasem jest bardzo skomplikowane. No i odstraszające dla raczkujących w tym temacie.
Szimon już wspomniał o książce kolegi Andrzeja. Do kompletu dorzuciłbym jeszcze książki Rafała Baranowskiego "Mikrokontrolery AVR... w praktyce" (Dwie książki, jedna o ATmega, druga o ATtiny). Oraz taką skromną (i obecnie jedyną) pozycję stricte o AVR-GCC: Andrzej Witkowski "Mikrokontrolery AVR, programowanie w języku C". Warto ją mieć, bo są pewne zagadnienia, o których na kursach w sieci nie piszą.
Właściwie to trudno powiedzieć że ta czy tamta książka jest dobra do nauki.
Czytając samą książke niewiele sie nauczysz.
Na początek najlepiej wyznacz sobie jakieś zadanie, np linijka diod z efektownym wyświetlaniem i wszelkimi metodami staraj sie je zrealizować.
Na pewnym etapie zdobywania doświadczenia stwierdzisz, że najlepszym źródłem informacji będzie dokumentacja do kompilatora.
Czytając samą książke niewiele sie nauczysz.
Na początek najlepiej wyznacz sobie jakieś zadanie, np linijka diod z efektownym wyświetlaniem i wszelkimi metodami staraj sie je zrealizować.
Na pewnym etapie zdobywania doświadczenia stwierdzisz, że najlepszym źródłem informacji będzie dokumentacja do kompilatora.
podstawy i przykładowe programy znajdziesz na tej stronie.
Decyzja padła na asemblera, głównie chodzi o podstawy, bo jeśli tego się nauczę to mogę programować prawie dowolny układ znając jego budowę wewnętrzną i listę komend.
Asembler właściwe dla tego, że znalazłem świetną książkę. Na początek pewnie zacznę od AVR-ów, ale PICi też chętnie bym ugryzł, myślałem też o procesorach sygnałowych, ale to już przyszłość
Tak w ogóle witam kolegę na forum
Asembler właściwe dla tego, że znalazłem świetną książkę. Na początek pewnie zacznę od AVR-ów, ale PICi też chętnie bym ugryzł, myślałem też o procesorach sygnałowych, ale to już przyszłość
Tak w ogóle witam kolegę na forum
-
keruseykaryu
Niekoniecznie oznacza to trzykrotną naukę od nowa. Masz kilkadziesiąt, może do ok. setki, mnemoników do nauki, co wielką sztuką nie jest. A budowy i możliwości układu i tak musisz się naumieć, nawet przy językach wysokiego poziomu. Nie twierdzę, że asembler jest idealnym językiem, bo nie jest. Ja programuje w asemblerze AVRy i czasami mnie szlag trafia. Jednakowoż operowanie bezpośrednio na rejestrach sterujących pracą jednostki często oznacza program sprowadzający się do właśnie do ustawień parametrów pracy i kilku procedur/przerwań. Wiem, że teraz nie jest zbyt kosztowny procesor z większą ilością pamięci, ale czasem zależy nam na ograniczeniu jej zużycia do minimum, np. w przypadku rozbudowanego bootloadera, gdzie jesteśmy mocno ograniczeni pamięcią.
Żeby nie było wątpliwości powtórzę: Asembler nie jest idealny i dobrze jest oprócz niego umieć napisać coś w C. Ale asemblera opanować.
Żeby nie było wątpliwości powtórzę: Asembler nie jest idealny i dobrze jest oprócz niego umieć napisać coś w C. Ale asemblera opanować.