HP 6000 system nie bootuje - czy to już jest koniec?

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

HP 6000 system nie bootuje - czy to już jest koniec?

Post autor: timo66 » 15 sie 2010, 10:29

Witam

Od tygodnia "walczę " z przywróceniem bootowania laptopa z HDD , ale po kolei.

Laptop to HP DV6000,
Zainstalowane systemy to Vista Home + Ubuntu 10.04LTS. Wszystko przebiega pomyślnie ładuje grub'a a potem "zwiecha" dysk się wyłącza i systemu nie ładuje. Uruchamiając recovery mode wyskakuje
Checking "hlt" instruction ... OK.
ACPI: Core revision 20090521
i na tym się kończy nic dalej się nie dzieje

Programem biosowym sprawdziłem RAM - OK , HDD- OK, prawdopodobnie Akku zablokował komputer , ma już prawie 3 lata, a i trzymał co najwyżej do 5minut. Botowanie systemu z płyty początkowo nie było możliwe, tylko z pamięci flash pod USB. Z dysku wszystkie dane odzyskałem, sformatowałem część dysku [ Ubuntu + partycja z grubem ]. Po tej operacji można było już normalnie botować system z CD , zainstalować system , ale botowanie z HDD dalej jest zablokowane. Gdzie powinienem szukać zapisanych zmian przez pamięć z akku ? W biosie ? Dodam jeszcze że ten błąd ACPI pozornie jest związany z bugiem w krenelu , co w moim przypadku na pewno nie jest ten problem.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 15 sie 2010, 12:19

Może wyjmij baterię, podłącz zasilanie sieciowe n kablu i dopiero próbuj?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 15 sie 2010, 13:15

Zapomniałem wspomnieć że laptop odpalam bez akku , akku jest w częściach pierwszych , z elektroniki to mogę powiedzieć że oparta jest na układzie maxima , brak jakiejkolwiek pamięci no chyba że jest w układzie maxima czego się nie doczytałem

[ Dodano: 2010-08-15, 14:29 ]
a jednak jest zawarty eeprom w tym max'ie ;/ max1781 , pytanie teraz czy jak podmienię ogniwa to czy akku wystartuje ??? nie uśmiecha mi się kupować do starego laptopa akku w cenie 500pln.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 15 sie 2010, 20:38

timo66 pisze:pytanie teraz czy jak podmienię ogniwa to czy akku wystartuje ??? nie uśmiecha mi się kupować do starego laptopa akku w cenie 500pln.
Jak podmienisz ogniwa na zdrowe i podłączysz zgodnie z zasadami (w sterowniku jest więcej wyprowadzeń niż tylko + i -, ważna jest kolejność ich podłączenia/odłączenia!) to scalak wystartuje. Jeśli rozebrałeś bakterię i odłączałeś co popadnie jak było wygodnie to marnie widzę akcję reanimacji tego aku.
Baterie do HP były zwykle przyjazne w regeneracji. Ale jak potraktować je brutalnie to są bardzo problematyczne, bo ten MAX blokuje się na amen.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 15 sie 2010, 22:19

Na razie co zrobiłem to wydłubałem pół plastikowej obudowy, wszystko jest ładnie połączone, w sensie elektrycznym. Tak mi wpadł taki [dziwny] pomysł do głowy by podać na ogniwa odpowiednie napięcia celem odblokowania tylko akku i całego laptopa. Więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne. Dlaczego taki dziki zabieg ? A no dlatego że cena nowych sześciu ogniw jest dość zaporowa, biorąc pod uwagę że laptop od nowości może z 20 razy chodził na samym akku, pozostały czas z zasilacza.

Teraz pytanie czy można tak oszukać tego max'a podając mu odpowiednie napięcia na ogniwa zamiast same ogniwa ?

Bo jeśli dobrze rozumiem, to przy reanimacji należy najpierw dołączyć równolegle nowe ogniwa, a później odłączyć stare?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 15 sie 2010, 23:56

Do sterownika idą dwa grube przewody mocy (+/-) i kilka cieńszych do kontroli napięć na poszczególnych ogniwach.
W większości przypadków najpierw odłączasz kolejno napięcia od + do 0, a następnie podłączasz nowe kolejno od 0 do +.
Nie wiem jednak jak postępować przy tym konkretnym układzie, lepiej to sprawdź dwa razy bo mogę się mylić.

Jeżeli układ nie jest już zablokowany (i masz całe wszystkie bezpieczniki) to możesz podać zewnętrzne zasilanie na pakiet.
Naładuj każde ogniwo do ok. 4V a następnie podłącz do końców pakietu odpowiednie napięcie.
Wspomniałeś o 6 ogniwach, prawdopodobnie masz pakiet 3 ogniwa szeregowo, 2 równolegle, więc napięcie będzie 12V.

Tylko ostrożnie.
3,5V to granica rozładowania a 4,2V to granica pełnego naładowanie. Przekraczanie tych napięć może być niebezpieczne :!:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 16 sie 2010, 9:09

Max może sam w sobie być zablokowany, z tego co pamiętam kiedyś na elektrodzie chłopaki walczyli z tym i jedyna opcja "podmiany" była taka że najpierw podłączali nowe ogniwa, dopiero później odpinali stare. No i sam max mógł uznać że ogniwa są padnięte i bez jego przeprogramowania możesz nic nie wskórać. Możesz podać napięcia poszczególnych ogniw i jakieś foto tej baterii?

No i przede wszystkim nie próbuj resetować maxa zwierając nóżki jego zasilania- to na 100% zablokuje go.
M@rek pisze:Tylko ostrożnie.
3,5V to granica rozładowania a 4,2V to granica pełnego naładowanie. Przekraczanie tych napięć może być niebezpieczne :!:
dla jakich ogniw jest to napięcie? :lol:

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 16 sie 2010, 9:16

Tak zgadza się są to 3 pary ogniw połączonych równolegle-szeregowo [foto]

2 pary mają po 3,76V jedna 4V , z akku Li-Jon już miałem do czynienia i jestem świadomy ładowania tego typu ogniw. Zagadką jak dla mnie jest dalej co się stanie z sterownikiem jak na nieodłączone ogniwa podam [ na te 3,76V] 4V. Ciężko jest rozgryźć układ połączeń ponieważ ścieżki są "zalakowane" na biało i wszystkie lutowane miejsca są zalane bezbarwnym klejem/lakierem.
Załączniki
akku.jpg

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 16 sie 2010, 12:25

Maxim twierdzi, że w tym układzie siedzi procesor :shock:
Key Features
* Accurate Fuel Gauge Uses V to F Method
o < 1µV Input Offset Voltage
o < 1% Gain Accuracy
o No Calibration Required
* 8-bit RISC Microcontroller Core
* 12k Bytes of Program/Data EEPROM

* 64 Bytes of Byte Writeable EEPROM
* 264 Bytes of RAM
* Watchdog Timer
* ICE for Firmware Debugging
* Integrated Development Environment (IDE)
o C Compiler
o Inline Assembler
* Eliminates Separate Primary-Protection IC
o Individual Cell Voltage Measurements with 0.5% accuracy
o Built-In Protection MOSFET Gate Drivers
o 8% Accurate Overcurrent Protection
o Programmable Over-Current Delay Timers
* SMBus v1.1-Compliant, with Master Capability
* Typical Operating Current < 120µA
* Typical Shutdown Current < 10nA
* Integrated 32kHz Oscillator: No Crystal
* Fully Integrated LDO (VIN = 4V to 28V)
Dużo zależy od programu w tym procesorze. Właściwie lepszym wyjściem było by rozładowanie jednej pary z 4V do 3.76V a następnie naładowanie całości normalnie w laptopie.

Prawda jest taka, że akumulator padł a producenci lubią zabezpieczać produkty przed podróbkami i nieautoryzowanym serwisem :evil:

joon pisze:dla jakich ogniw jest to napięcie? :lol:
W laptopach na 99% są ogniwa litowe (litowo-jonowe lub litowo-polimerowe).
Ni-Cd i Ni-MH mają kiepski stosunek pojemność/waga i pojemność/wymiary oraz nie lubią szybkiego ładowania.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 16 sie 2010, 17:05

Wszystkie ogniwa podładowałem do 4V , nie odłączając ich od układu . Efekt jest taki sam jak był wcześniej. Przy bootowaniu wyskakuje błąd ACPI : Core....... , więc bez ingerencje w MAX1781 i programowanie go czy zmienianie ustawień w pamięci nic chyba nie zdziałam. Jedynie co mi przychodzi do głowy to albo format dysku, albo wgrywania nowego BIOSu - zależnie gdzie jest uruchamiana funkcja zarządzania energią ACPI .

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 16 sie 2010, 18:48

ACPI jest w biosie

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 23 sie 2010, 21:01

Postanowiłem nie ruszać biosu, na maxa też na razie nie mam sposobu. Problem obeszłem z drugiego końca - mianowicie system zainstalowałem z pendriva, a gruba zainstalowałem na innym pendrivie. Takim sposobem laptop jest w stanie funkcjonalności jak z przed "incydentu".

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 24 sie 2010, 8:46

A ja sprawdziłbym dysk twardy w innym komputerze, zresztą łatwo się można przekonać, wystarczy wyjąć dysk z laptopa i z cd odpalić jakąś wersję linuksa live cd. Jeśli pójdzie to już dobra droga. Miałem już jeden podobny przypadek. A dysk sprawdź na innym komputerze, bo mało prawdopodobne aby bateria blokowała laptopa.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 sie 2010, 18:53

kris74, Proponuje przeczytać cały temat, albo przynajmniej pierwszy post.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 25 sie 2010, 15:31

Poczytałem, dysku na innym sprzęcie nie sprawdziłeś, nie użyłeś żadnego programu do tego.
Dysk może mieć błędy których durny bios nie pokaże, może też być źle założona partycja.

ODPOWIEDZ