Cewka na 910 H

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 09 sie 2010, 17:12

zaba pisze:nie sądzę żeby żaden stabilizator dal tak niskie tętnienia
Ta, na pewno nie da. 78XX tłumi tętnienia zasilania ok 60dB (tysiąc razy), LM317 80dB (10-tysięcy).
Podobnie mój stabilizator ZT-980-M :
Napięcie szumów i tętnień przy stabilizacji napięcie mniejsze niż 400uVsk

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 09 sie 2010, 21:02

Luminofor pisze:
c4r0 pisze:Do filtrowania tetnien stosuje sie cos takiego jak STABILIZATOR.
Dziwne.. zawsze byłem przekonany, że do filtrowania tętnień stosuje się filtr z kondensatora, a stabilizator jest do utrzymania stałej wartości napięcia niezależnie od pobieranego prądu...
Tak, stabilizator stabilizuje napiecie, ale t oznaczy, ze rowniez filtruje tetnienia.
zaba pisze:Bo ten układ nie ma przewidzianego stabilizatora i nie sądzę żeby żaden stabilizator dal tak niskie tętnienia
A co Ty w ogole chcesz tym zasilac?

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 09 sie 2010, 22:20

Wszystko, co wpadnie mi w łapy, tzn. chce zbudować zasilacz laboratoryjny

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 09 sie 2010, 23:54

To go zbuduj tak jak wszyscy to robia, a nie z cewka 900H...

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 10 sie 2010, 20:55

No właśnie rzecz w tym, że wole zrobić to tak niż kombinować i stabilizatorami

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 11 sie 2010, 16:49

No tak, czyli wolisz zrobic tak, jak nikt inny nie robi, z cewka wielkosci wiadra i do tego i tak nie dzialajaca poprawnie (duza rezystancja jest nieunikniona), zamiast "kombinowac" ze sprawdzonym i powszechnie stosowanym sposobem, o ktorym wszelkie informacie sa powszechnie dostepne? ...

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 11 sie 2010, 20:45

c4r0 pisze:(...) z cewka wielkosci wiadra
900H... Dodaj jeszczę trochę wielkości ;)
c4r0 pisze:(...)duza rezystancja jest nieunikniona
E tam. Wystarczy użyć srebrnych drucików do nawijania.
c4r0 pisze:(...)zamiast "kombinowac" ze sprawdzonym i powszechnie stosowanym sposobem...
...pokombinuj jak toto usraństwo chłodzić, bo jak przepuścisz kilka A, to może wyjść całkiem wydajna grzałka. A tak na serio, to po jakiego grzyba tak kombinować? dużo skuteczniejszym i o wiele tańszym sposobem było by zastosowanie odpowiednio dużych kondensatorów filtrujących. Jeśli już tak bardzo chcesz tą cewkę, to taka 2H była by aż nad to - tutaj już były by problemy z doborem drutu do nawijania z racji amperażu.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 12 sie 2010, 23:47

Widzę, że więcej konkretów nie osiągnę, ja tu nie mówi o 4 miejscach po przecinku, ale o kilku dziesięciu, kondensatory są niczym w porównaniu do układów filtrujących z cewkami.

Czemu robie coś takiego, bo gdyby wszyscy robili wszystko najkrótszą drogą nikt dziś nie wiedziałby, co to tranzystor

Skoro nic już pożytecznego się nie dowiem to temat jest do zamknięcia

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 13 sie 2010, 5:27

Nie rób tutaj fochów tylko posłuchaj co ludzie Ci mówią, a jeśli się nie zgadzasz to wyjaśnij dlaczego. Ja na przykład nie rozumiem w ogóle po co to robić. Mówisz, że cewki są lepsze do filtrowania niż kondensatory - może jakieś konkrety, liczby albo charakterystyki? Filtracja pasywna polega na gromadzeniu energii, gdy ze źródła przychodzi jej za dużo, i oddawaniu jej, gdy przychodzi za mało. Kondensatory magazynują energię w polu elektrycznym, więc nadają się dobrze do filtrowania napięcia. Cewki gromadzą energię w polu magnetycznym, więc nadają się do filtrowania prądu - tętnień prądu. Tak więc, jeśli budujesz zasilacz dający stałe napięcie, używasz kondensatorów. Jeśli budujesz zasilacz dający stały prąd, dajesz cewkę. Jeśli Twój zasilacz ma być zasilaczem warsztatowym, to na wyjściu ma mieć stabilizowane napięcie, a nie prąd, dlatego stosowanie tutaj cewki NIE MA SENSU!!! Mam w głowie jeszcze trochę na ten temat, ale nie do końca wiem jak się wysłowić (często mam ten problem). Więc powtarzam, albo wyjaśnij jeszcze raz dokładnie co to ma być za zasilacz, jeśli nie zrozumiałem, przedstaw konkretne argumenty mówiące o przewadze cewki w tym konkretnym zastosowaniu, albo przeczytaj jeszcze raz co jest tu napisane i zrób ten zasilacz normalnie...

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 13 sie 2010, 8:50

Nie wiem po co tyle kombinować ja mam najprostszy układ 2xLM7805 i LM317 i w zupełności mi to wystarcza, chyba ze masz zamiar testować wzmacniacze i inne prądożerne urządzenia. Jeśli zajmujesz się elektronika hobbystycznie to nic lepszego ci nie potrzebne.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 13 sie 2010, 17:53

W moich planach jest zasilacz o stabilizacji i prądowej i napięciowej, sterownika jeszcze nie wybrałem i dopiero testuje jakieś konkretniejsze rozwiązania.

Wiem, że filtry typu L czy (pi) są rzadkością, ale w gruncie rzeczy zawierają w sobie kondensatory jak zwykle filtry, ale obecność cewki zwiększa jakoś filtrowania, o obliczeniach pisałem wcześniej odrobinkę, mogę podać pełne obliczenia, jeśli koledzy chcą i to kilku rodzajów filtrów.

Niestety nie mam oscyloskopu żeby sprawdzić, co dzieje się przy nie dopasowaniu cewki, myślę, że spada wydajność filtru, ale z drugiej strony mona konstruować filtry wielo stopniowe, co zwiększa jakoś działania filtru. Więc szukam kompromisu pomiędzy wielkością a indukcyjnością

maxzwp
-

Nie tędy droga

Post autor: maxzwp » 13 sie 2010, 18:26

:arrow: zaba
Czy zastanawiałeś się przed czym ma chronić ten filtr w zasilaczu?

Jeżeli przed tętnieniami, to wiedz że te powstają na wskutek doładowywania przez prostownik kondensatorów. A są tym większe, im szybciej kondensator jest rozładowywany przez obciążenie. Tętnienia maleją ze wzrostem pojemności kondensatora i wzrostem rezystancji obciążenia!. W praktyce dla obciążenia rzędu 10k i więcej nie ma sensu budować filtrów przeciwko tętnieniom.

Układy cyfrowe, mimo że są dosyć ekonomiczne jeśli chodzi o zużycie prądu, to wymagają zasilania o większej wydajności prądowej niżby się wydawało. Powodem jest pobieranie prądu w krótkich impulsach. Duży kondensator, o małej rezystancji i indukcji wewnętrznej (Low ESR i Low ESL), skutecznie zapewnia dużą wydajność prądową w impulsie.

Na zakłócenia "radiowe" starczy prosty filtr LC lub LRC z małą cewką (nawet koralik ferrytowy) + kondensator ceramiczny.

Podsumowując, ta wielka cewka jest Ci do niczego nie potrzebna (nawet 1mH to za dużo!). Zbuduj zasilacz o dużej wydajności prądowej, użyj porządnych kondensatorów na prostowniku i wyjściu, dodatkowo daj małe koraliki i masz wypasiony, uniwersalny zasilacz (jego parametry będą istotnie zależeć też od układu stabilizacji).

Pozdrawiam
maxzwp

PS
Warto zerknąć tu:
https://elportal.pl/ea/zasilacze.html
http://www.edw.com.pl/pdf/2003/edw_2003_08_s24.pdf

PS.2
Pisałeś że chcesz zasilać obciążenie 1MOhm (ciekawi mnie co to może być). To przy 10V kablem z zasilacza popłynie 0.01mA. Bałbym się, że indukujące się prądy w kablu zasilającym będą miały większy wpływ na zasilanie niż filtr.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 14 sie 2010, 21:40

Dobra a co ze stanami niskimi wtedy rezystancja skacze, a co jak będę testował mały wzmacniacz pobierający 3A i powiedzmy 20V albo nawet 30V wtedy tętnienia się pojawią i właśnie o ten fragment mi chodzi, jeśli mam zejść poniżej 10k to potrzebuje cewki zaledwie 9,1H a przy 1k 1H i taka cewka jest wykonalna mogę przedstawić obliczenia wyższości takich filtrów nad samym kondensatorem i wole się nad tym projektem pomęczyć, bo ma dużo dodatków zabezpieczenie prądowo-napięciowe stabilizacje również prądowo-napięciową i takie bajery jak pomiar zewnętrzny i nie mówcie, że to bajery dla bajerów, bo jeśli tak to nie będę ich Używał a może kiedyś się przydadzą

Niech koledzy nie odciągają mnie od tego pomysłu z cewką, bo i tak go zastosuje, ale dziękuje za wszystkie wyjaśnienia i ,,najazdy,, na mój pomysł szczególnie te negatywne, bo dało mi to dużo do myślenia i zrozumiałem, dokąd istnieje granica walczenia z problemem tętnień, jeśli moja konstrukcja zadziała z cewkami postaram się dodać materiały z pracy takiego filtru w rzeczywistości, jeśli chodzi o moje zdanie w sprawie, czemu tych filtrów się nie stosuje, to pierwsze jest to cewka a kto lubi je nawijać po za tym sprawiają one dużo problemów, ale to też da się umiejętnie ominąć.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 14 sie 2010, 22:24

Pozwolę sobie zebrać trochę ten wątek, może wtedy kolega zrozumie, albo jak zbuduje to zobaczy :twisted:
zaba pisze:Czy ktoś z kolegów jest w stanie policzyć lub dać wzór i/lub wskazówki jak policzyć dla rdzenia toroidalnego ilość zwojów i jego średnicę dla cewki o indukcyjności 910 H(wiem, że to dużo) i maksymalnym prądzie 6A, o jak najmniejszej rezystancji (max 10 Ohm)
Jony130 pisze:Trzeba rdzeń który pomieści E = L * I² = 32.76KJ
Jony130 pisze:Na popularnych rdzeniach to max 5mH..7mH przy tym prądzie.
zaba pisze:Ale nadal boje się o to, co będzie dziać się z cewką, jeśli będzie naprawdę duża spali wszystko swoją energią przy rozładowywaniu.
i na zakończenie
zaba pisze:Niech koledzy nie odciągają mnie od tego pomysłu z cewką, bo i tak go zastosuje, ale dziękuje za wszystkie wyjaśnienia i ,,najazdy,, na mój pomysł szczególnie te negatywne, bo dało mi to dużo do myślenia i zrozumiałem, dokąd istnieje granica walczenia z problemem tętnień, jeśli moja konstrukcja zadziała z cewkami postaram się dodać materiały z pracy takiego filtru w rzeczywistości, jeśli chodzi o moje zdanie w sprawie, czemu tych filtrów się nie stosuje, to pierwsze jest to cewka a kto lubi je nawijać po za tym sprawiają one dużo problemów, ale to też da się umiejętnie ominąć.

jakie najazdy :?: zbuduj, nikt Ci nie broni ,apotem pochwal się wspaniałym zasilaczem wielkości lodówki - nikt nie wspominał że ma być mobilny ten zasilacz.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 15 sie 2010, 0:12

Poprosimy te obliczenia. Nie zapomnij o założeniach co do obciążenia układu.

ODPOWIEDZ